Особливості споживання цукру
- Середній рівень споживання вільного цукру у дорослих українців складає 46 грамів на добу.
- Лише близько чверті населення дотримується рекомендацій щодо оптимального споживання вільного цукру – менше 25 грамів на день (25% чоловіків та 23% жінок в середньому щодня вживають до 25 грамів цукру).
- Більшість українців (40%) споживає від 25 г до 50 г цукру на день.
- Високий рівень споживання цукру – понад 50 г на день встановлений у більше ніж у третини населення (35%), з яких 12% споживають понад 75 г цукру на день.
- Основні джерела цукру у дієті дорослих українців – цукор, доданий до напоїв – 24%; солодка випічка – 17%; шоколад та цукерки – 13%, борошняні вироби – 13%, напої, включаючи фруктовий сік – 7%.
Висновки
- Значне поширення в Україні надмірної ваги тіла, ожиріння та цукрового діабету, серед іншого, обумовлено надмірним споживанням цукру частиною населення.
- Оптимального обмеження цукру, яке асоційоване з низьким ризиком порушень обміну речовин та небезпечних захворювань, дотримується лише один з чотирьох дорослих українців.
- Сукупно, найбільша кількість цукру споживається у складі перероблених харчових продуктів – кондитерських виробів та випічки.
Заміна таких продуктів на більш корисні альтернативи – фрукти, сухофрукти, горіхи буде сприяти підтриманню нормальної ваги та низькому ризику небезпечних захворювань.