ВЖИВАННЯ КАВИ ЕСПРЕСО ПОВ’ЯЗАНЕ ЗІ ЗБІЛЬШЕННЯМ ЗАГАЛЬНОГО РІВНЯ  ХОЛЕСТЕРИНУ Новини,Рекомендації по харчуванню

7d1ef667fa554b0415c02589de9a1cc5

Результати популяційного перехресного дослідження показали, що вживання еспресо пов’язане з підвищенням рівню загального холестерину.

Осне Лірхус Сватун з Арктичного університету в Тромсе, Норвегія з колегами зазначили, що підвищення рівня загального холестерину в сироватці крові було достовірно пов’язане зі споживанням еспресо, особливо у чоловіків.

Вживання вареної/пресованої кави було пов’язано зі значно вищим рівнем загального холестерину в сироватці крові у жінок і чоловіків. Також, було виявлено значний зв’язок між споживанням фільтрованої кави та загальним холестерином, але лише серед жінок.

Автор дослідження Майя-Ліза Льохен, доктор медицини та доктор філософії з Арктичного університету в Норвегії, наполягає, що лікарі мають звертати увагу на вживання кави, розглядаючи історію пацієнтів з підвищеним вмістом холестерину в крові.

Рекомендації щодо переходу з пресованої або інших видів нефільтрованої кави на фільтровану або розчинну може бути важливим аспектом для зниження рівня холестерину в сироватці крові.

Результати були опубліковані 10 травня в журналі «Open Heart».

Дослідники відзначили, що попередні дослідження взаємозв’язку між холестерином у сироватці крові та вживанням еспресо мали різні результати.

Дослідники зазначили, що враховуючи те, що кава є найпопулярнішим напоєм в усьому світі, навіть незначний вплив на здоров’я від вживання кави може мати серйозні наслідки. Кава вперше була включена до рекомендацій Європейського кардіологічного товариства (ЄКС) у 2021 року щодо профілактики серцево-судинних захворювань у клінічній практиці. Розширені знання про зв’язок між вживанням кави еспресо та рівнем холестерину у сироватці крові дадуть змогу створити достовірні рекомендації щодо споживання кави.

Девід Као, з університету Колорадо Аншутц (Денвер, США), коментуючи результати дослідження зазначив, що цих висновків може бути недостатньо, щоб змінити будь-які рекомендації щодо вживання кави, частково тому, що найважливішим аспектом є збільшення чи зменшення наступних небезпечних подій, таких як серцевий напад або інсульт. Цей аналіз не надає відповідей на вищезгадані питання.

Професор Као підсумував, що якщо обирати між цим дослідженням, яке пропонує споживати менше кави для підтримки низького рівня холестерину, або іншим, в яких зазначено, що збільшення споживання кави може знизити ризик багатьох видів серцево-судинних захворювань (ССЗ), слід віддавати перевагу останньому.

У поточному дослідженні брали участь 21 083 учасників з Північної Норвегії. Середній вік учасників становив 56,4 років. Використовуючи багатофакторну лінійну регресію, дослідники порівняли зв’язок між кожним рівнем споживання кави (повна відмова від споживання вважалася за контрольну точку) та рівнем загального холестерину у сироватці крові. Дослідники враховували статеві відмінності та скоригували відповідні коваріанти.

Результати показали, що вживання трьох-п’яти чашок еспресо щодня було достовірно пов’язане з підвищенням рівня загального холестерину в сироватці крові на 0,16 ммоль/л (95% ДІ, 0,07-0,24) для чоловіків і на 0,09 ммоль/л (95% ДІ, 0,01-). 0,17) для жінок у порівнянні з учасниками, які не вживали еспресо на постійній основі.

Порівнюючи з учасниками, які не вживали пресованої/варену каву на постійній основі, споживання шести або більше чашок пресованої/вареної кави щодня було пов’язано з підвищенням рівня загального холестерину в сироватці крові на 0,23 ммоль/л (95% ДІ, 0,08 – 0,38) для чоловіків і на 0,3 ммоль/л (95% ДІ, 0,13 – 0,48) для жінок.

Примітно, що тільки у жінок, спостерігалося підвищення рівня загального холестерину в сироватці крові на 0,11 ммоль/л (95% ДІ, 0,03–0,19) пов’язане з вживанням шести або більше чашок фільтрованої кави на добу.

Обмеження дослідження включають його перехресний дизайн, складність в  узагальненості даних, враховуючи, що когорта в основному складалася з білих людей похилого та середнього віку, а також той факт, що результати дослідження не коригувалося відповідно впливу можливих супутніх факторів.

Крім того, автори додали, що серед обмежень дослідження було те, що учасники самостійно повідомляли частину проаналізованих даних.

Професор Као підсумував, що у майбутньому дослідники мають зосередитися на відстеженні цієї когорти протягом багатьох років, щоб визначити, як споживання різних видів кави пов’язане з такими подіями, як серцева недостатність, інсульт та інфаркт міокарда, що є важливим для надання рекомендацій щодо того, чи має значення спосіб приготування кави.

Джерело:

Svatun ÅL, Løchen M, Thelle DS, et al Association between espresso coffee and serum total cholesterol: the Tromsø Study 2015–2016. Open Heart 2022;9:e001946. doi: 10.1136/openhrt-2021-001946

 

ВЖИВАННЯ КАВИ ЕСПРЕСО ПОВ’ЯЗАНЕ ЗІ ЗБІЛЬШЕННЯМ ЗАГАЛЬНОГО РІВНЯ  ХОЛЕСТЕРИНУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *