У всьому світі дуже поширена думка про те, що жирні молочні продукти менш корисні, ніж їх еквіваленти з низьким вмістом жиру, проте це ствердження може бути всього лише міфом. Підтвердження цього означає, що ви можете перекусити жирною молочною їжею — сиром, цільним молоком, жирним йогуртом — із задоволенням і без провини перед собою.
Протягом багатьох років ми вірили, що жири, які містяться в молочних продуктах, можуть завдати шкоди нашому здоров’ю. Але ця загальноприйнята позиція була поставлена під сумнів зростаючим числом досліджень, які передбачають, що вживання молочних жирів або не несе негативного ефекту, або навіть має протективний ефект щодо ризику серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету, збільшення ваги і раку.
Одне з останніх досліджень вказує на можливість того, що, хоча б один тип молочного жиру пов’язаний зі зменшеним ризиком серцевих захворювань та інсульту — проте це може бути врівноважено асоціацією з підвищеним ризиком смерті від інших причин.
Довгострокове дослідження маркерів споживання молочного жиру
Молочні жири — це в основному насичені жирні кислоти, які впливають на рівень ліпідів в крові, глюкози і інсуліну, в тому числі і резистентність до інсуліну.
У цьому дослідженні вивчався зв’язок між рівнем трьох жирних кислот з молочних продуктів у кровотоці і загальною смертністю, смертністю від конкретних причин і ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) серед літніх людей. Рівні в крові трьох жирних кислот (пентадеканова кислота [15:0], гептадеканова кислота [17:0] і транс-пальмітолеінова кислота [транс-16:1n — 7]) є хорошим показником споживання молочних жирів.
Дослідники зареєстрували 2907 дорослих американців у віці 65 років і старше, що не мали в анамнезі захворювань серця або інсульту на початку дослідження. Потім вони стежили за учасниками протягом 22 років і реєстрували будь-які випадки смерті, серцеві напади та інсульти. Рівні жирних кислот в крові вимірювали на початку дослідження, а також через 6 і 13 років.
Споживання молочних жирів не асоціювалось зі збільшенням смертності
Автори оцінили кілька факторів ризику, які можуть збільшити показники смертності серед людей похилого віку, включаючи стать, вік, освіту, спосіб життя, рівень здоров’я і дієтичні фактори. Після врахування цих факторів ризику вони не виявили ніякого зв’язку між рівнем трьох жирних кислот і загальною смертністю.
І навіть навпаки, був помічений зв’язок зі зниженим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань та інсульту
Підвищення рівня в крові однієї з жирних кислот, гептадеканової кислоти 17:0, було пов’язано зі зниженням смертності від заворювань серця та інсульту. Люди з найвищим рівнем цієї жирної кислоти мали на 23% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань або інсульту, ніж люди з найнижчими рівнями. Асоціація виявилася найсильнішою щодо смертності від інсульту. Люди з високим рівнем гептадеканової кислоти мали на 42% менший ризик смерті від інсульту, ніж люди з найнижчими рівнями. За словами авторів, результати були схожі у чоловіків і жінок.
«Більш висока концентрація гептадеканової кислоти в плазмі крові була пов’язана зі зниженням смертності від ССЗ, особливо від інсульту …» — де Олівейра Отто і ін., 2018
Речовини в молочних продуктах можуть знизити ризик інсульту
Поживні речовини молочних продуктів, включаючи кальцій, вітамін D, фосфор і калій, можуть допомогти знизити артеріальний тиск і запобігти утворенню тромбів, що може знизити ризик розвитку інсульту. Насичені жирні кислоти, що містяться в молочних продуктах, також підвищують рівень «корисного» холестерину (холестерину ЛПВЩ), який може допомогти запобігти крихкості кровоносних судин у мозку і їх схильності до розриву.
Автори вважають, що необхідні додаткові дослідження, щоб спробувати з’ясувати, як молочні жири можуть знизити ризик смерті від інсульту.
Смертність від інших причин вимагає подальшого дослідження
З іншого боку, гептадеканова кислота 17:0, на відміну від двох інших жирних кислот, була пов’язана з більш високим ризиком смерті від інших причин. Люди з найвищим рівнем цієї жирної кислоти мали на 27% більший ризик смерті від інших причин, ніж люди з найнижчими рівнями.
Автори вважають, що цей зв’язок не пов’язаний з якою-небудь конкретною причиною смерті і потребує подальшого розслідування.
Споживання молочного жиру не було пов’язано із загальним ризиком захворювань серця і випадками інсульту
Коли дослідники вивчили ризик смертельних і нефатальних захворювань серця і випадків інсульту, вони не виявили ніякого зв’язку між ними і трьома жирними кислотами.
Це говорить про те, що жирні молочні продукти можуть бути не такими шкідливими для нашого серця і кровоносних судин, як вважалося раніше.
Джерело: de Oliveira Otto MC, Lemaitre RN, Song X et al. Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2018;108:476-484.