КОФЕЇН СПРИЯЄ ПІДВИЩЕННЮ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ
Регулярна фізична активність потребує мобілізації енергетичних ресурсів. Вживання кофеїну збільшує використання жирних кислот в якості джерела енергії.
Це є корисним, оскільки даний процес довше зберігає глюкозу, депоновану у м’язах у вигляді глікогену. Таким чином, потенційно подовжується час, який потрібний вашим м’язам для виснаження і поліпшується толерування тривалих фізичних вправ.
Кофеїн також може поліпшити скорочення м’язів разом із збільшенням витривалості. Дослідники помітили, що дози 5 мг кофеїну на один кг маси тіла покращують показники витривалості на 5%, при вживанні за 1 годину до тренування.
Навіть, дози 3 мг на кг маси тіла можуть бути достатніми для кращого толерування інтенсивних тренувань. Більше того, дослідження повідомляють про подібні переваги в командних видах спорту, високоінтенсивних та силових тренуваннях.
КОФЕЇН МОЖЕ ЗАХИСТИТИ ВІД СЕРЦЕВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ДІАБЕТУ
Незважаючи на стале відношення і сприйняття, кофеїн не підвищує ризик розвитку захворювань серця і судин.
Фактично, дані показали зменшення ризику розвитку серцевих захворювань на 16–18% у чоловіків і жінок, які п’ють від 1 до 4 чашок кави щодня (приблизно 100–400 мг кофеїну).
Інші дослідження показують, що вживання 2–4 чашок кави або зеленого чаю на добу пов’язане зі зниженням ризику виникнення інсульту на 14–20%.
Слід пам’ятати про те, що кофеїн може трохи підвищити артеріальний тиск у деяких людей. Однак цей ефект, як правило, незначний (3–4 мм рт. ст.) і нетривалий. Він має тенденцію зникати у більшості людей, при регулярному споживанні кави.
Вживання кофеїну також може захистити від діабету.
Результати систематичного огляду вказують на те, що суб’єкти, які п’ють найбільше кави, мають на 29% менший ризик розвитку діабету 2 типу. Аналогічно, у тих, хто споживає найбільшу кількість кофеїну, спостерігається зниження ризику розвитку діабету на 30%.
Автори помітили тенденцію до падіння ризиків на 12-14% на кожні 200 мг споживаного кофеїну.
Цікаво, що споживання кави без кофеїну також було пов’язане зі зниженням ризику розвитку діабету на 21%. Це вказує на те, що інші корисні сполуки, які містяться в каві також можуть мати захисний ефект від діабету 2 типу.
БЕЗПЕКА І ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ
Споживання продуктів і напоїв із вмістом кофеїну вважається безпечним.
Деякі побічні ефекти, пов’язані з надмірним споживанням кофеїну, включають тривожність, неспокій, тремор, нерегулярне серцебиття та проблеми зі сном.
Занадто багато кофеїну може також сприяти головним болям, мігрені та високому кров’яному тиску у деяких осіб.
Крім того, кофеїн може легко проникати через плаценту, що може збільшити ризик викидня або низької ваги немовля при народженні, тому вагітним жінкам слід обмежити споживання кофеїну до 200 мг на день.
Кофеїн також може взаємодіяти з деякими ліками. Особам, які приймають міорелаксант тізанідин або антидепресант флувоксамин, слід уникати вживання кофеїну, оскільки він може підсилювати дію даних препаратів.
Необхідно ретельно вивчати інструкцію на інші лікарські засоби для отримання важливої інформації щодо особливостей взаємодії ліків між собою та з іншими речовинами.
БЕЗПЕЧНІ КІЛЬКОСТІ КОФЕЇНУ
Міністерство сільського господарства США (МСГ США), і Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (ЄАБХП) вважають щоденне споживання 400 мг кофеїну цілком безпечним.
Менше з тим, рекомендується обмеження споживання кофеїну до 200 мг за один прийом.
ПІДСУМКИ
Кофеїн не можна вважати шкідливим чи небезпечним компонентом харчових продуктів і напоїв, на що вказувалось у минулому. Наукові дані та позиція міжнародних та національних експертних організацій свідчать про його позитивний вплив на здоров’я при споживанні у помірних кількостях.