15.02.2017. ВІТАМІН D – ЯКИЙ РІВЕНЬ ВВАЖАТИ НОРМАЛЬНИМ? Новини

Все частіше лікарі починають рекомендувати своїм пацієнтам визначення рівня вітаміну D у сироватці крові. Та навіть здорові люди, які цікавляться новинами світової медицини хочуть знати про кількість цього могутнього вітаміну у власному організмі.
Добре відомо, що від достатньої кількості вітаміну D залежить здоров’я кісток. Протягом останніх років були отримані підтвердження і інших його важливих функцій – від можливого впливу на функціональний стан серцево-судинної системи до зменшення ризику раку.
Водночас, продовжують точитися дискусії щодо нормального рівня вітаміну D у сироватці крові здорової людини. З’ясовується, що визначення цієї норми є доволі непростим завданням.

Складність визначення «нормального» або «здорового» рівня вітаміну D

Тож яким можна вважати граничний рівень вітаміну D, нижче якого може виникати ризик погіршення композиції кісток, переломів та інших негативних фізіологічних наслідків? У цьому контексті розглядається вміст у сироватці крові метаболіту під назвою 25-гідроксі-вітамін D, кількість якого вимірюється у нанограмах на мілілітр. Відповідь на це питання не зовсім однозначна.

У 2010 році в США поважним Інститутом медицини було оприлюднено звіт експертної групи, який базувався на тривалих дослідженнях. У висновку мова йшла про те, що рівень вітаміну D (25-гідроксі-вітаміну D) у сироватці крові, який дорівнює або більше 20 нг/мл є адекватним для забезпечення належного здоров’я кісток, а показники нижче цієї величини свідчать про наявність дефіциту цього вітаміну.

Практичний досвід свідчить про те, що люди з рівнем вітаміну D нижче 20 нг/мл зустрічаються доволі часто. Коли це трапляється, то ми повідомляємо пацієнтам про те, що вони мають дефіцит та призначаємо відповідну коригуючу терапію із подальшим тривалим вживанням дієтичних добавок з вітаміном D3.

Але не можна оминути увагою одну з останніх публікацій, присвячених вітаміну D під назвою «Дефіцит вітаміну D: чи дійсно він є пандемією?», що опублікована у New England Journal of Medicine. У цій роботі група експертів, серед яких були провідні епідеміологи та ендокринологи (частина з них приймали участь і в експертній групі Інституту медицини), висловлюються за зниження граничного рівня вітаміну D. Вони стверджують, що 20 мг/мл – рівень його вмісту, який не був призначений для виявлення дефіциту вітаміну в організмі. Тому виникають умови для зайвого скринінгу та необгрунтованого лікування людей, які абсолютно цього не потребують. На підставі наведеного аналізу слід розглядати значно нижчий рівень вітаміну D – 12,5 нг/мл. Авторами було перевірено результати Національного дослідження здоров’я та харчування США за 2007-2010 роки та встановлено, що лише 6% американців мають рівень вітаміну D нижче 12,5 нг/мл, можливо цей показник і треба застосувати для ліквідації «пандемії» дефіциту вітаміну D.
Окрім епідеміологічних даних, безумовно, слід звернути увагу і на результати клінічних досліджень. За повідомленнями спеціалістів Центру кісткової щільності Масачусетського шпиталю (США) при дослідженні 2000 жінок у перименопаузі із наступним спостереженням протягом 10 років було встановлено, що рівень вітаміну D нижчий за 20 мг/мл був асоційований з невеликим збільшенням ризику нетравматичних переломів. Фахівці з остеопорозу визначають, що жінкам у такомі віці та при зниженні рівня вітаміну D менше 20 мг/нг слід призначати дієтичні добавки з вітаміном D3, зважаючи на недостатнє надходження цього вітаміну з їжею.
Існують і інші групи людей з високим ризиком дефіциту вітаміну D. До них можна віднести вагітних та жінок, які годують груддю, хворих, які перенесли баріартричні операції, пацієнтів з синдромом мальабсорбції та з anorexia nervosa. Смугла шкіра, а також дуже закритий одяг перешкоджають утворенню вітаміну D внаслідок ультрафіолетового опромінення.

Коли проводити тестування та призначати лікування?

При наявності ризику доцільно тестувати на вміст 25-гідроксі-вітаміну D у сироватці крові та при встановленні рівня вітаміну менше 20 нг/мл призначати дієтичні добавки з вітаміном D3 у дозі 600-1200 МО на добу. Виявлення зменшення 25-гідроксі-вітаміну D менше 12,5 нг/мл потребує більш інтенсивних індивідуальних заходів для компенсації нестачі вітаміну із подальшим тривалим прийомом дієтичних добавок з вітаміном D3.

При підготовці публікації було використано матеріали Гарвардської медичної школи

15.02.2017. ВІТАМІН D – ЯКИЙ РІВЕНЬ ВВАЖАТИ НОРМАЛЬНИМ?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *