Дієтологи України вчитимуть українців правильно їсти
18.05.2012 14:39
Українці споживають забагато солі та алкоголю.
Сьогодні дві третини інформації про споживання продуктів і дієти — це плітки. Про це повідомив президент новоствореної Асоціації дієтологів України з осередками в областях. Її завданням стало — розробляти і поширювати національні рекомендації про харчування.
\»В інших країнах такі асоціації існують давно, — розповідає президент Асоціації дієтологів, головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров’я Олег Швець. — Будемо рекомендувати щодо калорійності їжі, як зберегти здорову масу тіла, які продукти є шкідливі і викликають захворювання, які корисні, що їсти вагітним і людям похилого віку, як набувати здорових звичок. \»
Нездорове харчування призводить до атеросклерозу, цукрового діабету, злоякісних утворень, що складають 86% смертності населення. Через неправильне харчування хвороби \»молодіють\», кажуть спеціалісти. Інсульти трапляються у віці 14-15 років.
\»Ситуація з ожирінням в Україні така ж, як у Європі. 50% населення страждають від надмірної ваги. Якщо для мешканця міста достатньо у день споживати 2000-2500 кілокалорій, то ми споживаємо приблизно 2800.\»
\»Здорова тарілка\» має містити 3/4 рослинної їжі, 1/4 — білок. Найпопулярніші продукти, які споживають українці — це картопля, буряк, хліб, алкоголь.
\»Якщо поділити усі продукти за корисністю за принципом світлофора, то картопля відноситься до жовтого кольору, буряк — зеленого, алкоголь — до червоного, — каже Швець. — А от із хлібом в Україні проблема. Майже немає хліба із нерафінованого борошна. Також у ньому забагато солі. У добу людина має споживати до 6 грамів солі. У віці за 50 років і хворі мають споживати не більше 4-ох. Однак якщо їсти український хліб три рази на добу, людина лише з ним споживає 10 грамів солі\».
Леся МЕЖВА