Вплив молока та молочних продуктів на запобігання остеопорозу та остеопоротичних переломів у європейців та неіспаномовного населення Північної Америки: систематичний огляд та оновлений метааналіз Новини,Рекомендації по харчуванню

1569912047_yaya-16521

Харчування відіграє важливу роль для здоров’я кісток. Метою представленого дослідження було оновлення доказів щодо споживання молочних продуктів, ризику остеопоротичного перелому (OП) та перспективних змін щільності кісткової маси (ЩКМ), оцінених за допомогою подвійної рентгеноабсорбціометрії у європейців та неіспаномовного населення Північної Америки. Систематичний пошук проводився в MEDLINE, EMBASE та Scopus за результатами досліджень, опублікованих з 1 січня 2000 р. по 30 квітня 2018 р. Критеріями включення було наступне: здорові дорослі; оцінка рівня споживання молочних продуктів; наявність тазостегнового перелому, перелому хребта, зап’ястя або остеопоротичного перелому; когортні дослідження або по типу випадок-контроль. Два незалежних дослідники провели пошук та отримання даних. Об’єднаний аналіз був проведений з моделями випадкових ефектів. Було розглянуто упередженість публікацій та мета-регресія. Для мета-аналізу було відібрано десять когортних досліджень, пов’язаних із ризиком OП. Три статті, в яких повідомлялося про зміни ЩКМ, пов’язані з прийомом молочних продуктів, не вдалося включити в мета-аналіз. Об’єднані дані порівнювались відповідно до найвищих та найнижчих рівнів споживання молочних продуктів і склали 0,95 (95% ДІ: 0,87, 1,03; I2 = 82,9%; Р-гетерогенність <0,001) для OП будь якої локалізації; 0,87 (95% ДІ: 0,75, 1,01; I2 = 86,7%; Р-гетерогенність <0,001) для переломів стегна; і 0,82 (95% ДІ: 0,68, 0,99; І2 = 0,0%; Р-гетерогенність = 0,512) при переломах хребців. Щодо ЩКМ, відібрані дослідження демонстрували зниження рівня цього показника для стегна на 1,7–3% у молодих осіб та жінок у постменопаузі з низьким рівнем споживанням молока в молодості, позитивний зв’язок між початком прийому молока та відсотком змін ЩКМ трохантера у літніх людей, також простежувалась позитивна кореляція між споживанням молока та зміною ЩКМ на променевій кістці у жінок у віці> 65 років. На закінчення, у досліджуваній популяції найбільший рівень споживання молочних продуктів не дав чіткої асоціації із загальним ризиком розвитку ОП або переломів стегна; однак, можна стверджувати про зменшення ризику перелому хребців. Результати щодо зміни ЩКМ були неоднорідними і не давали можливості зробити остаточні висновки.

 

Джерело: Pilar Matía-Martín, Macarena Torrego-Ellacuría, Angélica Larrad-Sainz, Cristina Fernández-Pérez, Federico Cuesta-Triana, Miguel Ángel Rubio-Herrera, Effects of Milk and Dairy Products on the Prevention of Osteoporosis and Osteoporotic Fractures in Europeans and Non-Hispanic Whites from North America: A Systematic Review and Updated Meta-Analysis, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S120–S143, https://doi.org/10.1093/advances/nmy097

Вплив молока та молочних продуктів на запобігання остеопорозу та остеопоротичних переломів у європейців та неіспаномовного населення Північної Америки: систематичний огляд та оновлений метааналіз
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *