ВЖИВАННЯ ВІТАМІНУ D ПОВ’ЯЗАНО З МЕНШИМ РИЗИКОМ РОЗВИТКУ РАКУ Новини,Рекомендації по харчуванню

02-2

Чи може вживання вітаміну D зменшити ймовірність розвитку раку, який прогресує або є смертельним? Дослідження, опубліковане 18 листопада 2020 року в журналі «JAMA Network Open» онлайн, надає певні докази.

 

Серед більш ніж 25000 учасників ті, які вживали 2000 МО (міжнародних одиниць) вітаміну D щодня у середньому протягом 5,3 років мали майже на 20% менший ризик розвитку прогресуючого раку (у т.ч. метастатичних та летальних форм), аніж ті, хто отримував плацебо.

 

Доктор Джоанн Менсон, одна із авторів дослідження та професор в Гарвардській медичній школі, заявила, що зниження ризиків на 38% було встановлено лише для людей, які мали нормальну вагу, аніж для тих, хто мав зайву вагу. Тоді як дослідникам не вдалося виявити достовірного зниження ризику для людей із надмірною вагою або ожирінням.

 

Опубліковані раніше результати великого рандомізованого дослідження Вітаміну D та Омега-3 (VITAL), яке включало майже 26 000 учасників у США, вже повідомляли про те, що вітамін D може обумовлювати зниження ризику розвитку раку, а також кількість смертей пов’язаних з ним.

 

Новий аналіз більш детально розглянув дані з дослідження  «VITAL», яке включало чоловіків від 50 років і жінок від 55 років. На початку спостереження у жодного з учасників не було злоякісних новоутворень. Дослідження було рандомізованим та плацебо-контрольованим.

 

У близько 1600 учасників виник інвазивний рак протягом періоду спостереження, але лише в обмеженій кількості випадків повідомлялося про прогресуючий рак. Автори дослідження виявили статистично достовірну різницю між кількістю людей, у яких розвинувся метастатичний рак у групі, які вживали вітаміну D порівняно з групою плацебо. В групі вживання вітаміну D було 12927 людей, з яких 226 захворіли на прогресуючий рак, який призвів до летального випадку, у порівнянні із 274 учасниками з аналогічним клінічним виходом у групі плацебо.

 

Різниця була більш вираженою серед досліджуваних із нормальною вагою (індекс маси тіла менше 25 кг/м2). Серед приблизно 7800 учасників із нормальною вагою у групі вживання вітаміну D сталося 58 метастатичних або летальних випадків, у порівнянні з 96 для групи плацебо.

 

Відсутність загального зменшення раку

Чого не змогли встановити автори дослідження? Що дієтичні добавки з вітаміном D зменшують загальний ризик розвитку раку. Люди, які вживали вітамін D мали подібні шанси захворіти на рак початкової стадії до тих людей, які отримували плацебо. Натомість, група вживання вітаміну D мали менше шансів захворіти на метастатичний рак або померти від нього.

 

Доктор Менсон зазначила, що попередні дослідження вже давали певні пояснення виявлених закономірностей. Дослідження на тваринах показали, що вітамін D, схоже, змінює поведінку пухлини, впливаючи на біологію її клітин, роблячи їх менш агресивними та спроможними поширюватися. Раніше виконані дослідження також пов’язували більш високий рівень вітаміну D під час діагностики раку з більшою виживаністю пацієнтів.

 

Відмінності в ІМТ

Якщо вітамін D пов’язаний з меншим ризиком розвитку метастатичного раку, то виникає питання, чому учасники із надмірною вагою та ожирінням не мали таких самих результатів, у порівнянні з учасниками із нормальною вагою?

 

Доктор Менсон зазначила, що причина може бути пов’язана з різницею в біологічній активності вітаміну D для людей із нормальною та надмірною вагою. Наприклад, у людей з ожирінням розвивається резистентність до інсуліну, коли організм не реагує на інсулін належним чином, і щось подібне може відбуватися із засвоєнням вітаміну D. Цілком ймовірно, що ці відмінності можуть залишатися навіть при вживанні більших доз вітаміну D.

 

Незважаючи на те, що результати «VITAL» є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження для підтвердження та глибшого вивчення зв’язків між споживанням вітаміну D та розвитком раку. Автори не рекомендують всім регулярно приймати високі дози вітаміну D для профілактики прогресуючого раку.

 

Однак,  результати дослідження свідчать про те, що люди, які можуть мати високий ризик раку через сімейний анамнез або інші фактори, а також ті, у кого раніше було діагностовано рак, повинні бути особливо пильними щодо уникнення дефіциту вітаміну D. Менсон зазначила, що цим людям слід слідкувати за споживанням рекомендованих доз вітаміну D (від 600 до 800 МО на добу).

 

Не варто забувати про споживання продуктів, багатих вітаміном D. І хоча їх перелік є доволі обмеженим (жирна морська риба, фортифіковані вітаміном D), але ці продукти ще містять багато інших важливих харчових речовин. Якщо ви вживаєте недостатньо продуктів, які містять вітамін D протягом кінця осені – зими – початку весни, то варто порадитися з вашим лікарем щодо доцільності споживання дієтичних добавок із добовою дозою 1000 МО – 2000 МО вітаміну D3.

 

ВЖИВАННЯ ВІТАМІНУ D ПОВ’ЯЗАНО З МЕНШИМ РИЗИКОМ РОЗВИТКУ РАКУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *