31.12.2015 р. Публікація місяця. Шоколад та серцево-судинний ризик: наявні докази впливу Новини

Choco_01

Скільки я себе пам’ятаю, шоколад вважався забороненим продуктом для тих, хто намагається схуднути, чи, принаймні, для тих, хто піклується про своє здоров’я. То що ж все-таки криється за галасом, що здійнявся навколо корисних властивостей шоколаду? І чи існують вони насправді?
Мій інтерес до шоколаду та його здатності знижувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань (ССЗ) пробудила інтригуюча заява про дослідження, що проводиться медичними установами та авторитетними організаціями: клінікою “Брігам енд Віменс”, Науково-дослідницьким центром з вивчення раку імені Фреда Хатчинсона та дослідницькою програмою “Жіноча ініціатива за здоров’я”. Масштабне рандомізоване контрольоване дослідження розпочалося на початку цього року, триватиме 5 років, та має на меті дослідити, чи впливає вживання концентрованого екстракту какао та полівітамінних препаратів на зменшення ризику виникнення ССЗ і раку.
Дослідження The Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) допоможе визначити чи зменшує ризик ССЗ або інсульту вживання екстракту какао, та чи зменшують ризик розвитку раку широковживані полівітамінні добавки, особливо серед літніх жінок. Слід підкреслити, що під час дослідження у якості дієтичної добавки використовувався висококонцентрований екстракт флавонолів какао. Це дослідження не вивчало корисні властивості шоколаду!

Що ж наштовхнуло науковців на таку думку?

Шоколаду, а точніше, багатому на флавоноли шоколаду приписують цілу купу корисних властивостей. Більш детально зупинимося на потенційному впливі на артеріальну гіпертензію.
Спочатку важливо розібратися як виготовляють шоколад. Плоди какао-дерева (Theobroma cacao) називаються какао-бобами. В них міститься велика кількість поліфенольних антиоксидантів, відомих як флавоноїди, а особливо флавонолів катехіну та епікатехіну. Далі какао-боби обсмажують та подрібнюють і, в результаті, отримують какао-порошок. А шоколад це не що інше, як суміш різних пропорцій какао-порошку, какао-масла, цукру та інших компонентів.
Застосування какао з лікувальною метою розпочалося близько 500 років тому, коли Ернан Кортес вперше спробував цей запашний напій у Месоамериці. Ще до Кортеса, індіанці племені майя і ацтеки використовували плоди какао-дерева для виготовлення напою, що звався “xocoatl.» Згідно однієї з легенд ацтеків, какао-боби були принесені на землю з раю, а той, хто їх вживає, набуває надзвичайної сили та мудрості.Choco_04
Нещодавно ефект флавонолів рослин на ссавців привернув до себе увагу науковців. Основним інтересом стала можливість попередження серцево-судинних захворювань та раку за допомогою цих речовин. Кілька епідеміологічних досліджень, що вивчали можливу протективну дію флавонолів на серцево-судинну систему, отримали оптимістичні дані — чим більше флавонолів у раціоні, тим нижче рівень захворюваності.
Високий рівень оксидантного стресу та зменшення біодоступності оксиду азоту — основні характеристики судинної дисфункції та можуть проявлятися патологічною вазомоторною відповіддю коронарних судин у відповідь на різноманітні ендотелій-залежні подразники, на зразок ацетилхоліну чи холодової проби. У пацієнтів зі інтактними судинами ацетилхолін та холодова проба викликають вазодилятацію. А у пацієнтів з дисфункцією ендотелію цей процес навпаки викликає парадоксальну вазоконстрикцію, що підвищує ризик серцево-судинних ускладнень. Ключовим моментом, що пояснював дію флавонолів какао у профілактиці ССЗ, виявилася їх здатність активувати синтазу оксиду азоту в людському організмі.
Цей факт змусив учених звернути увагу на потенційно корисний ефект рослинних флавонолів, що пізніше підтвердилося в ході епідеміологічних досліджень щодо серцево-судинних захворювань. Незважаючи на те, що сучасний процес обробки какао-бобів суттєво зменшує вміст флавонолів, какао залишається найбільшим їх джерелом у нашому раціоні.

Дослідження серед індіанців куна
Важливим кроком на шляху до визначення потенційного впливу флавонолів на серцево-судинну систему стало дослідження проведене з індіанцями народності куна. Індіанці куна, які проживають на території сучасної Панами, мають низький рівень артеріального тиску та зовсім незначний його приріст з віком.Choco_03
Дивовижна відсутність артеріальної гіпертензії вперше була задокументована Кіном майже 70 років тому. Кін працював військовим лікарем збройних сил США, що базувалися біля Панамського каналу, де на той час працювало багато індіанців куна. Лікаря заінтригували досить низькі значення артеріального тиску індіанців. Його турбувало питання: відсутність артеріальної гіпертензії була зумовлена генетичними особливостями чи факторами зовнішнього середовища? Двадцять років тому Холленберг з колегами організували комплексне дослідження індіанців куна, ціллю якого стало обґрунтування клінічного спостереження Кіна.
Варто розказати більше про історію індіанців куна та те, як вони осіли на островах архіпелагу Сан-Блас. Острови Сан-Блас розташовані вздовж Карибського узбережжя Панами. Цей архіпелаг є домівкою куна ще з часів іспанських конкістадорів. Іспанська імперія досягла піку свого політичного та економічного розквіту за часів правління Габсбургської династії з XVI по XVIII століття. За цей час іспанці вивезли з території сучасних Чилі та Перу тонни золота і срібла, вкрадені в інків. Так як Чилі і Перу знаходяться на тихоокеанському узбережжі Південної Америки, а іспанці повинні були перетинати атлантичний океан, щоб потрапити додому, вони примушували індіанців куна переправляти золото та срібло через Панамський перешийок.Людські втрати серед індіанців були величезними, тому, щоб врятуватися, невеликі їх групи почали втікати на острови Сан-Блас, пробираючись крізь густі джунглі.
Куна обробляють какао-боби, що ростуть на островах, та готують з них какао-напій, який вживають у великій кількості. Разом з цим напоєм індіанці отримують близько 1000 мг флавонолів на день, що робить їх єдиною в світі популяцією з надзвичайно високим рівнем вживання флавонолів.
Флавоноли та смертність
У 2007 році, Холленберг та його колеги з медичного факультету Панамського університету провели обсерваційне дослідження щоб встановити, чи впливає вживання флавонолів на смертність. Дослідники отримали діагнози з свідоцтв про смерть, щоб порівняти рівні смертності від конкретних причин з 2000 по 2004 роки на материковій території Панами та на островах архіпелагу Сан-Блас, де проживають в основному індіанці куна. На їхню думку, якщо вживання великої кількості флавонолів і, як наслідок, активація синтезу оксиду азоту грають роль у зменшенні рівнів артеріальної гіпертензії та серцево-судинних наслідків, результатом стане помітне зменшення частоти ішемічної хвороби серця, інсультів, діабету та раку — всіх NO-залежних процесів.
Дослідники повідомили, що на материковій частині Панами ССЗ були лідерами серед причин смерті (83.4/100,000), другим виявився рак (68.4/100,000). На противагу отриманим результатам, рівні смертності від даних захворювань серед острівного населення були значно нижчі (9.2 для ССЗ та 4.4 для раку). Аналогічним чином, смертність від діабету була значно поширеніша на материковій частині країни (24.1/100,000), ніж серед жителів архіпелагу Сан-Блас (6.6).
Дослідники припускають, що порівняно нижчий ризик серед індіанців куна на Сан-Бласі може бути пов’язаний зі значним вживанням флавонолів та сталою активацією синтезу оксиду азоту. Негативною стороною дослідження був його обсерваційний дизайн, що не розглядав інші можливі впливи факторів ризику на артеріальну гіпертензію. Це не дає змоги зробити чіткий висновок.
Флавоноли какао, оксид азоту та серцево-судинна система
У 2000 році Карім та його колеги опублікували дані про вплив флавонолів какао на ендотеліальну функцію у дослідах на аорті кролів. Згодом, Фішер з колегами розширили дослідження та залучили до експерименту добровольців. В результаті виявилося, що 4-денна дієта багата на флавоноли какао викликає “разючу” вазодилятацію. Дослідники використовували “дозу” какао, яка була розрахована під час досліджень індіанців куна, що містила близько 900 мг епікатехіну на день. Флавонол-індукована вазодилятація була повністю зворотною під впливом аналогів аргініну, таких як L-NAME, які відомі своєю здатністю блокувати синтез оксиду азоту. Саме тому автори прийшли до висновку, що оксид азоту є головним, якщо не єдиним, вирішальним фактором судинорозширювальної відповіді. За результатами досліджень, використання какао з низьким вмістом флавонолів не викликало вазодилятації. Це свідчить, що саме флавоноли є основним стимулятором судин до розширення.
На останок, екскреція метаболітів оксиду азоту у зразках сечі островитян куна та тих, хто жив на материковій частина країни статистично значимо корелювала з рівнем вживання флавонолів.
Шоколад, какао та артеріальний тиск
Здавалося б, дослідити вплив шоколаду на артеріальну гіпертензію досить просто — регулярно годувати добровольців шоколадом та вимірювати їх артеріальний тиск. Однак варто врахувати кілька важливих умов. Що вживають добровольці: шоколад чи какао? Яка кількість флаванолів міститься у какао ( чи шоколаді) і яку дозу повинен отримувати щоденно кожен учасник? Добровольці, які беруть участь у досліджені, молоді чи літні, нормотоніки чи гіпертоніки? Як довго вживати какао чи шоколад? Які методи контролю та кінцеві точки використовувати? В той час як Холленберг та Фішер використовували у якості контролю какао з низьким вмістом флавонолів, інші дослідники давали добровольцям з контрольної групи білий шоколад чи змушували імітувати жувальні рухи. Такі дії унеможливлювали проведення подвійного сліпого методу чи вивчення впливу ефекту плацебо.
Можливо, за рахунок багатьох відмінностей у дизайні досліджень, ефект какао на артеріальний тиск так і залишається не повністю вивченим. У людей з нормальним артеріальним тиском Фішер з колегами не виявили зв’язку між його значеннями та вживанням протягом тижня великої кількості насиченого флавонолами какао. На противагу цим даним, в ході мета-аналізу було виявлено, що і какао, і шоколад знижують систолічний та діастолічний артеріальний тиск у літніх пацієнтів, які мають гіпертензію. Таким же чином, Тауберт з колегами підтвердили значне зниження артеріального тиску при вживанні лише одного шматочку шоколаду на день у добровольців з високим нормальним тиском та м’якою артеріальною гіпертензією. У дослідженні Zutphen Elderly Study також був доведений обернено пропорційний зв’язок між вживанням какао та рівнем артеріального тиску серед 470 літніх чоловіків.
Антиоксидантні властивості чорного шоколаду
Чорний шоколад містить велику кількість флавонолів, які надають йому антиоксидантних властивостей, а ще багаті на флавоноли продукти мають потенційно позитивний вплив на серцево-судинну систему. У подвійному сліпому рандомізованому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні серед пацієнтів з застійною серцевою недостаністю Фламмер зі своїми колегами порівняли вплив багатого на флавоноли шоколаду з контрольним шоколадом, що не містив какао-порошку, на ендотеліальну та тромбоцитарну активність. Їм вдалося довести, що багатий флавонолами шоколад значно покращує функціонування судин та пригнічує тромбоцитарну активність у хворих на застійну серцеву недостатність.
Дінг та його колеги спробували визначити ймовірний механізм дії флавонолів какао на серцево-судинну систему. Науковці припускають, що флавоноли підвищують активність оксиду азоту та антиоксидантів, справляють протизапальний та дезагрегантний ефект, і як наслідок поліпшується ендотеліальна функція, врівноважується ліпідний профіль, нормалізується артеріальний тиск та зменшується інсулінорезистентність.
Що ж маємо в результаті?
У світлі проведених досліджень, що свідчать про корисний вплив насиченого флавонолами шоколаду, чи слід вважати його дієтичною добавкою, що покращує функціонування серцево-судинної системи? Навпаки, важливо розуміти та пам’ятати деякі нюанси. Під час класичного процесу виробництва шоколаду, починаючи з сирих какао-бобів і до кінцевого продукту, концентрація флавонолів помітно знижується.
Крім того, слова “чорний шоколад” вводять нас в оману — колір шоколаду ніяким чином не пов’язаний з вмістом флавонолів. Наприклад, процес обробки какао-бобів вуглекислими солями (залужнення сировини) покращує смак, текстуру та зовнішній вигляд продукту, прибирає гіркоту, а разом з нею і більшість активних флавонолів. Таке застосування лугів у виробництві надає какао більш темного кольору, і шоколад з нього готують екстрачорний, але позбавлений корисних флавонолів. Choco_02.png
Ферментація та обсмаження какао-бобів також зменшують вміст флавонолів у продукті. Крім того, їх концентрація може відрізнятися в залежності від походження какао сировини. А якщо розглядати різні види шоколаду та какао-вмісні продукти виявляється, що молочний шоколад, порівняно з какао-порошком та темним шоколадом, містить найменшу кількість флавонолів.
І що важливо, більшість видів шоколаду, який продається в магазинах, дуже висококалорійні (близько 500 ккал/100г) і можуть сприяти збільшенню ваги, що саме по собі є фактором ризику артеріальної гіпертензії, дисліпідемії та діабету.
Визначення можливих позитивних ефектів шоколаду — складне завдання, хоча досить перспективне. Вже отримано досить багато доказів про корисну дію шоколаду на серцево-судинну систему, а особливо на зниження артеріального тиску, його здатність підвищувати чутливість до інсуліну та, можливо, попереджувати розвиток застійної серцевої недостатності.
У той час як всі очікують результати дослідження COSMOS, ми радимо використовувати традиційні способи зміцнення серцево-судинної системи — фізичні вправи та дієту. Якщо ви “шокоголік” — їжте шоколад, але поки ще рано додавати його в перелік лікувальних рекомендацій.

Підготувала А.Гециву

31.12.2015 р. Публікація місяця. Шоколад та серцево-судинний ризик: наявні докази впливу
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *