Назад

КАВА І КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК: ЧИ Є ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ?

Разом з водою та чаєм кава входить до трійки напоїв, які найбільше споживаються людьми у різних країнах світу.

Найчастіше каву асоціюють із кофеїном, але вона містить набагато більшу кількість біологічно активних речовин. Відомо вже понад 1000 таких компонентів, багато з них має антиоксидантну дію, включаючи поліфеноли, дітерпени, меланоїдіни та різні мінеральні речовини.

Вживання кави спричинює протизапальну дію, пов’язану із зменшенням кількості прозапальних цитокінів [3,4,5] і С-реактивного білку [1,6] та підвищує чутливість тканин до інсуліну (Рисунок 1А).

Завдяки таким різноманітним потенціальним механізмам та присутності широко спектру біологічно активних речовин, вживання кави досліджувалось з метою встановлення асоціації з багатьма патологічними станами. Позитивний вплив встановлений відносно зменшення ризику метаболічного синдрому та діабету, печінкової та шлунково-кишкової патології, захворювань серцево-судинної системи та загальної смертності [7].

У 2017 році масштабні дослідження, виконані в Європі та США, продемонстрували достовірно нижчий ризик передчасної смерті від низки причин [8,9,10]. Частина ефектів кави пов’язана із впливом на моторику ШКТ та композицію кишкового мікробіому (Рисунок 1А). Вплив споживання кави на систему органів травлення, зокрема, стосується асоціації між її вживанням та ризиком колоректального раку (КРР). Мета-аналіз 15 проспективних досліджень демонструє зворотну асоціацію між споживанням кави та ризиком розвитку колоректального раку [11].

В останньому числі журналу Gastroenterology опубліковані результати досліджень вчених з Гарвардського університету щодо впливу споживання кави на смертність від КРР до і після встановлення діагнозу КРР на стадіях від І ст. до ІІІ ст.

Дослідники проаналізували дані з Nurses’ Health Study (n = 121,700) та з Health Professionals Follow-up Study (n = 51,529) і отримали загалом 1599 пацієнтів, у яких було встановлено діагноз КРР I, II або III стадії. Серед цієї когорти протягом 7,8 років спостереження було зареєстровано 803 смерті, з яких 188 летальних випадків були безпосередньо пов’язані з колоректальним раком.

У цьому дослідженні автори повідомляють про нижчий ризик смертності від КРР серед хворих із ІІІ стадією захворювання, які споживали ≥4 чашки кави на день після встановлення діагнозу у порівнянні із тими, хто взагалі не споживає кави (відносний ризик 0.33; 95% довірчий інтервал 0.13-0.82).

Колоректальний рак є надзвичайно важливою проблемою громадського здоров’я, що посідає третє місце у світі за захворюваністю та четверте за смертністю серед злоякісних новоутворень [14]. Зважаючи на те, що кава є одним з найбільш популярних напоїв у світі, її включення до рекомендації із попередження КРР виглядає перспективним та може принести значну користь.

Перелік літературних посилань

  1. Alicandro, G., Tavani, A., and La Vecchia, C. Coffee and cancer risk: a summary overview. Eur J Cancer Prev. 2017; 26: 424–432
  2. Jeszka-Skowron, M., Zgoła-Grześkowiak, A., and Grześkowiak, T. Analytical methods applied for the characterization and the determination of bioactive compounds in coffee. European Food Research and Technology. 2015; 240: 19–31
  3. Lopez-Garcia, E., van Dam, R.M., Qi, L. et al. Coffee consumption and markers of inflammation and endothelial dysfunction in healthy and diabetic women. Am J Clin Nutr. 2006; 84: 888–893
  4. Wu, T., Willett, W.C., Hankinson, S.E. et al. Caffeinated coffee, decaffeinated coffee, and caffeine in relation to plasma C-peptide levels, a marker of insulin secretion, in U.S. women. Diabetes Care. 2005;28: 1390–1396
  5. Kempf, K., Herder, C., Erlund, I. et al. Effects of coffee consumption on subclinical inflammation and other risk factors for type 2 diabetes: a clinical trial. Am J Clin Nutr. 2010; 91: 950–957
  6. Higdon, J.V. and Frei, B. Coffee and health: a review of recent human research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006; 46: 101–123
  7. Poole, R., Kennedy, O.J., Roderick, P. et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017; 359: j5024
  8. Gapstur, S.M., Anderson, R.L., Campbell, P.T. et al. Associations of Coffee Drinking and Cancer Mortality in the Cancer Prevention Study-II. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2017; 26: 1477–1486
  9. Gunter, M.J., Murphy, N., Cross, A.J. et al. Coffee drinking and mortality in 10 European countries: a multinational cohort study. Ann Intern Med. 2017; 167: 236–247
  10. Park, S.Y., Freedman, N.D., Haiman, C.A. et al. Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations. Ann Intern Med. 2017; 167: 228–235
  11. Yu, X., Bao, Z., Zou, J. et al. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer. 2011; 11: 96
  12. Hu, Y., Ding, M., Yuan, C. et al. Association between coffee intake after diagnosis of colorectal cancer and reduced mortality. Gastroenterology. 2018; 154: 916–926
  13. Guercio, B.J., Sato, K., Niedzwiecki, D. et al. Coffee intake, recurrence, and mortality in stage iii colon cancer: results from CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol. 2015; 33: 3598–3607
  14. Ferlay, J., Soerjomataram, I., Dikshit, R. et al. Cancer incidence and mortality worldwide: sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. Int J Cancer. 2015; 136: E359–E3

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *