У перехресному рандомізованому дослідженні порівнювали кардіометаболічні ефекти цих популярних дієт
За даними невеликого рандомізованого перехресного дослідження, кетогенна і середземноморська дієти знижують рівень цукру в крові у пацієнтів із переддіабетом або діабетом 2 типу.
Доктор Крістофер Гарднер з колегами зі Стенфордського університету в Каліфорнії зазначив, що серед 33 дорослих належне дотримання кетогенної дієти (КД) призвело до зниження рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c) на 9% через 12 тижнів, тоді як дотримання середземноморської-плюс дієти (СД+ Mediterranean-plus diet (Med-Plus)) зумовило зниження рівня HbA1c на 7%.
Обидві дієти також призвели до зниження ваги (8% і 7%, відповідно), із статистично недостовірною різницею між групами.
Обидві дієти вважються «низьковуглеводними» і базуються на обмеженні вживання цукру та рафінованих злаків, а також споживанні більшої кількості некрохмалистих овочів. Однак КД також виключає бобові, фрукти і цільнозернові вироби, які входять до середземноморської дієти.
Гарднер пояснив, що обмеження цукру та рафінованих злаків було головним принципом для обох дієт.
Кето-дієта є значно складнішою. Дослідники зазначили, що деякі люди просто не можуть дотримуватись кето-дієти, тому що вона включає занадто багато обмежень.
Що стосується кардіометаболічних параметрів, то у тих, хто дотримувався КД, спостерігалося більш суттєве зниження рівня тригліцеридів — 16% від вихідного рівня у порівнянні з лише 5% у тих, хто дотримувався СД+ (P=0,02). Рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) підвищився на 10% при дотриманні КД і знизився на 5% при дотриманні СД+, тоді як рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) збільшився на 11% при КД і на 7% – за дієти СД+.
Однак, КД не містила достатньої кількості корисних поживних речовин, оскільки ті, хто дотримувався даної дієти, споживали менше клітковини, тіаміну, вітамінів B6, C, D і E; і фосфору у порівнянні з особами, які дотримувались СД+. Рівні вітаміну B12 були вищими у осіб, які дотримувались КД.
Чим менше ви споживаєте вуглеводів, тим більше ви обмежуєте споживання цілих груп продуктів, які вважаються здоровими і є дуже багатими на поживні речовини.
Гарднер зауважив, що обмеження цукру та рафінованих злаків і акцентування на споживанні овочів повинні бути ключовим аспектом. Немає жодних причин обмежувати споживання корисних для серця якісних вуглеводних продуктів.
Дослідження в Сан-Франциско включало дорослих із переддіабетом (HbA1c від 5,7% до 6,4% або глюкоза натщесерце від 100 до 125 мг/дл) або діабетом 2 типу (HbA1c 6,5% або вище або глюкоза натщесерце 126 мг/дл або вище). 33 учасники були рандомізовані рівномірно для кожного типу дієти протягом 12 тижнів.
Дослідники не передбачали обов’язкову втрату ваги, тому не було особливих обмежень для учасників щодо споживання калорій. У середньому учасники споживали приблизно на 250-300 калорій менше на день у порівнянні з початковим рівнем.
Учасникам дієти КД рекомендували підтримувати харчовий кетоз, обмежуючи споживання вуглеводів до 20-50 г на добу і білків приблизно до 1,5 г/кг безжирової маси тіла на добу, а решта калорій надходила із жирів. Учасникам також було рекомендовано вживання більше 3 порцій некрохмалистих овочів на добу і підтримувати достатнє споживання мінералів і рідини для кетогенного стану, приблизно 3-5 г натрію і 3-4 г калію на добу.
Людям, які дотримувалися середземноморської дієти Med-Plus, було рекомендовано уникати вживання цукру та рафінованих злаків, дотримуючись переважно рослинної дієти.
Загалом було зареєстровано чотири випадки побічних реакцій, причому лише один вважався ймовірно пов’язаним із дослідженням, а саме підвищений рівень аланін-амінотрансферази при дотриманні КД.
Джерело:
Gardner CD, et al “Effect of a ketogenic diet versus Mediterranean diet on glycated hemoglobin in individuals with prediabetes and type 2 diabetes mellitus: the interventional Keto-Med randomized crossover trial” Am J Clin Nutr 2022; DOI: 10.1093/ajcn/nqac154.