Додавання женьшеню до йогурту або молока може підвищити їх користь для здоров’я Новини,Рекомендації по харчуванню

zhenshen

Йогурт та інші молочні продукти добре відомі своїм коктейлем корисних поживних речовин. Але додавання до них женьшеню може забезпечити ще більше користі для здоров’я, про це свідчить останнє дослідження. Можливо це відбувається тому, що він підсилює антиоксидантну складову молочних продуктів, як стверджують автори.

Молочні продукти є прекрасним засобом для залучення додаткових інгредієнтів у наш раціон, і тому вони можуть вважатись продуктами функціонального харчування, надаючи додаткову користь, що може сприяти зміцненню здоров’я або запобігти захворюванню. Наприклад, йогурт може бути збагачений пробіотиками, а до молока можуть додаватись вітаміни або омега-3.

Ми все частіше бачимо в наших магазинах молочні продукти, що містять натуральні ароматизатори, такі як трави і фрукти. Ці продукти можуть містити феноли і поліфеноли — сполуки, отримані з росли, які легко розчиняються в молоці. Вказані сполуки є гарним джерелом природних антиоксидантів, і як вважають автори, вони необхідні для запобігання хронічних захворювань, включаючи захворювання судин, рак і хворобу Альцгеймера.

 

Женьшень: гарний вибір при додаванні до йогурту або молока

 

Автори визначили женьшень у якості кандидата на доповнення молочних продуктів. Червоний женьшень є популярним лікувальним засобом, який традиційно використовується для оновлення та підвищення рівня самопочуття.

 

Такі ефекти досягаються шляхом пропарювання кореня рослини, процесу, що дозволяє екстрагувати максимальну кількість речовини під назвою сапонін, який має протираковий, антидіабетичний та антигіпертензивний ефекти. Автори вважають, що він може захищати курців від окисного ушкодження і знижує ризик раку, пов’язаного з курінням.

 

Проведене дослідження присвячувалось можливості молочних продуктів, доповнених червоним женьшенем, забезпечити більший антиоксидантний ефект і потенційно більший захист від раку, ніж молочні продукти без доданого женьшеню.

 

Результати додавання екстракту червоного женьшеню до молока і йогурту аналізували з використанням декількох антиоксидантних аналізів. Також використовувалась методика для виявлення пошкодження ДНК, як міра здатності молочного продукту протидіяти генотоксичним ефектам — викликаним хімічними речовинами, які пошкоджують генетичну інформацію клітини, викликаючи мутації, які можуть призвести до раку.

 

Йогурт з женьшенем мав найвищий вміст антиоксидантів

Отримані результати показали, що молочні продукти, збагачені червоним женьшенем, містять більше фенолів, ніж контрольні молочні продукти. Найбільшу кількість поліфенолів було виявлено в збагаченому йогурті, тоді як молоко без доданого женьшеню мало найменший вміст поліфенолів. Збагачене молоко містило найбільше флавоноїдів, іншого потужного антиоксиданту.

 

Додавання женьшеню до йогурту або молока може підвищити їх користь для здоров’я

 

Йогурт і молоко, збагачені женьшенем, показали підвищену антиоксидантну активність. Результати також свідчать про те, що збагачений йогурт і молоко мали більш високі антиоксидантні ефекти, ніж звичайний йогурт і молоко, які не містили женьшеню, і ці ефекти спостерігались при всіх досліджених концентраціях. Це відповідає попереднім дослідженням, що свідчить про те, що трав’яний йогурт має більш високу антиоксидантну активність, ніж звичайний йогурт.

 

Захист від пошкодження нашої ДНК

Автори виявили можливу захисну дію добавки женьшеню щодо пошкодження ДНК. Вживання йогурту, збагаченого женьшенем супроводжувалось меншим пошкодженням ДНК у порівнянні із звичайним йогуртом, при цьому не спостерігалось помітного розходження між збагаченим і звичайним молоком.

 

Автори роблять висновок, що збагачення молочних продуктів червоним женьшенєм дає можливість збільшити користь для здоров’я через його високу антиоксидантну активність.

 

Таким чином, молочні продукти, доповнені червоним женьшенем, можуть бути перспективним природним джерелом антиоксидантів і можуть бути використані для розробки функціональних молочних продуктів.

 

Джерело: Park H, Lee M, Kim KT et al. Antioxidant and antigenotoxic effect of dairy products supplemented with red ginseng extract. J Dairy Sci. 2018 Oct;101(10):8702-8710.

Додавання женьшеню до йогурту або молока може підвищити їх користь для здоров’я
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *