Вплив споживання горіхів на ризик серцево-судинних захворювань Без рубрики

12.02.2015

Жителі середземноморських країнрегулярно вживають в їжу горіхи з давніх часів. Вони з’їдають у два рази більше горіхів, чим американці. У середземноморській версії піраміди харчування горіхи стоять на одному рівні із фруктами,овочами та бобовими. Звичайний американець  з’їдає  менше             15 г горіхів і горіхової олії в день. Такі продукти складають всього 2,5% спожитих жирів в США.

Горіхи належать до різного сімейства рослин і діляться на деревинні та земляні. Вони є збалансованим джерелом різноманітних харчових речовин від білку до жиророзчинних вітамінів та мінералів.

Результати низки епідеміологічних досліджень показали, що регулярне вживання горіхів сприяє зниженню ризику коронарної хвороби серця. Результати «Дослідження здоров’я адвентистів» демонструють, що у тих, хто їв горіхи 1-4 рази на тиждень, ризик розвитку цього недугу був нижче на 25%, а у тих хто споживав горіхи 5 і більше разів – на 50% нижче, ніж у тих, хто їв їх менше одного разу на тиждень [1]. Досліджувані споживали переважнл деревинні горіхи ( грецькі та мигдаль).

У результаті іншого, дев’ятирічного дослідження чорношкірого населення Каліфорнії було виявлено, що рівень смертності у регулярно споживавших горіхи був на 44% нижче, ніж у тих, хто робив це рідко [2].

Залежність рівня смертності від коронарної хвороби серця від частоти споживання горіхів була виявлена й за підсумками «Дослідження здоров’я жінок Айови». Після усунення інших факторів ризику у жінок, які з’їдали більше горіхів, вирогідність розвитку недуги був на 60% нижче, чим у тих, хто зовсім їх не вживав [3]. В одному з найбільших сучасних спостереженнях — «Дослідження здоров’я медичних сестер» було відмічено,що ті жінки,які їли горіхи часто (5 і більше разів на тиждень), на 39% рідше страждали коронарною хворобою серця і на 32% рідше переживали інфаркт міокарду, чим ті, хто їв горіхи рідше, чим один раз на місяць, після усунення широкого спектру супутніх факторів ризику [4].

У результаті ряду клінічних досліджень було доказано, що  вживання в їжу мигдалю, горіхів пекан, арахісу, фундука, горіхів макадамія і волоських горіхів значно знижують рівень холестерину в крові. Дієтологічний експеримент тривалістю 4 тижні, проведений в Університеті Лома Лінда, показав, що раціон, в якому 20% калорій отримують із волоських горіхів                 (85 г/день), сприяє зниженню на 16,5% і 8% рівня холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів порівняно із раціоном, що зовсім не містить горіхів.

Як виявилось, фундук менше ефективний в зниженні рівня ЛПНЩ і загального холестерину у хворих з підвищеним  рівнем холестерину ніж волоський горіх [ 5].

 

Використана література:

1.GE Fraser, J Sabate, et al. A possible protective effect of nut consumption on risk of coronary heart disease. Arch Intern Med 1992;152:1416-24.

2.GE Fraser, D Sumbureru, P Pribis, et al. Association Among Health Habits, Risk Factors, and All – Cause Mortality in a black California Population.Epidemiology 1997;8:168-74.

  1. RJ Prineas, LH Kushi,AR Folsom,et al. Walnuts and Serum Lipids. NEng J Med 1993;329:359.
  2. FB Hu, Stampfer,JE Manson,et al. Frequent Nut Compsumption and Risk of Coronary Heart Disease in Women: Prospective Cohort Study. BMJ1998;317:1341-5.

5.WHTumbull, RC Edwards.WalnutsandHasel-Nuts Lower Blood  Lipids[abstract].FASEB J 1998;12:А5О7.

 

 

Вплив споживання горіхів на ризик серцево-судинних захворювань
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *