Вживання в їжу йогурту, що містить певний штам добре вивченого пробіотика, захищає від шкідливих змін на рівні кишкового мікробіому, які пов’язані з прийомом антибіотиків. Це висновок нового рандомізованого клінічного дослідження, проведеного дослідниками зі школи Мерілендського університету (UMSOM), Фармацевтичної школи Університету Меріленду (UMSOP) і Медичного центру Джорджтаунського університету, яке нещодавно було опубліковано в журналі Nutrients.
Дослідження показало, що йогурт, в складі якого знаходиться пробіотик Bifidobacterium lactis BB-12, перевершував ефективність плацебо щодо підтримки спільноти бактерій товстого кишечника. Висновки були настільки вражаючими, що Національний інститут здоров’я профінансував проведення подальших досліджень.
«Це відкриття дає важливе розуміння механізмів, за допомогою яких пробіотик BB-12 може захищати від діареї, пов’язаної з антибіотиками», – сказала співавтор дослідження Клер Фрейзер, доктор філософії, професор медицини та професор UMSOM та директор Інституту геномних наук UMSOM.
У дослідженні 42 здорових добровольця були випадковим чином розподілені на дві групи. В першу увійшли учасники, які щодня споживали порцію йогурту, що містить BB-12, разом із прийомом антибіотика амоксициліну клавуланату по стандартній схемі. Після закінчення прийому антибіотика вони продовжували вживати йогурт щодня протягом ще одного тижня. Інші 20 учасників склали контрольну групу, протягом двох тижнів вони щодня споживали йогурт без пробіотика, паралельно приймаючи той самий антибіотик в тому ж режимі.
Дослідники виявили, що рівень ацетату, – коротколанцюгової жирної кислоти, корисного метаболіту, що виробляється мікробіотою, знижувався у всіх суб’єктів після прийому антибіотика; однак зниження ацетату було значно більшим у суб’єктів, які отримували йогурт – плацебо, порівняно з йогуртом із додаванням ВВ-12. Рівень ацетату у суб’єктів, які отримували BB-12, повернувся до вихідного рівня через 30 днів, тоді як у суб’єктів, що отримували плацебо, він залишався нижчим від вихідного рівня.
Приблизно у кожної п’ятої людини, яка приймає антибіотики, розвивається антибіотик-асоційована діарея внаслідок руйнівного впливу на здоровий мікробіом кишечника. Зважаючи на це, пацієнти можуть занадто рано припинити приймати ліки, що призведе до зниження ефективності терапії та відсутності елімінації збудника. У невеликого відсотка може розвинутися небезпечна для життя інфекція, викликана C. difficile, яка може існувати в кишечнику, але зазвичай контролюється і стримується корисними бактеріями.
«Початок прийому пробіотика якомога раніше, до того, як почнуть проявлятись симптоми антибіотик-асоційованих патологічних зрушень, може надати більше можливостей для експресії пробіотичного потенціалу і в кінцевому підсумку призвести до більш сприятливих клінічних результатів».
Вчені планують подальше дослідження, щоб детальніше вивчити це питання і встановити найкращий час для споживання пробіотика.
«Це захоплююче клінічне дослідження було здійснено за допомогою кількісного визначення ацетату на основі мас-спектрометрії, що було ключовою кінцевою точкою, важливою для оцінки ефекту BB-12», — сказала співкерівник дослідження Морін Кейн, доктор філософії, доцент фармацевтичних наук та виконавчий директор Центру мас-спектрометрії UMSOP. Підхід на основі мас-спектрометрії, який виявляє молекули відповідно до їх молекулярної маси, дозволив точно і чітко визначити кількість ацетату. Це також дозволило визначити декілька інших коротколанцюгових жирних кислот у біологічних зразках, отриманих від пацієнтів.
«Наші дослідники прагнуть вдосконалити лікування пацієнтів, вивчаючи механізми різних терапевтичних стратегій з використанням складних технологій». «Мультидисциплінарний підхід до розуміння того, як пробіотики працюють для підтримки здорового мікробіома, має вирішальне значення для просування цієї галузі та, в кінцевому рахунку, допомагає пацієнтам уникнути виснажливих побічних ефектів, асоційованих із застосуванням антибіотиків».
Джерело: Daniel Merenstein et al, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 Protects against Antibiotic-Induced Functional and Compositional Changes in Human Fecal Microbiome, Nutrients (2021). DOI: 10.3390/nu13082814