ДІЄТА З ВИСОКИМ ВМІСТОМ КЛІТКОВИНИ У ПАЦІЄНТІВ З МЕЛАНОМОЮ АССОЦІЮЄТЬСЯ ІЗ КРАЩОЮ ВІДПОВІДДЮ НА ІМУНОТЕРАПІЮ ТА ПОЛІПШЕННЯМ ВИЖИВАНОСТІ Новини,Рекомендації по харчуванню

Melanoma-310x240

Нове дослідження продемонструвало позитивний вплив харчових волокон на результати імунотерапії у пацієнтів з меланомою. Отримані результати показують, що дієта з високим вмістом клітковини асоціюється із покращенням виживання та відповіді на імунотерапію. Вплив кишкового мікробіома на терапевтичну відповідь продемонстровано в численних когортах людей і на доклінічних моделях.

Мікробіом кишечника людини формується під впливом різноманітних впливів навколишнього середовища, включаючи дієту та вживання ліків. Але чи впливають такі фактори, як споживання харчових волокон і використання комерційно доступних пробіотиків на імунотерапію у хворих на рак, залишається незрозумілим. Щоб зрозуміти, як харчові звички впливають на мікробіоту та клінічні результати імунотерапії, Крістін Спенсер із співавторами провели обсерваційне дослідження, яке розпочалося з аналізу профілів мікробіому кишечника 438 пацієнтів з меланомою.

Більшість із цих пацієнтів (87%) отримували терапію інгібіторами контрольних точок імунної відповіді (ICB). Перед початком терапії, пацієнтів просили пройти опитування щодо способу життя, вживання антибіотиків і пробіотиків, а також заповнити анкету про харчування. Аналізуючи результати виживання без прогресування у пацієнтів, які приймали пробіотики, порівняно з тими, хто не приймав, автори не виявили істотної різниці між ними. Потім вони намагалися оцінити вплив споживання харчових волокон на реакцію на ICB. З’ясувалось, що пацієнти з адекватним споживанням клітковини мали кращу виживаність порівняно з пацієнтами з недостатнім споживанням клітковини.

Після цього автори оцінили, чи може спільне споживання харчових волокон і використання пробіотиків впливати на клінічні результати. Найбільш помітна користь спостерігалася у пацієнтів, які повідомляли про поєднання високого рівня споживання клітковини та відсутності використання безрецептурних пробіотичних добавок. Подальша робота над доклінічними моделями підтвердила гіпотезу авторів про те, що харчові волокна та пробіотики модулюють мікробіом і що протипухлинний імунітет порушується у мишей, які отримують дієту з низьким вмістом клітковини, та у тих, хто отримує пробіотики. Постійні дослідження дієтичного втручання в умовах терапії інгібіторами контрольних точок імунної відповіді мають вирішальне значення для встановлення того, чи може цілеспрямована та досяжна зміна дієти на початку терапії безпечно та ефективно покращити її результати.

 

Джерело: Spencer, C.N., et al. (2021) Dietary fiber and probiotics impact the gut microbiome and melanoma immunotherapy response.  Science. doi.org/10.1126/science.aaz7015.

 

ДІЄТА З ВИСОКИМ ВМІСТОМ КЛІТКОВИНИ У ПАЦІЄНТІВ З МЕЛАНОМОЮ АССОЦІЮЄТЬСЯ ІЗ КРАЩОЮ ВІДПОВІДДЮ НА ІМУНОТЕРАПІЮ ТА ПОЛІПШЕННЯМ ВИЖИВАНОСТІ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *