19.11.2015 р. Чутливість до інсуліну: одна безсонна ніч прирівняна до півроку харчування висококалорійною їжею Новини

Sleepless_1

 

Результати нового дослідження свідчать, що одна ніч без сну та 6 місяців дієти з підвищеним вмістом жирів в однаковій мірі порушують чутливість клітин організму до інсуліну. Щоб визначити це, голові дослідження Жозіан Бруссар та її колегам з Медичного центру Седарс-Сінай у Лос-Анджелесі довелося використати моделювання на собаках.

Зменшення чутливості тканин до інсуліну ( чи іншими словами, їх інсулінорезистентність) змушує організм виробляти  більше цього гормону, щоб підтримати стабільний рівень глюкози у крові. Врешті-решт, це може призвести до розвитку діабету 2 типу — захворювання, що характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові та порушеною чутливістю тканин до інсуліну. Діабет, у свою чергу, викликає низку важких ускладнень, наприклад, серцево-судинні захворювання. Особи з надлишковою масою тіла та ожирінням більш схильні до виникнення інсулінорезистентності, і, як наслідок, до діабету.

“Вже давно відомо, що відсутність сну та нездорова дієта впливають на чутливість тканин до інсуліну,” — коментує доктор Бруссар, — “ Наше дослідження встановило, що одна безсонна ніч та 6 місяців висококалорійної дієти спричинюють однаковий негативний вплив на організм. Це ще раз підтверджує важливість достатнього сну для підтримання адекватного рівня глюкози в крові та попередження виникнення метаболічних захворювань, таких як ожиріння чи діабет.”

Для дослідження науковці обрали вісім здорових собак та визначили їх чутливість до інсуліну. Перед початком висококалорійної дієти, дослідники відібрали зразки крові для глюкозотолерантного тесту у собак, які не спали попередню ніч, щоб порівняти з результатами собак, які мали здоровий нічний сон. Протягом наступних 6 місяців тварин годували продуктами з високим вмістом жирів, а наприкінці експерименту знову провели аналіз інсулінорезистентності. Безсонна ніч напередодні початку висококалорійної дієти призвела до зменшення інсулінової чутливість собак на 33%, а дієта самостійно  — на 21%. Серед собак, що знаходилися на дієті та вже мали інсулінорезистентність, відсутність сну протягом доби надалі не знижувала чутливість до інсуліну.

Підсумовуючи дані, професор Бруссар прокоментувала, що і відсутність сну, і неправильне харчування знижують чутливість клітин до інсуліну майже в однаковій мірі. Тим не менш, сукупного впливу цих двох чинників не спостерігалося. Тож, можна припустити, що чинники мають однаковий механізм впливу на інсулінову резистентність.

На додаток, крім зменшення чутливості тканин до інсуліну, відсутність сну сприяє переїданню та підвищує ризик розвитку метаболічних захворювань.

На думку Каролін М. Аповіан, професора та речника Товариства боротьби з ожирінням, “практикуючим лікарям необхідно завжди повідомляти пацієнтам про важливість здорового сну. Більшість з них чудово обізнані з основами раціонального харчування та фізичної активності, однак не приділяють достатньої уваги сну, як стану, що підтримує рівновагу у організмі.”

Майбутні дослідження повинні бути сконцентровані на пошуку можливих шляхів впливу сну та висококалорійної дієти на інсулінорезистентність. Також важливо визначити чи поліпшується чутливість тканин до інсуліну після відновлення режиму сну. Такі фундаментальні дослідження та моделювання на тваринах мають вирішальне значення у розумінні причин ожиріння, шляхів його попередження та лікування.

Підготувала А.ГецивуSleepless_2

19.11.2015 р. Чутливість до інсуліну: одна безсонна ніч прирівняна до півроку харчування висококалорійною їжею
1 vote, 3.00 avg. rating (67% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *