Назад

Видання та Сайт щоденної всеукраїнської газети «День»

В українців перше місце серед продуктів харчування посідає картопля. Далі йде буряк, хліб і алкогольні напої

Про це 18 травня на прес-конференції у Львові повідомив президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець.

Картопля, каже О. Швець, має певну харчову цінність, таку, як інші овочі. Але містить мало харчових волокон, і це головний її недолік. Водночас вона містить певні мінерали, вітаміни і вуглеводи. Однак якщо користуватися принципом світлофора – зелені – найкорисніші продукти, червоні – слід обмежувати, то картоплю дієтологи відносять до жовтого кольору. «Цей продукт десь посередині», – каже О. Швець.

Другим за популярністю в українців буряк, і його відносять до надзвичайно корисних продуктів.

Далі йде хліб. «Ця трійка продуктів може конкурувати між собою у раціоні різних людей», – додає Швець. «Та сьогодні до українського хлібу є дуже багато претензій. Мало хліба, який виготовлений із нерафінованого борошна. Соціальні сорти хліба виготовляють лише з рафінованого борошна. Це недобре. Бо здоровий хліб – це цільнозерновий», – розповів О. Швець.

Окрім того, серед претензій до українського хліба є те, що він містить дуже багато солі. І виробники нічого не роблять для того, щоб зменшувати її кількість. «Саме за рахунок цього продукту понад половину норми солі надходить до організму людей, яким сіль необхідно обмежувати. Норма солі для здорової людини – 6 г на добу. Якщо людина їсть хліб тричі на день – то в її організм може надходити 10 і більше г солі», – розповів дієтолог.

А на четвертому місці в українців – алкогольні напої.

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *