АНТОЦІАНІНИ ЧОРНИЦЬ ЗМЕНШУЮТЬ АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК СПІВСТАВНО З АНТИГІПЕРТЕНЗИВНИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ Новини,Рекомендації по харчуванню

chernika-

У нещодавно опублікованому дослідженні стверджується, що споживання 100 грамів чорниць двічі на день протягом двох тижнів спричинює зниження систолічного артеріального тиску, яке еквівалентне ефекту від застосування гіпотензивних фармакологічних препаратів.

Дослідники вважають, що антоціаніни – речовини з антиоксидантними властивостями, які також є пігментами, що надають рослинам червоного, синього та фіолетового кольору, спричинюють сприятливий вплив на судинну систему через покращення ендотеліальної функції. Ці ефекти виявляються помітними вже через два тижні після початку їх вживання.

Керівник групи вчених доктор Родрігез-Матеос з Кінгз коледжу у Лондоні говорить: «Наше дослідження є першим, проведеним з метою встановлення зв’язку між споживанням антоціанінів, їх циркулюючими та покращенням судинних функції у здорових суб’єктів».

Результати дослідження, яке складалося з чотирьох менших спостережень у чоловіків та одного у лабораторних тварин, були опубліковані у середині лютого 2019 року у The Journals of Gerontology.

Взагалі, дієтичні інтервенції є надзвичайно перспективним підходом до уповільнення вікових змін серцево-судинної системи. Тому розуміння механізмів поліпшення функціонального стану судин завдяки вживанню певних фруктів та овочів є надзвичайно важливим.

Раніше досліджувалась гіпотеза щодо біоактивної дії рослинних поліфенолів, здатних зменшувати індивідуальний ризик нейродегенеративних, онкологічних та серцево-судинних захворювань.

Чорниці містять досить широкий спектр поліфенолів, включаючи антоціаніни, які ймовірно є ключовим інгредієнтом фруктів, що забезпечую корисні ефекти у серцево-судинній системі.

У ряді попередніх досліджень демонструвалась когнитивна користь від споживання чорниць, а також поліпшення функціонального стану органів системи кровообігу. Зокрема, у Nurses’ Health Study встановлений нижчий ризик інфаркту міокарда в учасниць, які регулярно споживають чорниці.

Звертає на себе увагу факт, що згадані дослідження говорять лише про асоціації. Тому, авторами цього нового дослідження було заплановано отримання більш переконливих доказів поліпшення серцево-судинних функцій завдяки вживанню антоціанінів чорниць.

Двадцять здорових чоловіків було рандомізовано для вживання двічі на день напою, виготовленого з 11 грамів порошку з морожених чорниць розчиненого у воді, аналогічна контрольна група з інших двадцяти здорових добровольців вживала напій схожий за кольором та ароматом.

Первинною кінцевою точкою було будь-яке поліпшення ендотеліальної функції виміряної через ділятацію судин асоційовану з кровотоком (ДСАК) через 28 днів після вживання чорничного напою.

У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні також проводився добовий моніторинг артеріального тиску на першому дні дослідження та через чотири тижні після його початку у підгрупі з 22 учасників.

Порівнюючи з вихідним рівнем систолічний тиск через 28 днів дослідження у середньому зменшився на 5,6 мм рт. ст, демонструючи достовірну різницю з контрольною групою. Водночас, зменшення діастолічного тиску було аналогічним у групі, яка споживала напій з чорницями та у контрольній групі.

Вже перше споживання чорничного напою, який містить 150 мг антоціанінів достовірно збільшував ДСАК на 1,5% через дві години після вживання порівняно з контрольною групою. Через 28 днів дослідження середнє зростання ДСАК становило 2,3%.

Нещодавні дослідження встановили, що збільшення ДСАК на 1% призводить до зменшення серцево-судинного ризику на 10%. Тобто у цьому дослідженні було продемонстроване еквівалентне зменшення серцево-судинного ризику на більше ніж 20%.

АНТОЦІАНІНИ ЧОРНИЦЬ ЗМЕНШУЮТЬ АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК СПІВСТАВНО З АНТИГІПЕРТЕНЗИВНИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *