КИШКОВІ БАКТЕРІЇ ПРИ РОЗСІЯНОМУ СКЛЕРОЗІ: ПРОБІОТИК ЧИ КОМЕНСАЛ, КОРИСНО ЧИ ШКІДЛИВО? Новини,Рекомендації по харчуванню

5ecc0b2f02e8bd122e528dee

Вчені з Університету Вермонта (УВ), проводячи дослідження на мишачій моделі розсіяного склерозу (РС) встановили, що Lactobacillus reuteri, які зазвичай використовуються в якості пробіотика, можуть збільшити ступінь тяжкості захворювання цього аутоімунного захворювання, яке є основною причиною нетравматичної неврологічної інвалідності у молодих людей.

Нещодавно отримані дані свідчать про те, що мікробіом кишечника модулює ризик розвитку РС, проте незрозумілим залишається питання конкретних видів бактерій та роль генетики хазяїна. Стан мікробіому кишечника змінюється при багатьох хронічних захворюваннях, що створює необхідність відновлення балансу на цьому рівні з лікувальною або навіть профілактичною метою. Наявність такої потенційної можливості стимулює популярність пробіотичних продуктів, які, як правило, містять бактерії з передбачуваною користю для здоров’я.

Результати, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, підкреслюють, що складна взаємодія між генетикою хазяїна та факторами навколишнього середовища зумовлюють сприйнятливість до розсіяного склерозу, і припускають, що антибіотичні та пробіотичні стратегії для профілактики або лікування розсіяного склерозу повинні враховувати генетику господаря , вже існуючий мікробіом кишечника, а також час або режим втручання.

 

«Наші кишкові бактерії є частиною складної екосистеми, яка має великий потенціал для профілактики, лікування та / або діагностики хронічних захворювань. Незважаючи на те, що більшість вчених дотримуються цього єдиного підходу, наше дослідження показує, що це навряд чи вийде «, — сказав Дмитро Кременцов, який керував дослідженням. «Натомість потрібен більш персоналізований підхід».

Дослідники модулювали мікробіом кишечника генетично різноманітних мишей з високою або низькою сприйнятливістю до експериментального аутоімунного енцефаломієліту (ЕАЕ), поширеної тваринної моделі розсіяного склерозу. Для того, щоб визначити, які особливості мікробіому надають вищу сприйнятливість до РС-подібних захворювань, дослідники виділяли різні види бактерій із складної суміші та передавали їх новим мишам по черзі.

 

Висновки були несподіваними: один з них полягав в тому, що потенційно негативні наслідки може чинити Lactobacillus reuteri, звичайний коменсальний мешканець кишечника людини та миші, який також є широко розповсюдженим пробіотиком. Здавалося, це означає, що даний мікроорганізм може стати прикладом «поганого хлопця», але дослідники зазначили, що ця бактерія походила від генетично відмінного господаря (миші), який сам по собі був стійким до РС-подібних захворювань. Отже, це свідчить про те, що генетика хазяїна визначає, чи є певний різновид мікробіому «добрим» або «поганим». Результати дослідження ставлять критичне питання: пробіотики, як правило, хороші чи погані? Результати свідчать, що відповідь, швидше за все, залежить від контексту, особливо від людини, яка отримує пробіотик.

Автори дослідження вказують на застереження: вони вивчали не пробіотики як такі, а навпаки, як нормальні коменсальні бактерії взаємодіють з господарем. Пробіотичні бактерії, як правило, вирощують у лабораторії або на виробництві харчових продуктів і приймають всередину у великих добових дозах. Ці пробіотичні бактерії генетично сильно відрізняються від своїх аналогів-коменсалів, і в даний час автори вивчають це питання. Крім того, те, що є «поганим» для аутоімунного захворювання, такого як РС, насправді може бути «хорошим» в інших контекстах, таких як посилення імунної відповіді проти інфекції. Існує безліч прикладів генів, що сприяють «хорошій» імунній реакції проти інфекції або вакцинації, але які, в свою чергу, також призводять до більшого ризику аутоімунного захворювання.

 

Отже, відповідь полягає в тому, що пробіотики можуть бути хорошими чи поганими, залежно від контексту. Наступним кроком буде ​​з’ясування того, чим насправді є цей «контекст».

 

Джерело: Theresa L. Montgomery el al., «Interactions between host genetics and gut microbiota determine susceptibility to CNS autoimmunity,» PNAS (2020). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2002817117

КИШКОВІ БАКТЕРІЇ ПРИ РОЗСІЯНОМУ СКЛЕРОЗІ: ПРОБІОТИК ЧИ КОМЕНСАЛ, КОРИСНО ЧИ ШКІДЛИВО?
1 vote, 5.00 avg. rating (86% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *