«ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ»: БІЛЬШ СКЛАДНА ФОРМУЛА НІЖ СПІВВІДНОШЕННЯ НУТРІЄНТІВ Новини,Рекомендації по харчуванню

348_3

Низьковуглеводна та низькожирова дієти не асоціюються зі зменшенням смертності, повідомляють дослідники з США.

Вивчивши дані близько 40 000 дорослих американців, які споживали низьковуглеводний набір продуктів з одночасною відносно більшою кількістю протеїнів та жиру, вчені не побачили зменшення ризику смертності (відносний ризик – 0,97, 95% ДІ 0.93-1.00, р=0,06).

У публікації, яка з’явилася у JAMA Internal Medicine, аналогічні висновки містяться й щодо низькожирової дієти (ВР – 0,97, 95% ДІ 0.93-1.03, р=0,34).

Водночас, автори повідомляють, що встановлено достовірну асоціацію між споживання специфічних типів макронутрієнтів, їхньою якістю та ризиком смертності.

Наприклад, дотримання «здорової» низьковуглевуглеводної дієти передбачає обмежений рівень вживання вуглеводів низької якості, але високий рівень споживання рослинного білку та ненасиченого жиру, що асоційовано зі зменшенням смертності від усіх причин на 9% (ВР 0,91, 95% ДІ 0.87-0.95, р<0,001). Навпроти, прихильність «нездоровій» низьковуглеводній дієті – що включає небагато вуглеводів високої якості, багато тваринного білку та жиру, асоційована із збільшенням ризику смертності (ВР 1,07, 95% ДІ 1.02-1.11, р=0,01).

Модель харчування «здорова» низькожирова дієта, тобто з обмеженням насичених жирів та одночасною присутністю значної кількості високоякісних вуглеводів, а також рослинних білків, асоційована зі зменшенням ризику смертності від усіх причин на 11% (ВР 0,89, 95% ДІ 0.85-0.93, р<0,001). І нарешті, люди, які дотримуються «нездорової»

І на кінець, люди, в яких модель харчування відповідає «нездоровій» низькожировій дієті – з обмеженням ненасичених жирів, але з високим вмістом неякісних простих вуглеводів та тваринного білку, мають помірне зростання у 6% ризику смертності від усіх причин (ВР 1.06, 95% ДІ 1.01-1.12, р=0.04).

Проспективний аналіз виконаний за даними з U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys, регулярного дослідження здоров’я та харчування у США, проведеного з 1999 по 2014 роки. Після відокремлення когорти у 37 233 дорослих старших 20 років, дослідники проаналізували дані 24-годинних анкет по харчуванню та співставили їх з даними Національного реєстру смертей. conducted from 1999 to 2014. Спостереження загальною тривалістю 300 000 людей/рік супроводжувалось повідомленнями про 4 866 смертей, з яких 1 068 були спричинені раком та 849 – захворюваннями серцево-судинної системи.

Люди, які дотримувались низьковуглеводної дієти були старші за віком, були білими (не латинського походження), мали вищий соціо-економічний статус та більші показники ІМТ. Навпаки, люди зі схильністю до низькожирової дієти частіше відносились до етнічних меншин, мали нижчий ІМТ та рівень холестерину у крові, а також споживали меншу кількість калорій на добу.

Посилання на оригінальну публікацію:

Shan Z, et al «Association of low-carbohydrate and low-fat diets with mortality among US adults» JAMA Intern Med 2020; DOI: 10.1001/jamainternmed.2019.6980.

 

«ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ»: БІЛЬШ СКЛАДНА ФОРМУЛА НІЖ СПІВВІДНОШЕННЯ НУТРІЄНТІВ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *