Нове дослідження, вперше проведене виключно серед жителів Монреалю, підтверджує, що певні харчові звички пов’язані з більшим ризиком виникнення раку простати.
Дослідницька група під керівництвом професора Марі-Еліс Батер з Національного інституту наукових досліджень (INRS) вивчила дані з опитування, проведеного в Монреалі серед близько 4000 чоловіків з 2005 по 2012 роки.
Головний автор дослідження, докторант Каріна Трюдо розповіла, що вони намагаються накопичити наукові докази, провести якомога більше досліджень і спробувати дати рекомендації щодо охорони здоров’я.
В учасників, зокрема, питали про їхні харчові звички, що дозволило дослідникам визначити три основні профілі:
- дієта, що характеризується великим споживанням фруктів, овочів та рослинних білків;
- солона та алкогольна Західна модель, яка включає більше м’яса та напоїв, таких як пиво та вино;
- Західна модель, яка відрізняється високим споживанням макаронних виробів, піци, солодощів, десертів та безалкогольних напоїв.
Не дивно, що здорове харчування було пов’язане з меншим ризиком раку передміхурової залози, тоді як західна модель із солодощами та солодкими напоями асоціювалася з більш високим ризиком. Ймовірно, що не надто здорова Західна модель харчування сприяють більш агресивним формам раку.
Сюрприз:
Карін Трюдо, перший автор дослідження, повідомила, що неочікуваною та великою несподіванкою було те, що із Західною дієтою, яка до того ж характерізувалась високим рівнем споживання солі та алкоголю, не було встановлен ні позитивної, ні негативної асоціації.
Дослідники передбачали, що цей дієтичний профіль також буде пов’язаний з підвищеним ризиком раку передміхурової залози, оскільки загалом у попередніх дослідженнях спостерігалася певна тенденція, що споживання червоного м’яса, зокрема, було пов’язано з підвищеним ризиком раку простати.
Трюдо також додала, що модель харчування, з високим рівнем споживання фруктів та овочів, тофу, йогурту, горіхів, була асоційована зі зниженим ризиком раку передміхурової залози. Це є втішним і, в результаті, збігається з кількома іншими дослідженнями, що також відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я, де зазначено, що велике споживання фруктів та овочів знижує ризик певних захворювань (серцево-судинні, діабет, ожиріння тощо).
Аналіз враховував вік, етнічну приналежність, освіту, сімейний анамнез та дату останнього скринінгу на рак простати.
Оброблені продукти:
Дослідники також припустили, що чоловіки часто не готують їжу власноручно і тому є споживачами перероблених продуктів або готових страв.
Карін Трюдо вважає, що більш високий ризик розвитку раку може бути пов’язаний з рівнем обробки їжі. Більше оброблені продукти матимуть більше молекул, які можуть завдати шкоди вашому здоров’ю.
За оцінками Канадського Онкологічного Товариства, у 2020 році рак передміхурової залози було діагностовано у понад 23 000 канадців.
Результати цього дослідження нещодавно опублікував науковий журнал «Nutrients».
Посилання на оригінальну публікацію: https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1722605/cancer-prostate-alimentation-regime-sucre-sel-alcool