Вплив молока та інших молочних продуктів на зниження ризику слабкості, саркопенії та когнітивної дисфункції у людей похилого віку: системний огляд Новини,Рекомендації по харчуванню

6g41z7cfydx82ae9b0531414412974

Харчування — це мінливий фактор, потенційно пов’язаний зі старінням. Молоко та інші кисломолочні продукти можуть сприяти профілактиці фізичних та когнітивних порушень. Було проведено системний огляд, щоб дослідити ефективність споживання молочних продуктів для запобігання когнітивних порушень, саркопенії та слабкості серед осіб літнього віку. Пошук публікацій здійснювався в електронних базах даних (MEDLINE через PubMed, Embase, Scopus, Кокранівський Центральний реєстр контрольованих випробувань (CENTRAL) та Кокранівські бази даних систематичних оглядів) з 2009 по 2018 рік. Було відібрано ряд спостережних та інтервенційних досліджень англійською та іспанською мовами, в яких вивчався взаємозв’язок між споживанням молочних продуктів та когнітивною дисфункцією, саркопенією та слабкістю серед людей похилого віку. Дослідники оцінювали учасників, тип впливу чи втручання, результати та якість доказів. Загалом було проаналізувано 661 запис та включено до аналізу 6 досліджень (5 спостережних перспективних когортних досліджень та 1 рандомізоване контрольоване дослідження). Що стосується когнітивних порушень, то відношення неможливо було встановити. Споживання молока в середньому віці може бути негативно пов’язане з функціонуванням вербальної пам’яті. У жінок похилого віку великий рівень споживання молочних десертів та морозива був пов’язаний із зниженням когнітивних функцій. З іншого боку, 1 дослідження продемонструвало суттєвий зворотний зв’язок між споживанням молочних продуктів та розвитком хвороби Альцгеймера серед літніх японців. Споживання молочних продуктів літніми людьми може знизити ризик слабкості, особливо при  рівні споживання нежирного молока та йогурту, а також може знизити ризик саркопенії за рахунок поліпшення стану скелетної м’язової маси шляхом додавання до звичного раціону молочних білків, багатих поживними речовинами (сир рікотта). Незважаючи на дефіцит доказів по цій темі, наш систематичний огляд показує, що молочні продукти мають певний позитивний вплив на слабкість і саркопенію, тоді як дослідження щодо когнітивної дисфункції мають суперечливі висновки.

 

Джерело: Federico Cuesta-Triana, Carlos Verdejo-Bravo, Cristina Fernández-Pérez, Francisco J Martín-Sánchez, Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S105–S119.

https://doi.org/10.1093/advances/nmy105

Вплив молока та інших молочних продуктів на зниження ризику слабкості, саркопенії та когнітивної дисфункції у людей похилого віку: системний огляд
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *