Фолатом традиційно називають вітамін В9, який ми споживаємо у складі рослинної і тваринної їжі. Фолієва кислота – це синтезований аналог фолату. Одразу три назви одного критично важливого нутрієнта, один із непоширених прикладів того, коли поживна речовина природного і синтетичного походження мають різні назви.
Звісно набагато важливішою є фізіологічна роль фолату, який у тісній взаємодії з носіями генетичної інформації (ДНК і РНК) допомагає кодувати білки, які беруть участь у поділі клітин, їх зростанні та дозріванні.
Численними дослідженнями підтверджено необхідність достатнього споживання фолату та/або його отримання у вигляді дієтичних добавок з фолієвою кислотою для забезпечення наступних ефектів:
ПРОФІЛАКТИКА ВРОДЖЕНИХ ДЕФЕКТІВ НЕРВОВОЇ ТРУБКИ
Нервова трубка, що формується в ембріона, є попередником основних структур нервової системи: головного мозку, спинного мозку та усіх інших елементів нервової мережі.
Одним із вроджених дефектів нервової трубки є аненцефалія, захворювання, при якому дитина народжується без ключових частин мозку та черепа. Більшість дітей, народжених з аненцефалією, не виживають після народження. Іншим дефектом нервової трубки є spina bifida, порок розвитку хребта.
Деякі випадки вроджених вад є легкими та можуть навіть не виявлятися. Інші — помірними або важкими та призводять мертвонародження, ранньої смерті або важких вроджених вад.
Постійний прийом дієтичних добавок з фолієвою кислотою жінками репродуктивного віку (які не застосовують методи контрацепції) та продовження такого прийому під час вагітності знижує ризик цих вроджених вад.
Рівень споживання натуральних фолатів та їхнього засвоєння може бути недостатнім для задовільнення фізіологічних потреб. Натомість, синтетична фолієва кислота добре засвоюється та при вживанні у дозі 400 мкг на добу дозволяє достовірно зменшити ризик вроджених вад розвитку, асоційованих з дефіцитом фолатів.
Це є підставою для глобальної рекомендації від ВООЗ щодо постійного споживання дієтичних добавок із вмістом 400 мкг фолієвої кислоти всіма жінками, в яких можлива вагітність. Ця рекомендація є безпрецендентною щодо універсальної дієтичної саплементації для більше ніж мільярда жінок в усьому світі.
ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ ДЕЯКИХ ВИДІВ РАКУ
Одне з досліджень показало, що додавання фолієвої кислоти до збалансованої дієти зумовлює зниження ризику розвитку плоскоклітинної карциноми на 50%. Це злоякісне новоутворення шкіри є другим за поширеністю.
Фолієва кислота також знижує ризик розвитку раку ротової порожнини та горла, деяких типів раку стравоходу та раку підшлункової залози.
ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
Високий рівень білка гомоцистеїну в крові збільшує ризик серцевих розладів, інфаркту та інсульту. Достатня кількість фолієвої кислоти в раціоні допомагає розщепити надлишок гомоцистеїну.
Ще одна перевага фолієвої кислоти пов’язана з мутацією гена MTHFR. Ця мутація спричиняє зниження рівня фолієвої кислоти та перешкоджає організму ефективно розщеплювати гомоцистеїн. А вагітні жінки з такою мутацією мають вищі ризики народити дитину з вродженими дефектами нервової трубки. Лікарі рекомендують людям із мутацією гена MTHFR приймати фолієву кислоту для зниження рівня гомоцистеїну.
РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Хоча прийом фолієвої кислоти може знизити ризик розвитку деяких видів раку, він також може призвести до підвищеного ризику раку передміхурової залози.
Крім того, добавки фолієвої кислоти здатні спричинити прискорення розвитку вже наявних ракових пухлин. Точний зв’язок між фолієвою кислотою та онкологічними захворюваннями продовжує вивчатися.
ВЗАЄМОДІЯ З ЛІКАМИ
Фолієва кислота, як правило, вважається безпечною. Однак прийом добавок фолієвої кислоти під час прийому певних ліків може призвести до зниження їх ефективності. Серед таких препаратів:
Протисудомні засоби: фосфенітоїн, фенітоїн і примідон
Барбітурати: засоби для наркозу та інші препарати, що діють як депресанти нервової системи,
Метотрексат: засіб для лікування псоріазу
Піриметамін: для лікування паразитарної інфекції.
Якщо ви приймаєте будь-який із цих препаратів, порадьтеся з лікарем, перш ніж вживати фолієву кислоту.
ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ
Вживання фолієвої кислоти може викликати нудоту або втрату апетиту, неприємний присмак у роті, дратівливість, порушення сну.
У деяких людей може бути алергічна реакція на добавки фолієвої кислоти. Зокрема, виникає свербіж і почервоніння, висип, проблеми з диханням.
Якщо у вас є будь-який із цих симптомів, зверніться до лікаря, перш ніж знову приймати добавку.
ДОЗУВАННЯ
Жінкам репродуктивного віку рекомендується щодня вживати 400 мікрограмів фолієвої кислоти, а вагітним жінкам — від 400 до 800 мікрограмів на день.
Дітям потрібна менша кількість фолієвої кислоти. Точне дозування залежить від віку: від народження до 6 місяців — це 65 мікрограмів, немовлятам 7–12 місяців — 80 мікрограмів, дітям від 1 до 3 років — 150 мікрограмів, 4–8 років — 200 мікрограмів, 9–13 років — 300 мікрограмів.
ДЖЕРЕЛА
Чимало продуктів природно містять фолат. Досить високий рівень цієї сполуки є в яловичій печінці, темно-зелених листових овочах, апельсинах та апельсиновому соку, свіжих фруктах та фруктових соках, арахісі, квасолі.
Виробники можуть фортифікувати (збагачувати) цим вітаміном борошно, забезпечуючи таким чином високий вміст фолієвої кислоти у хлібі та макаронах.