В АНГЛІЇ ТА ШОТЛАНДІЇ ОЖИРІННЯ ТА НАДЛИШОК ЖИРУ В ОРГАНІЗМІ ПРИЗВОДЯТЬ ДО БІЛЬШОЇ КІЛЬКОСТІ СМЕРТЕЙ, АНІЖ КУРІННЯ Новини,Рекомендації по харчуванню

1556189373_43817742_1988637658102232_3751867465945055232_n

Згідно з дослідженням, опублікованим у статті з відкритим доступом «BMC Public Health», з 2014 року ожиріння та надлишок жиру в організмі спричинили більше смертей в Англії та Шотландії, ніж куріння.

 

У період між 2003 та 2017 роками відсоток смертей, пов’язаних з курінням, знизився з 23,1% до 19,4%, тоді як смертність, пов’язана з ожирінням та надлишком жиру в організмі, зросла з 17,9% до 23,1%. Автори підрахували, що з 2014 року смертність, пов’язана з ожирінням та надлишком жиру в організмі перевершує смертність, пов’язану з курінням.

 

Cпівавтор дослідження Джилл Пелл з Університету Глазго (Великобританія) зазначила, що протягом кількох десятиліть куріння було основною ціллю законодавчих впливів та медичних заходів, оскільки було найпоширенішою причиною смертності, якої можна уникнути. В той же час ожиріння значно поширилось в усьому світі. Актуальне дослідження показало, що з 2014 року ожиріння та надлишок жиру в організмі могли спричинити більше смертей в Англії та Шотландії, ніж куріння.

 

Для того, щоб вивчити зміни в поширеності куріння, ожиріння та надлишку жиру в організмі, автори проаналізували дані про 192 239 дорослих (середній вік – 50 років), зібрані між 2003 і 2017 роками в рамках Дослідження здоров’я в Англії та Шотландії. Учасники обов’язково повідомляли про те, чи коли-небуть регулярно курили. Їхній зріст та вагу вимірювали кваліфіковані інтерв’юери та медсестри. Дослідники об’єднали дані 17-ти досліджень з оцінками ризику смертності від куріння та 198-ми досліджень з оцінками смертності від ожиріння та надлишку жиру в організмі, щоб підрахувати кількість смертей, причиною яких є куріння та ожиріння.

 

Автори виявили, що хоча з 2006 року ожиріння та надлишок жиру в організмі, ймовірно, спричиняють більше смертей, аніж куріння серед літніх людей. Натомість, куріння все ще може спричинити більше смертей серед людей молодшого віку. Автори зазначили, що у 2017 році серед осіб віком 65 років та старше і  людей 45-ти – 64-х років, ожиріння та надлишок жиру в організмі були пов’язані зі вищим рівнем смертності на 3,5% та 3,4%, відповідно, у порівнянні з курінням, тоді як куріння мало на 2,4% вищий зв’язок із смертністю, аніж ожиріння для людей, віком від 16-ти до 44-х років.

 

Аналіз також припускає, що стать має значення для оцінки смертності від куріння, ожиріння та наявності надлишкового жиру в організмі. У чоловіків ожиріння і надлишок жиру в організмі спричинили на 5,2% більше смертей аніж куріння, у порівнянні з 2,2% — у жінок. Вважається, що прогнозована кількість смертей від ожиріння та надлишкового жиру в організмі зросла на 25,9% для жінок та на 31% для чоловіків у період з 2003 по 2017 рік, тоді як смертність від куріння зменшилася на 18,1% та 14,9%, відповідно.

 

Джилл Пелл додала, що зростання прогнозованих смертей, пов’язаних з ожирінням та надлишком жиру в організмі, швидше за все обумовлено виникненням супутніх захворювань, таких як рак та серцево-судинні захворювання. Висновки свідчать про те, що зміни законодавства та заходи у галузі громадського здоров’я, спрямовані на зменшення поширеності куріння, були успішними, і що національні стратегії боротьби з ожирінням та надлишком жиру в організмі, зокрема, мають бути зосереджені на людях середнього та старшого віку та чоловіках, і повинні бути пріоритетом для громадського здоров’я.

 

Автори застерігають, що кількість смертей, пов’язаних з курінням, ожирінням та надлишком жиру, у цьому дослідженні є лише підрахунками, і що фактори, які вплинули на ці смерті, вимагають подальшого дослідження. Надалі, дослідники мають на меті проаналізувати можливий вплив вейпінгу, електронних сигарет та пасивного куріння, а також те, чи відрізняється смертність від ожиріння та надлишку жиру в організмі в залежності від етнічної приналежності.

Джерело:

Frederick K. Ho, Carlos Celis-Morales, Fanny Petermann-Rocha, Solange Liliana Parra-Soto, James Lewsey, Daniel Mackay, Jill P. Pell. Changes over 15 years in the contribution of adiposity and smoking to deaths in England and Scotland. BMC Public Health, 2021; 21 (1) DOI: 10.1186/s12889-021-10167-3

В АНГЛІЇ ТА ШОТЛАНДІЇ ОЖИРІННЯ ТА НАДЛИШОК ЖИРУ В ОРГАНІЗМІ ПРИЗВОДЯТЬ ДО БІЛЬШОЇ КІЛЬКОСТІ СМЕРТЕЙ, АНІЖ КУРІННЯ
1 vote, 5.00 avg. rating (87% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *