дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослого населення. Споживання солі. Новини,Рекомендації по харчуванню

shutterstock_149343089-980x400
  • Українці споживають вдвічі більше рекомендованої кількості солі 9,7 г порівняно з 5 г у РЗХД та аналогічними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
  • Чоловіки споживають на 17% більше солі у порівнянні з жінками – 10,7 грамів проти 8,9 грамів.
  • Більше половини солі (59%) надходить у складі технологічно-оброблених харчових продуктів, решта (41%) використовується при приготуванні та досолюванні страв.
  • П’ять груп продуктів постачають основну кількість солі (78% у сукупності) в харчуванні українців: хліб та інші вироби з борошна (43%); овочеві консерви (12%); оброблені м’ясні продукти (9%); солодка випічка (8%); оброблені рибні та морепродукти (6%).
  • Наступний розподіл встановлений у споживанні солі під час кулінарної обробки та досолювання страв: страви з картоплі містять 20% кулінарної солі; супи – 19%; безпосередньо досолювання додає 11%, а страви з яєць та овочеві салати – 11% та 9%, відповідно.

Висновки

  • Небезпечним є значне перевищення рекомендованої кількості солі у харчуванні українських жінок і особливо чоловіків, що є потужним чінником зростання кров’яного тиску, та однієї з найбільших в Європі серцево-судинної захворюваності та смертності.
  • Зменшення споживання солі до рекомендованих 5 грамів на добу призведе до суттєвого зменшення захворюваності на серцево-судинні захворювання та смертності від інфарктів та інсультів.
  • Вибір харчових продуктів з меншим вмістом солі, обмеження її застосуванні при приготуванні та досолюванні страв забезпечить досягнення цієї мети.
  • Рецептури хліба та інших борошняних виробів, включая солодку випічку, овочевих консерв, м’ясних та рибних оброблених продуктів доцільно переглянути з метою зменшення вмісту солі.
  • Домашнім господаркам та господарям слід використовувати менше солі при приготуванні страв з картоплі та яєць, супів, овочевих салатів, у тому числі за рахунок більшого використання спецій та зелені для кращого смаку таких страв.
дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослого населення. Споживання солі.
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *