Вражаючий прогрес в уповільненні старіння був досягнутий завдяки трьом новим молекулярним індикаторам процесу старіння, які відображають прискорення або уповільнення вікових змін, а також прогресування патології, асоційованої з віком.
Результати наукових спостережень як ніколи близькі до застосування для літніх людей. Наразі, дієта є найдоступнішою формою втручання, але доцільно звернути увагу на існуючі факти та міфи щодо впливу дієтичних втручань на процес старіння.
Стаття, опублікована у часописі «Cell» у 2013 році, вперше узагальнила молекулярні індикатори старіння у ссавців. Стаття справила великий вплив і стала картою знань на тему старіння. На сьогоднішній день, автори оновили та розширили вже наявні знання, і опублікували нові дані у тому ж журналі.
Індикатором інтересу до даної теми є те, що з 2013 року було опубліковано близько 300 тисяч статей на тему старіння, тобто стільки ж, скільки було опубліковано протягом попереднього століття. Крім того, було проведено майже 80 експериментів на ссавцях, а також на людях, які підтверджують, що втручання в процес старіння може запобігти, відстрочити та навіть уникнути певних вікових захворювань, наприклад, розвитку онкологічної патології.
Доктор Марія А. Бласко, науковий директор Національного центру дослідження раку, голова дослідження теломер і співавтор даного дослідження, зазначила, що досягнення останніх років у збільшенні довголіття модельних організмів є вражаючими, в тому числі у ссавців, їхні результати вказують на те, що розробити раціональні стратегії втручання в процес старіння людини є дуже важливим аспектом.
ВІСІМДЕСЯТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ВТРУЧАНЬ:
У новій публікації підтверджуються та розвиваються висновки аналізу, проведеного десять років тому. Бласко зазначила, що зараз набагато більші інвестиції, і ми все ближче до застосування базових знань для нових способів лікування певних захворювань. Дослідники визначили дев’ять індикаторів старіння — молекулярні сигнатури, які відзначають динаміку процесу старіння, і на які можна впливати для того, щоб подовжити тривалість життя.
Вони також вказують на чотири основні причини старіння: геномна нестабільність, вкорочення теломерів, епігенетичні зміни та дисбаланс між синтезом і дезінтеграцією білка, всі ці процеси щільно взаємопов’язані між собою. Старіння відбувається внаслідок спільної взаємодії даних процесів, тож існує кілька способів впливати на фізіологічне прогресування старіння.
Нове дослідження містить таблицю з майже 80 актуальними експериментальними втручаннями на ссавцях (переважно мишах), які дозволяють припустити, що можна продовжити життя або лікувати вікові захворювання. Деякі з цих досліджень зосеределись на тому, як уповільнити старіння за допомогою дієти. Дослідники вважають, що дієта — це один із найдоступніших способів втрутитися в процес старіння людини.
ЧУТЛИВІСТЬ ДО ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН:
Дієтичні втручання пов’язані з ключовим показником старіння: порушенням регуляції чутливості до поживних речовин. Даний механізм являє собою складну мережу молекулярних сигналів, які сповіщають усіх ссавців про наявність їжі.
Чутливість до поживних речовин є терапевтичною мішенню потенційних препаратів проти старіння, але користь для здоров’я та продовження тривалості життя також можна досягти за допомогою певних дієтичних втручань.
ДІЄТА І ЗАХВОРЮВАННЯ:
Доктор Хав’єр Гомес Павон, керівник відділу геріатрії лікарні Червоного Хреста в Мадриді та член керівної групи Іспанського товариства геріатрії та геронтології, зазначив, що наявні сьогодні дані вказують на те, що певні типи дієти в дослідженнях популяційних когорт пов’язані з нижчою частотою та поширеністю певних захворювань.
Гомес на додаток до цього згадав, що у різних дослідженнях продемонстрували, що середземноморська дієта пов’язана з меншим серцево-судинним ризиком (інсульт, ішемічна хвороба серця, дисліпідемія) і меншим ризиком розвитку когнітивних порушень.
Вживання горіхів (наприклад, волоських або мигдалю) асоціюється зі зниженням ризику дисліпідемії. Дієта, багата клітковиною, також пов’язана з меншою кількістю патологій товстої кишки, таких як запор і, особливо, рак товстої кишки. Крім того, дієта з низьким вмістом жирного м’яса та високою кількістю фруктів та овочів пов’язана з меншою кількістю захворювань передміхурової залози, молочної залози та товстої кишки. Дієта з достатнім споживанням білків пов’язана зі збільшенням м’язової маси в будь-якому віці, а дієта, багата кальцієм, який міститься у горіхах та молочних продуктах, пов’язана зі збільшенням кісткової маси та зменшенням ризику остеопорозу та його наслідків.
На даний момент немає жодного дослідження, яке б пов’язувало будь-який тип дієти зі збільшенням тривалості життя, хоча з огляду на ці дані здається логічним, що середземноморська дієта, багата фруктами, овочами та доповнена білками тваринного походження (переважно рибою або м’ясом птиці), а також джерелами кальцію у вигляді горіхів і молочних продуктів і зменшенні споживання червоного м’яса, буде пов’язано зі здоровим старінням та зменшенням ризику розвитку супутніх захворювань.
ІНДИКАТОРИ СТАРІННЯ:
У статті збільшили кількість індикаторів старіння з 9-ти до 12-ти (геномна нестабільність, вкорочення теломер, епігенетичні зміни, втрата протеостазу, інактивована макроаутофагія, дисрегуляція чутливості до поживних речовин, мітохондріальна дисфункція, клітинне старіння, виснаження гемопоетичних клітин-попередників, зміна міжклітинної комунікації, хронічне запалення та порушення мікробіому), які є вимірними процесами, що змінюються під час старіння організму та які, якщо маніпулювати даними індикаторами, то можна викликати прискорення або, навпаки, переривання, навіть регресію, старіння.
Кожен із цих показників слід розглядати як відправну точку для майбутнього дослідження процесу старіння, а також для розробки нових препаратів проти старіння.
Десять років тому було визнано, що вкорочення теломер лежить в основі вікових захворювань. Зараз підкреслюється, що створення мишачих моделей з короткими теломерами асоціюється з розвитком вікових захворювань, таких як легеневий і нирковий фіброз.
ФАКТИ ТА МІФИ ПРО КОРИСТЬ ПЕВНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ:
Оскільки дієта на даний момент є найбільш доступним втручанням для уповільнення старіння, Гомес вирішила спростувати найпоширеніші міфи щодо їжі та довголіття.
По-перше, щодо молочних продуктів, існує думка, що йогурт не є корисним для людей похилого віку, оскільки у літніх людей немає достатньої кількості ферментів для перетравлення йогурту, і що він корисний тільки для дітей або молодих людей, які інтенсивно ростуть. Це хибне тверження. Молочні продукти важливі не так через вміст білків, як через вміст кальцію та вітаміну D, фундаментальні елементи в будь-якому віці, але особливо для людей похилого віку, коли відбувається втрата кісткової маси та збільшення ризику розвитку остеопорозу та переломів кісток. У літніх людей особливо важкі наслідки має перелом шийки стегна пов’язаний з високою захворюваністю та смертністю.
Інший міф полягає в тому, що фрукти не корисно їсти під час повноцінних прийомів їжі. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і вітамінів, фрукти є основною складовою середземноморської дієти. Антиоксиданти будь-якого походження (горіхи, овочі, фрукти тощо), безсумнівно, є найважливішими компонентами для запобігання патологічних станів під час старіння (інсульт, інфаркт міокарда, деменція). Можливо, фрукти краще перетравлюються, якщо їх їсти в проміжку між основними стравами, але важливо, щоб їх споживали, коли завгодно.
ЦУКОР І М’ЯСО
Поширена думка про те, що цукри у бобових та хлібі є шкідливими, це є обґрунтованою. Бобові та хліб, крім цукру, містять клітковину та інші дуже важливі антиоксиданти. Натомість, слід уникати рафінованих цукрів, які містяться у випічці, солодких напоях тощо, оскільки вони мають потужну асоціацію з серцево-судинними захворюваннями, ожирінням та прискоренням процесу старіння.
Щодо м’яса, Гомес зазначив, що м’ясо та риба, в тому числі жирна, багаті білком і вітаміном В, а також залізом, а отже, є безперечною складовою здорового харчування, але в обмеженій кількості, що особливо стосується червоного м’яса. Споживання жирної морської риби має бути регулярним з частотою два-три рази на тиждень.
Щодо користі вина, Гомес зазначив, що слід бути обачливим. Вино в невеликих кількостях, наприклад, один келих за обідом або вечерею, корисно завдяки потужним антиоксидантним властивостям, але в більших кількостях негативний вплив алкоголю значно переважає над його користю.