18.07.2016 р. ВСЕСВІТНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ПРОПОНУЄ П’ЯТЬ КЛЮЧІВ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Без рубрики

5keys.jpg_2

КЛЮЧ ПЕРШИЙ. ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ НЕМОВЛЯТ ТА ДІТЕЙ
РАННЬОГО ВІКУ

  • З народження до шестимісячного віку годуйте дітей виключно грудним молоком (тобто не пропонуйте дитині інших продуктів або напоїв), годуйте дитину «на вимогу» протягом дня і ночі.
  • Починаючи з шестимісячного віку, вводьте різноманітні та безпечні продукти прикорму на доповнення грудному вигодовуванню, продовжуйте його до дворічного віку дитини і надалі.
  • Не додавайте солі і цукру до продуктів і страв призначених немовлятам і дітям раннього віку.

Чому це важливо?
Грудне молоко містить та постачає рідину разом із усіма харчовими речовинами, які потрібні для розвитку та зростання дитини протягом перших шести місяців її життя. Малюки, які знаходяться на виключно грудному вигодовуванні, мають кращій опір до найбільш поширених у цьому віці захворювань – діареї, інфекцій дихальних шляхів та вуха. У подальшому житті ті, хто перебував на грудному вигодовуванні у дитинстві, мають менший ризик набору зайвої ваги і тим більше захворювання на ожиріння, а також захворювання на діабет, серцеві захворювання та інсульт.
КЛЮЧ ДРУГИЙ. СПОЖИВАННЯ РІЗНОМАНІТНОЇ ЇЖІ

  • Вживайте комбінацію продуктів різних груп, включаючи цільні злаки (пшеницю, овес, жито, ячмінь), крохмалевмісні продукти (картоплю), бобові, овочі, фрукти та продукти тваринного походження (м’ясо, рибу та молочні продукти).

Чому це важливо?
Щоденне споживання великої кількості натуральної (тобто необробленої) і свіжої їжі допомагає дітям та дорослим отримати необхідні харчові речовини в оптимальній кількості. Такий спосіб харчування також попереджає надмірне вживання цукру, жирів та солі, що зумовлює набір ваги та підвищення ризику небезпечних захворювань. Дотримання здорової, збалансованої дієти є найбільш важливим для розвитку дітей молодшого віку, але воно також допомагає і людям літнього віку зберігати активність та жити здоровим життям.

КЛЮЧ ТРЕТІЙ. ВЖИВАННЯ ВЕЛИКОЇ КІЛЬКОСТІ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ

  • Споживати максимально різноманітні овочі і фрукти.
  • Для перекусів обирати сирі овочі і свіжі фрукти замість продуктів із високим вмістом цукру, жиру або солі.
  • Уникати занадто кулінарно-оброблених овочів і фруктів, що може зменшити їх харчову цінність.
  • При споживання консервованих або сушених овочів та фруктів обирати такі, що не містять доданих солі і цукру.

Чому це важливо?
Овочі та фрукти є важливими і незамінними постачальниками вітамінів, мінералів, харчових волокон, рослинного білку та антиоксидантів. Люди, які дотримуються дієти із високим вмістом овочів та фруктів, мають значно менший ризик захворіти на ожиріння, хвороби серця, інсульт, діабет та деякі види раку.

КЛЮЧ ЧЕТВЕРТИЙ. СПОЖИВАННЯ ПОМІРНОЇ КІЛЬКОСТІ ЖИРУ

  • Використовувати ненасичені рослинні олії (оливкову, соєву, соняшникову або кукурудзяну) замість тваринного жиру або рослинного із значним вмістом насичених жирних кислот (наприклад, вершкове масло, топлене масло, сало, кокосова або пальмова олія).
  • Обирати біле м’ясо (наприклад, птиці) та рибу, які містять менше насиченого жиру ніж червоне м’ясо.
  • Споживати лише обмежену кількість оброблених м’ясних продуктів, які містять значну кількість жиру і солі.
  • За можливості споживати молочні продукти з низьким вмістом жиру.
  • Уникати споживання оброблених, смажених та печених продуктів, які містять технологічні транс жири.

Чому це важливо?
Жири та олії є концентрованими джерелами енергії. Їх надмірне споживання, особливо коли йдеться про некорисні типи жиру, може спричинити проблеми для здоров’я. Наприклад, люди, які споживають багато насиченого жиру або транс жирів, мають підвищений ризик захворювань серця та інсульту. Транс жири можуть знаходитись у складі певних молочних та м’ясних продуктів, але головне їх джерело (так званих, гідрогенізованих рослинних жирів) – технологічно-оброблені харчові продукти.

КЛЮЧ П’ЯТИЙ. ОБМЕЖЕННЯ СОЛІ І ЦУКРУ

  • Під час приготування їжі необхідно суттєво зменшити додавання солі та продуктів, які містять її у великій кількості (наприклад, соєвий та інші соуси).
  • Уникати споживання готових продуктів із високим вмістом солі (оброблені м’ясні та рибні продукти, снеки).
  • Обмежити вживання солодких напоїв, включаючи солодкі газовані напої, фруктові соки, солодкі молочні напої.
  • Обирати свіжі фрукти замість солодких перекусів – печива, тістечок, шоколаду.

Чому це важливо?
Люди, які споживають надмірну кількість солі, мають підвищений ризик зростання артеріального тиску. Останній, у свою чергу, є головною причиною захворювань серця та інсульту. Схильність до споживання їжі з високим вмістом цукру зумовлює високий ризик набору надмірної ваги та захворювань зубів. Зменшення споживання цукру призводить до зниження ризику небезпечних захворювань серця та інсульту.

18.07.2016 р. ВСЕСВІТНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ПРОПОНУЄ П’ЯТЬ КЛЮЧІВ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *