КЛІНІЧНИЙ КОНТЕКСТ:
Центри з контролю та профілактики захворювань у США повідомили, що смертність, яка пов’язана з вагітністю, стабільно зростає протягом останніх 30-ти років із значними расовими та віковими відмінностями.
Несприятливі наслідки вагітності (ННВ) є провідними факторами ризику материнської захворюваності або смертності, що спонукає до обов’язкової профілактики ННВ.
У США, неналежна якість харчування є поширеним явищем серед жінок в період після зачаття, і модель харчування не змінюється суттєво від початку і до завершення вагітності. Отже, периконцепійна дієта є важливою складовою для потенційного зниження ризику ННВ. В свою чергу, середземноморська дієта пов’язана із кращим здоров’ям і довголіттям, отже може допомогти запобігти ННВ.
КОРОТКИЙ ОПИС ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЙОГО ПЕРСПЕКТИВА:
Результати великого нещодавнього дослідження свідчать про те, що жінки в Сполучених Штатах, які під час зачаття дотримувалися середземноморської дієти, багатої на свіжі овочі та фрукти, рибу та оливкову олію, мали менший ризик розвитку ускладнень вагітності.
У дослідженні взяли участь 7798 жінок, які раніше не народжували. Група була різноманітною за географічним, расовим та етнічним походженням.
Дослідники під керівництвом доктора Нура Макарема з Департаменту епідеміології Колумбійського університету в Нью-Йорку, опублікували результати в журналі «JAMA Network Open».
Загалом високе споживання овочів, фруктів, бобових, риби та цільнозернових виробів та менше споживання червоного та обробленого м’яса було пов’язане з меншим ризиком ННВ.
ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ ННВ НА 21%:
Дослідники виявили, що серед жінок, які взяли участь у «Дослідженні наслідків вагітності жінок, які не народжували: моніторинг майбутніх матерів», яке включало 10038 жінок у період з 1 жовтня 2010 року по 30 вересня 2013 року, ті, хто дотримувалися середземноморської дієти, мали на 21% менший ризик розвитку будь-якого ННВ, у порівнянні з тими, хто не дотримувався даної дієти. Також, зі зростанням прихильності до середземноморської дієти, помітно зменшувався ризик несприятливих наслідків вагітності, особливо прееклампсії або еклампсії та гестаційного діабету.
Група дослідників також проаналізувала, як дотримання дієти корелює з гестаційним підвищенням артеріального тиску, передчасними пологами, достроковими пологами та мертвонародженням.
Жінок оцінювали за споживанням 9-ти компонентів: овочів (за винятком картоплі), фруктів, горіхів, цільнозернових виробів, бобових, риби, співвідношенням мононенасичених і насичених жирів, червоного та обробленого м’яса та алкоголю.
НЕ БУЛО ВІДМІННОСТЕЙ ЗА РАСОВОЮ, ЕТНІЧНОЮ ПРИНАЛЕЖНІСТЮ АБО ІНДЕКСОМ МАСИ ТІЛА:
Відмінностей щодо несприятливих наслідків вагітності згідно з расовою, етнічною приналежністю або індексом маси тіла жінки до вагітності виявлено не було, але зв’язок посилювався для жінок віком від 35 років і старше.
Автори зазначили, що жінки, які брали участь у дослідженні, мали доступ до допологового догляду у великому академічному медичному центрі протягом перших 3 місяців вагітності, тож дослідження може фактично недооцінювати важливість дієти для результатів вагітності та ННВ.
Доктор Крістіна Хан, директор відділу перинатології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, яка не брала участь у дослідженні, прокоментувала, що результати є достовірними, оскільки дослідники розглядали період зачаття, що відображає те, якого способу життя дотримувалася жінка.
Відомо, що стан здоров’я матері під час вагітності може суттєво вплинути на результати даної вагітності. Доктор Хан додала, що вже десятиліттями відомо, що середземноморська дієта є дуже корисною для майже всіх груп населення.
ДОСТУПНІСТЬ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ДОТРИМАННІ СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКОЇ ДІЄТИ:
Доктор Хан зазначила – це чудово, що дослідники змогли підтвердити користь середземноморської дієти, але не варто ігнорувати проблеми з доступністю необхідних продуктів, оскільки люди з низьким рівнем доходу не мають можливості дозволити собі свіжі фрукти, овочі та рибу.
Це свого роду заклик до нашої системи розподілу продуктів харчування, щоб урівноважити великий розрив у доступності продуктів для різних пацієнтів.
Хан також зазначила, що більшість жінок у цьому дослідженні були заміжніми, білими, не були латиноамериканцями та мали вищий рівень освіти, що може ускладнити узагальнення даних результатів для інших груп населення.
Обмеження дослідження полягає в тому, що жінок попросили виконувати самозвіти, щодо того, які продукти вони вживали, що може призводити до менш точних результатів, аніж коли дослідники фіксують те, що споживають пацієнти у контрольованих умовах.
Дослідники зауважили, що потрібно провести довгострокові інтервенційні дослідження, щоб оцінити, чи може рекомендування середземноморської дієти під час періоду зачаття та під час вагітності запобігти ННВ.
Джерело:
JAMA Netw Open. 2022;5(12):e2248165.