ДЕЯКІ ПРЕДСТАВНИКИ КИШКОВОГО МІКРОБІОМУ ВІДІГРАЮТЬ КЛЮЧОВУ РОЛЬ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ Новини,Рекомендації по харчуванню

1-11

Дослідники з Університету штату Орегон виявили, що певні представники кишкового мікробіому відіграють ключову роль при цукровому діабеті 2 типу, відкриваючи двері для можливості лікування пробіотиками серйозного метаболічного захворювання, що уражує приблизно кожного десятого американця.

Діабет 2 типу насправді є глобальною пандемією, і як очікується, кількість подібних діагнозів буде зростати протягом наступного десятиліття. Так звана «західна дієта» — з високим вмістом насичених жирів та рафінованого цукру — є одним з основних факторів ризику. Але й кишкові бактерії відіграють важливу роль у модулюванні впливу цієї дієти «. Andrey Morgun, Study Co-Leader, Associate Professor of Pharmaceutical Sciences, OSU College of Pharmacy

Раніше відомий як діабет дорослих, діабет 2 типу — це хронічний стан, який впливає на метаболізм глюкози, цукру, який є ключовим джерелом енергії. Для деяких пацієнтів це означає, що їх організм протистоїть дії інсуліну — гормону, що виробляється підшлунковою залозою (він відкриває двері для надходження цукру в клітини). Інші пацієнти не виробляють достатньо інсуліну для підтримки нормального рівня глюкози.

У будь-якому випадку цукор накопичується в крові, і якщо цей стан не лікувати, — наслідком є ​​порушення роботи багатьох основних органів, іноді до ступеня інвалідності або небезпеки для життя. Ключовим фактором ризику розвитку діабету 2 типу є надмірна вага, до формуванні якої призводить західна дієта в поєднанні з низькою фізичною активністю.

Мікробіом кишечника людини містить понад 10 трильйонів мікробних клітин приблизно із 1000 різних видів бактерій. Дисбіоз або дисбаланс на рівні мікробіому зазвичай пов’язаний із шкідливим впливом на здоров’я людини.

«Деякі дослідження припускають, що дисбіоз є наслідком складних змін, спричинених взаємодією сотень різних мікробів». «Однак наше та інші дослідження показують, що окремі члени мікробної спільноти, змінені під влпивом режиму харчування, можуть мати значний вплив на господаря».

«Наш аналіз вказав на конкретні мікроби, які потенційно можуть вплинути на можливості метаболізму глюкози та ліпідів». «Що ще важливіше, це дозволило нам зробити висновок про те, чи є ці наслідки шкідливими чи корисними для господаря. І ми виявили зв’язок між цими мікробами та ожирінням».

Вчені виділили чотири оперативні таксономічні одиниці (OTU), які, потенційно впливали на метаболізм глюкози; OTU є засобом класифікації бактерій на основі подібності генної послідовності. Виявлені ОТU відповідали чотирьом видам бактерій: Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri, Romboutsia ilealis та Ruminococcus gnavus.

«Перші два мікроорганізми вважаються потенційними «поліпшувачами» метаболізму глюкози, інші два потенційні «погіршувачами». «Саме окремі типи мікробів та / або їх взаємодія, а не дисбіоз на глобальному рівні, є ключовими гравцями при діабеті 2 типу».

Дослідники годували мишей еквівалентом західної дієти, а потім доповнювали споживання їжі зазначеними вище мікробами. Лактобактерії сприяли зміцненню мітохондріального здоров’я в печінці, що означає поліпшення метаболізму глюкозу та ліпідів на рівні господаря. Миші, які отримували ці лактобактерії, мали в тому числі й нижчий індекс маси тіла, ніж ті, кого годували лише західною дієтою.

Перевіряючи лабораторні результати на людях, вчені виявили кореляцію між індексом маси тіла людини і чисельністю чотирьох бактерій – наявність більшої кількості поліпшувачів асоціювалась із кращим індексом маси тіла.

«Ми виявили, що R. ilealis присутній у понад 80% пацієнтів із ожирінням, тому ми припускаємо, що цей мікроорганізм може бути поширеним патобіонтом у людей із зайвою вагою». Патобіонт — це організм, який зазвичай має симбіотичний зв’язок із господарем, але за певних обставин може стати хвороботворним.

Lactobacillus — мікробний рід, що містить сотні різних штамів бактерій. Їхні представники поширені серед пробіотиків і часто зустрічаються у багатьох типах ферментованих продуктів та збагачених лактобактеріями молочних продуктах, таких як йогурт.

«Наше дослідження формує погляд на потенційні пробіотичні штами для лікування діабету 2 типу та ожиріння, а також уявлення про механізми їх дії». «Це означає можливість розробляти цілеспрямовані методи лікування, а не намагатися відновити «здорову мікробіоту » в цілому».

Джерело: Rodrigues, R.R., et al. (2021) Transkingdom interactions between Lactobacilli and hepatic mitochondria attenuate western diet-induced diabetes. Nature Communications. doi.org/10.1038/s41467-020-20313-x.

ДЕЯКІ ПРЕДСТАВНИКИ КИШКОВОГО МІКРОБІОМУ ВІДІГРАЮТЬ КЛЮЧОВУ РОЛЬ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *