ВЖИВАННЯ ЧАЮ ПОДОВЖУЄ ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ Новини,Рекомендації по харчуванню

f0d6dd63a19134903d444f4dddf711e8_fitted_740x0

Згідно з нещодавно опублікованим в Європейському журналі Превентивної Кардіології (журналі Європейського Кардіологічного Товариства) дослідженням, споживання чаю щонайменше три рази на тиждень пов’язане з більш тривалим і здоровим життям

Провідний автор дослідження доктор Сіньян Ван (Китайська Академія Медичних Наук, Пекін, Китай) запевняє, що постійне споживання чаю пов’язане з меншим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань і смерті. Позитивний вплив на здоров’я є найбільш значним для зеленого чаю, а саме для довготривалих «фанатів» цього напою.

 

Аналіз включав 100902 учасників проекту China-PAR22, в яких ніколи не було серцевого нападу, інсульту або раку. Учасників поділили на дві групи: постійні споживачі чаю (три і більше разів на тиждень) і непостійні (рідше трьох разів на тиждень) або ті, які ніколи не п’ють чай.  Дослідження тривало 7,3 роки.

 

Постійне споживання чаю було пов’язане з  покращенням здоров’я та довшою тривалістю життя.

 

Аналіз даних продемонстрував, що в 50-річних людей, які постійно пили чай, ішемічна хвороба серця та інсульт розвиваються на 1,41 років пізніше, а тривалість життя, в середньому, збільшується на 1,26 років, на відміну  від тих, хто ніколи або нечасто пили чай.

 

У постійних прихильників чаю  ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту зменшився на 20%, ризик смерті від патології серця та інсульту – на 22% і ризик смерті від будь-якої причини – на 15%.

 

Потенційний вплив змін у споживанні чаю було проаналізовано з оцінкою в два моменти часу в підгрупі, де брали участь 14 081 учасників. Середній проміжок часу між двома обстеженнями становив 8,2 років, а середня тривалість подальшого  спостереження після другого обстеження — 5,3 років.

 

Постійні споживачі чаю, які не кидали свою звичку відповідно результатам обох опитувань, мали на 39% нижчий ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту, на 56% нижчий ризик летальних захворювань серця та інсульту, і на 29% нижчій ризик смерті від усіх причин.

 

Старший автор дослідження, доктор Донгфен Гу (Китайська академія медичних наук) заявив, шо захисний ефект від пиття чаю був найбільш вираженим серед групи постійних прихильників цього напою. Механічні дослідження дозволяють припустити, що основні біоактивні сполуки в чаї, а саме поліфеноли, не зберігаються в організмі довгостроково. Таким чином, постійне вживання чаю протягом тривалого періоду може бути необхідним для реалізації кардіопротективного ефекту.

 

У субаналізі за типом чаю, пиття зеленого чаю було пов’язане зі зменшенням ризику виникнення серцевих захворювань, потенційно фатальних захворювань серця, інсульту, а також летальних випадків приблизно на 25% Однак значних асоціацій щодо чорного чаю не спостерігалося.

 

Доктор Гу зазначив, що перевага зеленого чаю характерна лише для Східної Азії. В досліджені 49% постійних споживачів чаю вживають зелений чай найчастіше, тоді як лише 8% віддають перевагу чорному чаю. Невелика частка споживачів чорного чаю може ускладнити виявлення міцних асоціацій, але результати натякають на відмінний ефект між вживанням різних типів чаю.

 

Важливу роль можуть грати 2 фактори. По-перше, зелений чай містить більше поліфенолів, які зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і таких факторів ризику, як високий артеріальний тиск та дисліпідемія. Чорний чай повністю ферментується, і під час цього процесу поліфеноли окислюються в пігменти і втрачають антиоксидантну дію. По-друге, чорний чай часто п’ють з молоком, і як показали попередні дослідження, це може нівелювати позивний вплив на стан кровоносних судин.

 

Гендерно-специфічні аналізи показали, що захисні ефекти постійного вживання чаю були дуже значними для чоловіків, але більш помірними для жінок. Доктор Ван запевнила, що однією з причин може бути те, що 48% чоловіків були постійними споживачами чаю, а серед жінок таких виявляється лише 20%. По-друге, у жінок спостерігається істотно менша захворюваність та смертність від хвороб серця та інсульту.

 

Доктор Ван також додала, що проект «China-PAR» і досі триває, і при більшій кількості людей та довшим спостереженням, асоціації між вживанням чаю та позитивним впливом на здоров’я серед жінок можуть стати більш потужними.

 

Посилання на оригінальну публікацію:

Xinyan Wang, Fangchao Liu, Jianxin Li, Xueli Yang, Jichun Chen, Jie Cao, Xigui Wu, Xiangfeng Lu, Jianfeng Huang, Ying Li, Liancheng Zhao, Chong Shen, Dongsheng Hu, Ling Yu, Xiaoqing Liu, Xianping Wu, Shouling Wu, Dongfeng Gu. Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality: The China-PAR projectEuropean Journal of Preventive Cardiology, 2020; 204748731989468 DOI: 10.1177/2047487319894685

 

ВЖИВАННЯ ЧАЮ ПОДОВЖУЄ ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ
1 vote, 1.00 avg. rating (46% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *