Вибагливість у виборі їжі частіше є нормальним явищем у дітей перших років життя. Починаючи з другого року, діти мають менш швидкий темп росту та відповідно менший апетит порівняно з першими дванадцятьма місяцями після народження.
Діти двох-трьох річного віку починають розвивати уподобання у виборі їжі. Цей процес може мати виражені індивідуальні особливості. Сьогодні дитина може із задоволенням їсти певний продукт, а завтра відмовлятись від нього. Трапляються випадки, коли тижнями діти можуть споживати один-два продукті і нічого крім них.
Не слід сприймати таку поведінку занадто серйозно. Треба зробити доступним вибір здорової їжі для вашої дитини та пропонувати її в оптимальний момент, коли апетит та харчова поведінка найбільш сприяють цьому.
Нижче наведені десять порад, які можуть допомогти подолати надмірну прискіпливість дитини у харчуванні:
- Сімейне коло. Намагайтесь споживати їжу разом із іншими членами родини якомога частіше. Уникайте відволікання на телевізор, мобільні телефони та інші медіа під час їжі. Використовуйте цей час для виховання здорової харчової поведінки. Пропонуйте одну страву всім за сімейним столом та не готуйте окрему їду дітям. Чиніть супротив примхам та відмовам дітей від запропонованих страв. Це допоможе справитись з прискіпливістю. Намагайтесь включати у кожну страву принаймні один харчовий продукт, який любить дитина, пропонуючи їй збалансовану їжу, не зважаючи на те, що певні інгредієнти можуть залишитись на тарілці.
- Їжа без тиску. Якщо Ваша маленька дитина відмовляється від споживання їжі у певний час – не примушуйте її їсти. Для малюка буде добре навчитись дослухатись до власного тіла, використовуючи голод в якості контролера. З’ївши багато на сніданок або обід, ймовірно діти не будуть достатньо голодними решту дня. Обов’язок батьків – пропонувати їжу, а дитина вирішує чи їсти її. Тиск на малечу або тим більше покарання за відмову їсти може призвести до активної відмови від продуктів, які б могли подобатись дитині.
- Відмова від хабарництва. Уникайте пропозицій улюбленої їжі в якості заохочення при вживанні іншої. Така «нагорода» може поглибити розрив між улюбленими та іншими стравами. Це також призводить до постійних суперечок і торгівлі за обіднім столом.
- Пробуйте ще і ще. Не треба здаватись якщо дитина один раз відмовилась від певної страви. Продовжуйте пропонувати нові продукти і страви, навіть якщо вони не подобались малюку раніше. Може знадобитись і десять або більше разів допоки смакові рецептори Вашої доньки чи сина не звикнуть та не приймуть нову їжу. Добре спланований режим харчування із певним часом для вживання основних страв, уникнення частих перекусів створюють умови для найбільш вдалого пропонування нової їжі коли дитина достатньо голодна.
- Різноманіття їжі. Пропонуйте дитині різноманітні здорові харчові продукти, особливо овочі, фрукти та цільні злаки. Включайте їжу з високим вмістом білку, наприклад, яйця, м’ясо, рибу після повного видалення кісточок принаймні двічі на тиждень. Допоможіть малюку у відкритті нових смаків та текстури страв. Додайте приправи та спеції до простих страв, щоб зробити їх смачнішими. Спочатку пропонуйте маленькі об’єми нових продуктів, щоб зменшити кількість харчових відходів. Почекайте один-два тижні перед повторною пропозицією тих самих продуктів.
- Зробіть процес не нудним. Малюки особливо добре сприймають їжу, яка виглядає привабливо та весело, що приготовлена з творчим натхненням. Готуйте страви у вигляді різнокольорових, знайомих дитині образів. Дітям подобається їжа порізана невеликими шматочками, яку можна примастити соусом.
- Залучайте дітей до планування меню. Використовуйте зростаючу цікавість Ваших дітей з метою їх участі у виборі здорових продуктів на вечерю під час відвідання продуктових крамниць або ринків. Читайте разом дитячі книги про приготування їжі, обирайте цікаві рецепти, щоб спробувати їх на практиці.
- Маленькі повари. Певна робота на кухні може бути доручена малечі (під пильним наглядом звичайно): збір зелені та овочів на городі, підрахунок інгредієнтів для страв, малювання на поверхні готових страв соусом, викладання фігур зі шматочків їжі тощо.
- Розвивайте успіх – будуйте мости. Коли дитина починає добре сприймати нові здорові продукти, використовуйте підхід, який дієтологи кличуть «харчові мости». Пропонуйте інші корисні продукти, які схожі за кольором та текстурою, розширюючи перелік улюблених страв. Наприклад, якщо малюку сподобався пиріг з гарбуза спробуйте запропонувати пюре з моркви та інші схожі страви.
- Гідна пара. Спробуйте запропонувати дитині невідомі продукти, які спершу не дуже подобаються (можливо завдяки гіркому або кислому присмаку) разом із добре відомими, які дитина любить найбільше (часто із солодким або солоним смаком). Одним з прикладів може бути комбінація брокколі з твердим сиром.
Пам’ятайте – прискіпливість в їжі часто є нормальним етапом у формуванні смакових особливостей Вашого малюка. Продовжуйте працювати над тим, щоб забезпечити дитину здоровим харчуванням та надати їй уяву про пріоритетний вибір корисних продуктів. Якщо у Вас є занепокоєння з приводу харчування дитини, її зростання та набору ваги, то слід звернутись за консультацією до Вашого педіатра.