ЕЛІМІНАЦІЯ ТРАНС ЖИРІВ В ЄВРОПІ Новини

1437251615_pmsschch

Нарешті Європейська Комісія оприлюднила проект змін до Регламенту №1925/2006 Європейського Парламенту стосовно вмісту транс жирів

На офіційному сайті Європейської Комісії (ЄК) 04.10.2018 р. з’явився проект зміненого Додатку ІІІ до Регламенту (ЄК) №1925/2006 стосовно транс жирів у харчових продуктах призначених до кінцевого споживача, за виключенням транс жирів природнього походження, які містяться у складі тваринних жирів.

Ключові положення проекту:

  • Обмеження максимального вмісту транс жирів, крім трансжирів, які природньо містяться у тваринному жирі, у готових харчових продуктах менше 2 грамів на 100 грамів жиру;
  • Визначення «жирів» та «транс жирів» привести у відповідність до Додатку №1 до Регламенту (ЄК) №1169/2011;
  • Харчові продукти, які не відповідають положенням Регламенту, можуть залишатись у продажу тільки до 01 квітня 2021 року.

Обґрунтування запропонованих змін:

  • Ще четвертого вересня 2009 року Європейська агенція з харчової безпеки (EFSA) оприлюднила наукову позицію, згідно якої у контексті адекватною за харчовою цінністю дієти, споживання транс жирів має бути на якомога меншому рівні.
  • Третього грудня 2015 року Європейська комісія прийняла звіт щодо вмісту транс жирів у харчових продуктах у складі звичної дієти жителів Європейського Союзу (ЄС). У звіті наголошено, що ішемічна хвороба серця є провідною причиною смерті в ЄС, у той час коли високий рівень споживання транс жирів серйозно збільшує ризик серцево-судинних захворювань, більше ніж будь-яка інша харчова речовина при перерахунку на одну кілокалорію. У звіті зазначається, що законодавче обмеження вмісту індустріальних транс жирів у харчових продуктах є найбільш ефективним заходом відносно громадського здоров’я, захисту споживачів, враховуючи особливості міжнародних ринків.
  • 15 травня 2018 року Всесвітня організація охорони здоров’я закликала до елімінації індустріальних транс жирів з харчових продуктах в усіх країнах світу.
ЕЛІМІНАЦІЯ ТРАНС ЖИРІВ В ЄВРОПІ
1 vote, 3.00 avg. rating (68% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *