Зв’язок між споживанням молочних продуктів та ризиком колоректального раку у дорослих: системний огляд та метааналіз епідеміологічних досліджень Новини,Рекомендації по харчуванню

kolorektalnyj-rak-krr-1-1

Споживання молочних продуктів може зменшити ризик колоректального раку (КРР), проте досить мало досліджень оцінювало зв’язок між різними видами молочних продуктів та КРР. Метою цього систематичного огляду та мета-аналізу було вивчення зв’язків між споживанням молочних продуктів та захворюваністю на КРР. Було підсумовано та оцінено відносні ризики (ВР) з 95% довірчим інтервалом (ДІ). Всього в числовий синтез було включено 15 когортних досліджень та 14 досліджень із серії контрольних випадків, що складали загалом> 22 000 випадків. Когортні дослідження показали постійне значне зниження ризику КРР, пов’язаного з більшим споживанням будь якої молочної продукції (ВР: 0,80; 95% ДІ: 0,70, 0,91) та молока (RR: 0,82; 95% ДІ: 0,76, 0,88) порівняно з низьким рівнем споживання. Ці дослідження також показали значний протективний зв’язок між споживанням молока з низьким вмістом жиру та КРР (RR: 0,76; 95% ДІ: 0,66, 0,88), але лише по відношенню до раку товстої кишки (RR: 0,73; 95% ДІ: 0,61, 0,87). Споживання сиру також обернено пропорційно пов’язане з ризиком виникнення КРР (RR: 0,85; 95% ДІ: 0,76, 0,96) та проксимального раку товстої кишки (RR: 0,74; 95% ДІ: 0,60, 0,91). Не було виявлено значних асоціацій із КРР щодо споживання нежирних молочних продуктів, незбираного молока, кисломолочних продуктів. В той же час, більшість з цих асоціацій не підтримувались результатами досліджень по типу випадок-контроль.

На закінчення, значний рівень споживання молочної продукції в цілому та молока зокрема, асоціювався з меншим ризиком розвитку КРР будь-якої анатомічної локалізації, включаючи проксимальний та дистальний відділи товстого кишечника та прямої кишки. Споживання молока з низьким вмістом жиру було пов’язане з меншим ризиком виникнення КРР, але ця асоціація обмежувалася раком товстої кишки. Споживання сиру було пов’язане з профілактикою КРР, зокрема раку проксимального відділу товстої кишки. Подальші дослідження на більш великих когортах та з більш тривалими періодами спостереження, а також належним чином розроблені та виконані клінічні випробування допоможуть остаточно визначити, чи впливає споживання молочних продуктів на розвиток КРК.

 

Джерело: Laura Barrubés, Nancy Babio, Nerea Becerra-Tomás, Núria Rosique-Esteban, Jordi Salas-Salvadó, Association Between Dairy Product Consumption and Colorectal Cancer Risk in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Epidemiologic Studies, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S190 –S211, https://doi.org/10.1093/advances/nmy114

Зв’язок між споживанням молочних продуктів та ризиком колоректального раку у дорослих: системний огляд та метааналіз епідеміологічних досліджень
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *