30.01.2017. СКАЖІТЬ: ЧІ-І-І-ІЗ? Без рубрики,Новини

 Молочні продукти не шкодять серцю. Але рослинні жири є кращим вибором, ніж сир.

Споживачі, які піклуються про власне здоров’я, добре знають, що мають триматися подалі від дієт, які містять багато обробленого м’яса з надзвичайно високим вмістом солі та жиру. Але що не так з молочними продуктами? Вже дуже давно експерти з харчування рекомендують регулярно споживати знежирене молоко і йогурт. В останні дієтичні рекомендації для жителів США включена порада щодо щоденного споживання двох-трьох порцій молочних продуктів.
За останні кілька десятиліть, американці вживали більше кефіру та набагато менше молока. Але найбільша зміна, однозначно, була в споживанні сиру, яке різко зросло після 1970-х років
Молочні продукти, особливо сир – є основним джерелом насичених жирів в дієті середньостатистичного американця. Насичені жирні кислоти, як правило, підвищують рівень шкідливого холестерину ліпопротеїнів низької щільності, який може збільшити ризик атеросклерозу судин та спричинених ним серцево-судинних захворювань. Але результати досліджень щодо впливу молочних продуктів на ризики хвороб системи кровообігу був неоднозначними і поширилася якась плутанина. Чи корисні для нашого здоров’я сири та йогурти із звичайним вмістом жиру або ж ми повинні уникати цих продуктів?
Звіт, який узагальнює дані з трьох великих та тривалих Гарвардських досліджень, містить певні думки і поради.
Молочні жири та хвороби серця
Коротко кажучи, вчені виявили, що молочний жир не був пов’язаний з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань (нефатальный інфаркт, смертельні хвороби серця, інсульту) в порівнянні з тією ж кількістю калорій з вуглеводів. Однак, заміна близько 5% калорій молочних жирів подібною кількістю ненасичених жирів рослинного походження призвела до зниженням ризику серцево-судинних захворювань на 24%.
«В цілому, ці результати узгоджуються з поточними дієтичними рекомендаціями, а саме: споживати переважно ненасичені жири замість насичених», – говорить доктор Франк Ху, провідний автор дослідження, професор нутриціології Гарвардської школи громадського здоров’я імені Т. Г. Чана.
В ході дослідження здоров’я медичних працівників та першої і другої фаз дослідження здоров’я медичних сестер, які вивчали вплив факторів ризику (особливості харчування і способу життя) на основні хронічні захворювання, було оглянуто понад 220 000 жінок і чоловіків. Результат досліджень був опублікованого в серпні 2016 року в Американському журналі клінічного харчування.
Учасники досліджень кожні 4 роки протягом 26 років надавали інформацію щодо свого харчування. Молочні продукти, які відстежувались включали: знежирене молоко і молоко з низьким вмістом жирів, незбиране молоко, вершки, морозиво, йогурт, домашній сир, сир рікотта, вершковий сир та інші сири.
Аналіз результату досліджень припустив, що заміна молочних жирів жирами тваринного походження незначно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Дещо раніші дослідження показали, що дієта, яка включає кисломолочні продукти, навіть молочні продукти з великим вмістом жиру, не підвищує ризиків серцево-судинних захворювань і навіть може допомогти знизити ризик розвитку ожиріння і діабету 2 типу.
Більше ніж просто жир
Не зовсім зрозумілий механізм цих феноменів, але можливо, що інші поживні речовини в молочних продуктах грають певну роль, говорить доктор Ху. Молоко є хорошим джерелом кальцію і калію (двох мінералів важливих для контролю артеріального тиску), а також білка, який надає відчуття ситості та попереджає ймовірність переїдання. Як йогурт так і кефір містять живі бактерії, відомі як пробіотики, які вважаються корисним для травної системи і, можливо, навіть серцево-судинної системи. Але на даний момент, ми знаємо дуже мало про те, які типи бактерій можуть бути корисні або, як вони працюють і виживають у харчових продуктах або у нашому тілі, тому не можемо давати будь-які поради з приводу конкретних марок йогуртів або інших пробіотичних продуктів, відзначає д-р Ху.
Доктор Ху рекомендує не більше двох порцій молочних продуктів в день для більшості дорослих. «Але я не робив би вибір на користь жирного молока або великої кількості сиру», – говорить він. Піца – найбільший постачальник сиру, виготовлена з білої муки вищого сорту та приправлена такими м’ясними стравами, як пепероні або ковбасою, мабуть є найбільш нездоровим продуктом харчування. Набагато краще насолоджуватися маленьким шматочком сиру в якості закуски з фруктами або з цільнозерновими крекерами, або посипати салат невеликою кількістю сиру, – зазначає він.
Що стосується йогурту — шукайте прості сорти без цукру або з дуже невеликим його додаванням. Деякі виробники додають повну столову ложку цукру – половину кількості цукру, яку Американська асоціація серця рекомендує жінкам споживати в день. Для чоловіків, це приблизно третина від добової норми споживання. Вживання таких йогуртів необхідно обмежити. Замість цукру рекомендується додавати до йогурту свіжі фрукти.

Тенденції в споживанні молочних продуктів: менше молока, більше сиру і йогурту
У середньому, американці тепер п’ють вдвічі менше молока (трохи більше пів-склянки на день), в порівнянні з 1970-ми роками. Споживання йогурту зросло у чотири рази, також в 1970-х роках сир вживали приблизно у розрахунку 5 кілограмів на людину в рік, а зараз – майже 16 кілограмів. Причиною такого зростання більшою мірою є популярність напівфабрикатів, таких як заморожена піца, макарони і сир, розфасований шматочками сир, а також ситні страви з сиром італійської та техасько-мексиканської кухні.

Що розуміють під порцією молочних продуктів?
Згідно з Дієтичними рекомендаціями США до групи молочних продуктів належать: молоко та продукти з молока, які зберігають вміст кальцію, а також збагачені кальцієм соєве молоко. Продукти, виготовлені з молока, які не містять кальцій або містять недостатню кількість кальцію (сир, вершки і масло) не належать до групи молочних продуктів.
Продукти                                                Скільки міститься в одній порції?
Молоко                                                                 1 чашка (220 мл)
Йогурт                                                                  1 чашка (220 мл)
Твердий сир
(Чеддер, моцарела,

швейцарський сир, пармезан)                      42 г

Сир Рікотта                                                          0,5 чашки
Домашній сир                                                         200 г
Збагачене кальцієм соєве молоко             1 чашка (220 мл)
Source: USDA, ChooseMyPlate.gov.

При підготовці використані матеріали Гарвардської медичної школи

30.01.2017. СКАЖІТЬ: ЧІ-І-І-ІЗ?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *