28.08.2016. ЯКІ ПРОДУКТИ НЕ МОЖНА ВВАЖАТИ ЗДОРОВИМИ? Без рубрики

ultra-processed foods

Визначення нездорових продуктів є доволі проблематичним і активно заперечується представниками харчової промисловості.

Звісно, не можна ставити знак рівняння між термінами нездорові та небезпечні продукти. Перші не викликають швидких порушень здоров’я людини, але при тривалому регулярному споживанні збільшують ризик захворювань серця і судин, високого артеріального тиску, діабету та певних видів раку.

Небезпечні продукти становлять загрозу токсичних, вірусних, бактеріальних та інших розладів здоров’я, що виникають безпосередньо після вживання такої продукції або протягом незначного проміжку часу.

Отже, фокусуючись на нездорових продуктах можна скласти наступний список.

 

Доданий та вільний цукор.

Не існує майже ніякої різниці між наслідками споживання білого рафінованого цукру, коричневого цукру, фруктозного сиропу, фруктози або меду. Ці різновиди цукрів майже не містять ніяких харчових речовин за виключенням простих вуглеводів. Споживаючі велику кількість цукру, людина наповнюється порожніми калоріями, які викликають підйом та падіння рівня цукру у крові на кшталт американських гірок. Крім того, регулярне споживання солодощів позбавляє нас бажання їсти більш корисну їжу, яка містить корисні харчові елементи та харчові волокна.

 

Молочний жир.

Морозиво, цільне молоко, сир містять переважно насичені жирні кислоти, їх регулярне надмірне споживання збільшує ризик серцево-судинних захворювань внаслідок атеросклерозу артерій. Здоровий вибір молочних продуктів – надання переваги нежирним варіантам, без доданого цукру або фруктового сиропу або фруктових домішок, споживання нежирного і несолоного твердого та м’якого сиру.

 

Солодка випічка.

Печиво, кекси, пончики, здоба та багато інших виробів є серйозним випробуванням волі людей, які борються із зайвою вагою та мають не зовсім здорові звички. Сучасна пропозиція таких виробів в українських крамницях характеризується високим вмістом цукру, рафінованого борошна, транс жиру, солі та різноманітних харчових добавок.

 

Хліб, хлібобулочні та макаронні вироби з борошна вищого ґатунку.

Мають невисоку харчову цінність внаслідок мінімальної присутності харчових волокон, з іншого боку, зазвичай, містять багато солі та/або цукру. Цільнозернові злакові вироби без сумніву являють набагато кориснішу альтернативу, позаяк є важливим постачальником злакових харчових волокон. Споживання останніх призводить до зменшення ризику небезпечних захворювань: від раку до діабету.

 

Жирне м’ясо і технологічно-оброблені м’ясні продукти.

Результати досліджень асоціації між споживанням технологічно-оброблених продуктів і ризиком певних захворювань, зокрема, раку шлунку, підшлункової залози і кишечника встановили таку асоціацію при регулярному споживанні. Тому є підстави відмовитись від регулярного споживання ковбаси, сосисок, паштетів, м’ясних напівфабрикатів та інших виробів м’ясопереробної промисловості. Дотепер немає чіткого визначення та наукового обгрунтування такої «регулярності». Принаймні, краще утриматись від щоденного вживання канапок з ковбасою або паштетом. Є наукові дані, які свідчать на користь обмеженого вживання червоного м’яса і переважно нежирних його частин.

 

Сіль.

Організм людини потребує натрію і хлору, які входять до складу харчової солі. Але ця потреба обмежена. П’ять грамів на день – такий верхній рівень споживання відповідно до рекомендацій ВООЗ. Надмірне споживання солі може спричинити зростання артеріального тиску, високий ризик інфаркту і інсульту. Слід пам’ятати, що сучасна людина споживає понад 70% солі у складі технологічно-оброблених продуктів. Наприклад, у раціоні українців серед основних джерел солі можна назвати хліб, готові м’ясні вироби та напівфабрикати, консерви, включаючи овочеві, твердий сир.

Наявність помірного дефіциту йоду в Україні робить необхідним споживання виключно йодованої солі.

28.08.2016. ЯКІ ПРОДУКТИ НЕ МОЖНА ВВАЖАТИ ЗДОРОВИМИ?
1 vote, 5.00 avg. rating (87% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *