Здоров’я кісток Новини,Рекомендації по харчуванню

kaltsiy-i-fosfor-dlya-zdorovya-kostey

Вплив йогурту та культивованого молока на здоров’я кісток було оцінено у семи дослідженнях, що відповідали критеріям включення в аналіз; 1 дослідження було рандомізованим, 3 — когортними, 3 — перехресними. Дослідження оцінювали вплив кисломолочних продуктів на процес зростання, щільність кісток, ризик розвитку карієсу та ризик перелому стегна. Усі дослідження оцінювали споживання йогурту (зокрема під назвою лабан, — рідкий різновид йогурту).

П’ять досліджень повідомили про сприятливий результат споживання йогурту, 2 дослідження повідомили про нейтральний результат. Лише одне дослідження, проведене He et al., мало позитивну якість; інші 6 досліджень були нейтральної якості. У дослідженні He et al., раціон дітей дошкільного віку в передмісті Пекіна був доповнений 125 г / д йогурту протягом 9 місяців (у порівнянні з контролем, де не було споживання йогурту). В групі втручання спостерігалось покращення засвоєння поживних речовин, зниження захворюваності на респіраторні інфекції та діарею, швидше зростання та збільшення ваги, а також більша мінеральна щільність кісток.

У перехресному дослідженні іранського жіночого дорослого населення Al Quaiz et al., виявили підвищений ризик низької мінеральної щільності кісток серед тих, хто не вживав лабан (йогуртовий напій). Під час проведення когортного дослідження Framingham Offspring, Sahni et al., виявили зв’язок між споживанням йогурту та збільшенням щільності кісток. Жоден з інших молочних продуктів не давав подібних асоціацій. Збільшення рівня споживання молока та йогурту (> 1 порція / тиждень) супроводжувалось зниженням ризику перелому стегна на 20% у дорослих людей порівняно з людьми з низьким рівнем споживання цих молочних продуктів. Крім того, під час цього ж дослідження ті самі автори виявили меншу втрату кісткової маси за 4-річний період у людей, що вживали вітамін D, на фоні середнього та високого рівня споживання комбінації молока, йогурту та сиру.

У перехресному дослідженні, проведеному Uenishi и Nakamura, після коригування впливу таких показників, як частота фізичних вправ, вага, стать, вік та район проживання, регресійний аналіз показав, що споживання молока та йогурту підлітками (15-18 років) незалежно пов’язаний з індексом оцінки остео-соно, — стандартним вимірюванням мінеральної щільності кісток.

В цілому, проведені дослідження підтверджують позитивний впливу йогурту з високим вмістом поживних речовин на здоров’я кісток.

Джерело: Dennis A Savaiano, Robert W Hutkins, Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review, Nutrition Reviews, nuaa013, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa013

Здоров’я кісток
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *