Дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослого населення. КЛЮЧОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ВИСНОВКИ. Особливості харчової поведінки. Вага та індекс маси тіла Новини,Рекомендації по харчуванню

19-20.12-pischevoe-povedenie.800x600w
  • Особливості харчової поведінки:
  • Середня кількість прийомів їжі у дорослих українців складає 3,66 разів на день;
  • Тричі на день їсть більше половини людей (53,4%), значна частина населення споживає їжу 4-6 разів на день (43,8%). Про менше ніж три прийоми їжі повідомляють «скромні» 2,6% українців.
  • Найбільше «калорійне навантаження» приходиться на вечірні прийоми їжі – вечерю та перекуси перед та після неї – 39% добової калорійності їжі. Перед обідом, в обід та після нього споживається 34% калорій, Водночас, вранці з’їдається менша частка денної кількості калорій – 27%.
  • Половина дорослих (50,9%) має один перекус на день, 28,2% та 7,2% вживають додатково до основних прийомів їжу двічі або тричі протягом дня, відповідно.
  • Основні прийоми їжі відбуваються у власному помешканні, у т.ч. снідають вдома 88% опитанних; обідають та вечеряють 55% та 92%, відповідно;
  • У середньому на домашні прийоми їжі приходиться 77% епізодів, безпосередньо на робочому місці їдять у 16% випадків, інші місця – 7% прийомів їжі;

Висновки

  • Аналіз результатів дослідження режимів харчування та особливостей харчової поведінки демонструє прихильність дорослих українців регулярному триразовому прийому їжі, що забезпечує належне постачання енергії, харчових речовин та оптимальне функціонування органів системи травлення.
  • Переважна більшість населення віддає перевагу домашньому споживанню їжі, стравам, які готуються вдома з натуральних продуктів, що надає можливості кожній родині регулювати вживання різних харчових речовин.
  • Недоліками у харчовій поведінці дорослих є споживання об’ємних висококалорійних страв увечері, значна поширеність звички перекушувати по декілька разів на день, що може призводити до надмірної калорійності дієти, порушення енергетичного балансу та набору зайвої ваги.

 

  • Вага та індекс маси тіла
  • Майже половина учасників дослідження (49%) має нормальну вагу.
  • 33% дорослих українців мають надмірну вагу та 14% ожиріння.
  • Спостерігається суттєво нижча поширеність надмірної ваги та ожиріння у молоді (15-35 років), яка мешкає у великих містах – 9% та 19%, відповідно.
  • Поширеність зайвої ваги та ожиріння виявилась дещо нижчою внаслідок включення в опитування дорослих українців у віці до 60 років, які проживають у міській місцевості.
  • Крім того, об’єктивність даних може погіршуватись за рахунок оцінки, заснованої на повідомленнях респондентів щодо маси тіла та зросту, без об’єктивних вимірювань.

Висновки

  • Майже половина дорослого міського населення у віці до 60 років має надмірну вагу або ожиріння.
  • Разом із шкідливими звичками та низькою фізичною активністю наявність зайвої маси тіла зумовлює значне збільшення ризику серцево-судинних захворювань, діабету, раку та передчасної смертності.
  • Споживання збалансованої дієти, відповідної до статі, віку та фізичної активності за калорійністю разом із позитивними змінами харчової поведінки та збільшенням рухової активності дозволяють мати нормальну вагу тіла та низький ризик небезпечних хвороб.

 

Дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дорослого населення. КЛЮЧОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ВИСНОВКИ. Особливості харчової поведінки. Вага та індекс маси тіла
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *