ЕКСПЕРТИ ЗАКЛИКАЮТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ НАЯВНІ ДІЄТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВІДОБРАЖЕННЯ РОЛІ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ В ФОРМУВАННІ НАШОГО ЗДОРОВ’Я ТА ЗАХИСТІ ПЛАНЕТИ Новини,Рекомендації по харчуванню

cow and milk

Молочні продукти є скарбницею поживних речовин, вони сприяють здоровому функціонуванню нашого організму і навіть можуть бути ключем до боротьби з деякими найскладнішими захворюваннями, кажуть автори цього глобального огляду. Саме тому вони закликають використовувати основні принципи продовольчих режимів харчування (FBDG) з метою приділити більше уваги молочним продуктам та їх внеску в стале здорове харчування.

За словами авторів, FBDG дають людям вказівки відносно продуктів, які вони повинні їсти, щоб залишатися здоровими, але вони також можуть відігравати певну роль у підтримці глобальних цілей сталого розвитку.

 

Що FBDG говорять про молочні продукти

Автори досліджували FBDG 94 країн і виявили, що понад 70% з них містять повідомлення про поживні речовини та корисні наслідки для здоров’я при споживанні молочних продуктів. Ці твердження, як правило, зосереджується на інформації про види молочних продуктів, розміри порцій, рекомендованій частоті споживання, проте, як стверджують автори, це далеко не все, що має знати споживач.

Вживання молочних продуктів корисно для наших кісток, зубів, серця, метаболізму глюкози, кишечника та імунної системи. Молочні продукти містять білок і безліч вітамінів і мінералів. Однак більшість повідомлень про молочні продукти на основі поживних речовин у FBDG стосуються кальцію, тоді як інші поживні речовини, такі як вітаміни А та цинк, які у всьому світі постійно споживаються в недостатній кількості, згадуються рідко.

 

Менш відомі переваги молочних продуктів

В останні роки було визначено кілька інших поживних речовин, які мають важливе значення для здоров’я (наприклад, холін, таурин, лактоферин, «дружні» бактерії [пробіотики], ліпіди та білки, що оточують кульку молочного жиру). Більш високий рівень цих поживних речовин міститься саме в молочних продуктах, порівняно із будь-якими іншими групами продуктів. Крім поживних речовин, кисломолочні продукти, такі як йогурт і кефір, часто містять пробіотики, які асоціюються з користю для здоров’я порожнини рота, кишечника та імунної системи.

 

Через занепокоєння щодо ожиріння більшість FBDG продовжують рекомендувати знежирені/знежирені молочні продукти, незважаючи на те, що зростаючі дослідження показують, що молочні жири пов’язані з нейтральним або сприятливим впливом на здоров’я.

Молоко та молочні продукти містять багато води та мінералів і можуть бути дійсно корисними джерелами зволоження у країнах з обмеженим доступом до чистої питної води.

 

FBDG повинні визнати внесок молочних продуктів у стале здорове харчування

Експерти стверджують, що молочні продукти повинні бути включені до рекомендацій по здоровому харчуванню з харчових, соціальних та економічних причин. Проте додаткову стурбованість викликає вплив тваринництва на навколишнє середовище. Варто пам’ятати, що вклад молочних корів у глобальні викиди парникових газів (ПГ) складає лише близько 2,5%. Більше того, за словами авторів, сільськогосподарські викиди парникових газів утворюються за рахунок постійно рециркулюючого вуглецю, який вже знаходиться в атмосфері. Ці викиди парникових газів значно менше сприяють глобальному потеплінню, ніж викиди парникових газів від спалювання палива, де «новий» вуглець, що був захований під землею, викидається в атмосферу.

Нинішні FBDG належним чином не відображають внесок молочних продуктів у раціональне здорове харчування. Автори стверджують, що фокус уваги потрібно перенести з окремих поживних речовин на безліч переваг для здоров’я, які пропонують молочні продукти.

«… молочні продукти пропонують неперевершений пакет базових та біологічно доступних поживних речовин, численні функціональні переваги (за рахунок вмісту пробіотиків, імуноглобулінів, біоактивних пептидів) та здатність зменшувати ключові фактори ризику для деяких із найпоширеніших та смертельних хвороб (наприклад, хвороб серця та діабету). ” —  Comerford, 2021 рік.

Джерело: Comerford KB, Miller GD, Boileau AC et al. Global Review of Dairy Recommendations in Food-Based Dietary Guidelines. Front Nutr. 2021;8:671999.

ЕКСПЕРТИ ЗАКЛИКАЮТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ НАЯВНІ ДІЄТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВІДОБРАЖЕННЯ РОЛІ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ В ФОРМУВАННІ НАШОГО ЗДОРОВ’Я ТА ЗАХИСТІ ПЛАНЕТИ
1 vote, 5.00 avg. rating (87% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *