Результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що зменшення загальної добової кількості споживаних калорій на 25% може уповільнити процес старіння на 2-3%. Це може здаватися невеликою користю для помітного скорочення споживання калорій, але експерти зазначили, що це насправді досить значний результат.
Провідний автор дослідження доктор Даніель В. Бельскі, дослідник Центру старіння імені Батлера Колумбійського університету, Школи охорони здоров’я Мейлмана в Нью-Йорку, зазначив, що в інших дослідженнях, аналогічна різниця темпу старіння мала значні наслідки для загального ризику смертності.
Нове дослідження показало, що скорочення споживання калорій на 25% уповільнило процес старіння у людей молодого та середнього віку на декілька відсотків у порівнянні з людьми, які продовжували звично харчуватися. Це перше у своєму роді дослідження людей, яке доповнює докази досліджень на тваринах про те, що швидкість процесів старіння може змінюватись.
У рандомізованому контрольованому дослідженні, 145 людей, випадково відібраних для дотримання плану харчування з обмеженням споживання калорій, спостерігали уповільнення процесів старіння на 2-3% протягом 2 років у порівнянні із 75 людьми, які продовжували звично харчуватися.
Крім того, подібне уповільнення процесу старіння було пов’язане зі зниженням ризику смертності на 10-15% протягом наступних 10-15 років, згідно з результатами попереднього дослідження. Тож уповільнення старіння на 2-3% може здаватися незначним, але зниження ризику смертності на 10-15 відсотків є дійсно серйозним результатом.
Результати дослідження були опубліковані минулого тижня в журналі «Nature Aging».
Незважаючи на те, що процеси старіння уповільнилися, дослідники не виявили значних змін двох показників біологічного старіння, що свідчить про необхідність проведення додаткових досліджень.
Доктор Вандана Шет, сертифікований дієтолог і власник консалтингової фірми з питань харчування в Лос-Анджелесі прокоментувала, що висновки інтригують тим, що обмеження калорій, може впливати на процеси старіння у здорових дорослих. Це може мати значний вплив на здоров’я населення. Однак для подальших досліджень цих висновків необхідно провести більші дослідження.
“ЗАХОПЛЮЮЧИЙ РЕЗУЛЬТАТ”
Відповідаючи на запитання, чи свідчать результати про те, що процеси старіння людей можна уповільнити, доктор Бельскі відповів, що результати дослідження є захоплюючими і свідчать про можливість уповільнення темпів біологічного старіння за допомогою поведінкового втручання.
Доктор Метт Кеберлайн, директор Дослідницького інституту здорового старіння та довголіття в університеті Вашингтона в Сіетлі та провідний автор статті 2021 року «Дієти проти старіння: відокремлення фактів від вигадок» зазначив, що це є гарним доказом впливу обмеження загального споживання калорій на біологічні аспекти старіння у людей, подібно до тих результатів, які виявили завдяки дослідженням на лабораторних тваринах протягом багатьох десятиліть.
Натомість, доктор Кеберлайн занепокоєний тим, що скорочення загального споживання калорій аж на 25% не є стійкою довгостроковою стратегією.
Важливо мати на увазі, що дані вимірювання повідомляють лише про частину параметрів біологічного старіння і, ймовірно, не є точним загальним вимірюванням біологічного віку або швидкості біологічного старіння. Отримані результати можуть свідчити про те, що на популяційному рівні зниження споживання калорій на 25% навряд чи матиме великий вплив на біологічне старіння, якщо не дотримуватись даної стратегії протягом багатьох років, що, ймовірно, є складним для більшості людей.
ЯК ЩОДО ІНТЕРВАЛЬНОГО ГОЛОДУВАННЯ?
Скорочення загального споживання калорій пов’язане з іншими дієтичними стратегіями, включаючи періодичне голодування та обмеження часу для споживання їжі.
Періодичне голодування та обмеження часу для споживання їжі — це нутритивні інтервенції, які були розроблені частково тому, що в експериментах на тваринах вони мали аналогічні біологічні ефекти, що й обмеження загального споживання калорій.
Залишається багато питань без відповіді.
Бельскі зазначив, що обмеження споживання калорій може мати даний ефект через те, що, коли люди обмежують загальне споживання енергії, вони також схильні обмежувати час для прийому їжі, і таким чином, як правило, довше голодують протягом дня.
Джерело:
Waziry, R., Ryan, C.P., Corcoran, D.L. et al. Effect of long-term caloric restriction on DNA methylation measures of biological aging in healthy adults from the CALERIE trial. Nat Aging (2023). https://doi.org/10.1038/s43587-022-00357-y