Сучасні рекомендації по харчуванню у розділах, присвячених харчовій поведінці та режиму харчування, обов’язково містять тезу про незамінність сніданку, як ключового прийому їжі протягом дня.
Під час консультації та планування програми зі зменшення зайвої ваги обов’язково наголошується на необхідність вранішнього повноцінного прийому їжі протягом першої години після підйому.
Гіпотетично сніданок має допомагати уникненню надмірного споживання калорій, у тому числі завдяки меншим коливанням рівнів інсуліну, греліну та лептину. Досить поширеною є думка про те, що переважне вживання певних продуктів зранку допомагає стабільному зменшенню ваги.
Для вивчення впливу споживання їжі на сніданок на надходження енергії та зміни маси тіла Katherine Sievert з колегами зі Школи громадського здоров’я та профілактичної медицини (Monash University, Melbourne, Australia) провели мета-аналіз 13 рандомізованих контрольованих досліджень. У семи з них визначався вплив ранкового споживання їжі на вагу (486 учасників) та ще у десяти – на надходження енергії (930 учасників).
Було встановлено, що звичка снідати асоційована з невеликим за значенням набором ваги (учасники, які не снідали мали у середньому вагу меншу на 0,44 кг).
У дослідженнях, де учасники обов’язково вживали їжу на сніданок було встановлено більше споживання калорій – у середньому на 259,79 ккал/день порівняно з учасниками, які пропускали сніданки. Також не було встановлено відмінностей в основному обміні між учасниками, які снідали або не снідали.
Автори мета-аналізу звертають увагу на неідеальну якість включених досліджень Зокрема, на недостатньо тривалий період спостереження та можливий вплив системних похибок. Це слід враховувати при трактуванні їх результатів.
Водночас, отримані дані слід врахувати при консультуванні пацієнтів із зайвою вагою. Бракує об’єктивних даних, отриманих з інтервенційних досліджень на користь обов’язковості сніданків, не зважаючи на зміст сучасних рекомендацій.