ВЧЕНІ СТВОРИЛИ ПЕРШЕ МІЖНАРОДНЕ КОНСЕНСУСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТІВ Новини,Рекомендації по харчуванню

Fermentirovannye-produkty-3

Люди споживали різні типи ферментованих продуктів — від кімчі до йогурту — протягом тисячоліть. Проте лише нещодавно, завдяки наявності нових наукових методів аналізу їх харчових властивостей та мікробіологічного складу, вчені почали розуміти, як саме створюються унікальні смаки та текстури і чому ці продукти корисні для здоров’я людини.

 

13 вчених у галузі мікробіології, нутріціології та техніки, сімейної медицини, екології, імунології та генетики мікробів об’єдналися, щоб створити перше міжнародне консенсусне визначення ферментованих продуктів. Їх стаття, опублікована в Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, визначає ферментовані продукти як: «продукти, отримані завдяки бажаному мікробному росту та ферментативним перетворенням компонентів їжі».

 

При цьому автори роблять акцент на різниці між пробіотиками та живими мікробами, пов’язаними з ферментованою їжею. Термін «пробіотик», за їхніми словами, застосовується лише в особливих випадках, коли ферментована їжа зберігає живі мікроорганізми під час споживання, і лише тоді, коли ці мікроорганізми визначені та досліджена їх користь для здоров’я.

 

«Багато людей вважають, що ферментована їжа корисна для здоров’я — і це може бути правдою, але наукові дослідження, необхідні для підтвердження означеного припущення, обмежені і в основному зосереджені на певних типах ферментованих продуктів», — каже перший автор Марія Марко, професор кафедри нутріціології та технології Каліфорнійського університету.

 

Співавтор Боб Хаткінс, професор кафедри нутріціології Університету Небраски, який є автором відомого академічного підручника по ферментованим продуктам, каже: «Ми створили це визначення, щоб охопити тисячі різних типів ферментованих продуктів харчування з усього світу, як відправну точку для подальших досліджень того, як ці продукти та пов’язані з ними мікроби впливають на здоров’я людини «.

 

Консенсусна дискусія була організована в 2019 році Міжнародною науковою асоціацією пробіотиків та пребіотиків (ISAPP), неприбутковою організацією, відповідальною за опубліковані наукові консенсусні визначення як пробіотиків (у 2014 р.), так і пребіотиків (у 2017 р.). На сьогоднішній день різні люди мали різні уявлення про те, що являє собою ферментована їжа. Нове визначення забезпечує чітке поняття, яке може бути зрозуміле широкому колу фахівців, представникам галузі та регуляторним органам.

 

В даний час докази позитивного впливу ферментованих продуктів на здоров’я більше спираються на епідеміологічні та популяційні дослідження, менше на рандомізовані контрольовані дослідження.

 

Автори очікують, що в найближчі роки вчені проведуть більше досліджень на основі гіпотез того, як різні ферментовані продукти харчування з усього світу — отримані з молочних продуктів, фруктів, овочів, зерен і навіть м’яса — впливають на фізіологію людини та посилюють здоров’я людини.

 

Джерело: Marco, M. L., et al. (2021) The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on fermented foods. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatologydoi.org/10.1038/s41575-020-00390-5.

ВЧЕНІ СТВОРИЛИ ПЕРШЕ МІЖНАРОДНЕ КОНСЕНСУСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТІВ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *