14.02.2016 р. Публікація тижня. Чи допомагають флавоноїди завжди залишатися струнким? Без рубрики

Flav_01

Багатий на флавоноїди раціон може вберегти вас від зайвої ваги та ожиріння, що часто виникають з віком. Так стверджують дослідники з Медичної школи Норвіч на сході Англії, які протягом 24 років слідкували за вагою 124 тисяч учасників великого когортного дослідження.
У дослідженні брали участь чоловіки та жінки віком від 25 до 75 років. Всі учасники звітували про свою вагу та раз на 4 роки заповнювали анкети, що містили запитання про їх раціон. Виявилося, що в середньому кожен учасник набирав від 2 до 4 фунтів за 4 роки. Однак, після ретельної оцінки їх дієти, з’ясували: ті, хто вживав більшу кількість флавоноїдів набирали меншу вагу.
Регулярне вживання лише однієї стандартної порції флавоноїдів допомагало зменшити вагу приблизно на чверть фунта, і ця залежність зберігалася зі збільшенням кількості флавоноїдів.
Більшість людей набирає вагу з віком, і навіть кілька зайвих кілограмів можуть мати істотний вплив на ризик виникнення артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, раку та ін. Результати цього дослідження дозволять скорегувати дієтичні рекомендації та ще раз впевнити людей у здатності овочів та фруктів попереджувати появу зайвої ваги. Наприклад, середньостатистичний американець, на сьогодні, споживає менш ніж 2 стандартні порції фруктів та 4 порції овочів на день. Збільшивши цей об’єм лише вдвічі, можна досягти максимального позитивного ефекту.
Флавоноїди являють собою специфічні рослинні пігменти, які у великій кількості містяться у фруктах, овочах та ягодах. Найбільше їх містять чорниці, полуниці, яблука, груші, чай, різні види цибулі та перцю. Так, лише півсклянки чорниць містять 121мг антоціанів (основний підклас флавоноїдів), що відповідає 12 (!) стандартним порціям флавоноїдів.
Механізм їх впливу на вагу залишається невідомим. Але попередні дослідження виявили, що ці сполуки зменшують потребу в енергетичних субстратах, підвищують споживання глюкози м’язовою тканиною та знижують її споживання жировою тканиною.Flav_03
Дослідники зазначають, що майже всі попередні дослідження фокусувалися на підкласі флавоноїдів під назвою флаван-3-оли, які містяться у зеленому чаї, а кількість учасників з надмірної вагою та ожирінням була мізерною. Вони ж вирішили визначити, які з підкласів найбільш дієві у попередженні набору ваги та ожиріння. Врахувавши інші фактори, такі як паління чи рівень фізичної активності, виявилося, що більшість флавоноїдів впливають на вагу, при чому найбільш ефективні:Flav_02
● Антоціаніни: -0,23 фунта на кожну вжиту стандартну порцію (95% CI -0.03 до -0.15)
● Полімери флавоноїдів: — 0,18 фунта на кожну вжиту стандартну порцію (95% CI -0.28 до -0.08)
● Флавоноли: -0,16 фунта на кожну вжиту стандартну порцію (95% CI -0.26 до -0.06)
Усі проведені підрахунки, однак, були дещо узагальненими, адже питання анкети стосувалися лише величини порції продукту, а вміст у ньому флавоноїдів може змінюватися в залежності від умов зберігання, стиглості продукту, способу його приготування та навіть пори року.
Незважаючи на все вищесказане, речник Академії харчування та дієтології Лорі Райт закликає критично ставитися до такої інформації. За його словами, дослідники так і не змогли продемонструвати значну відмінність певного підтипу флавоноїдів у впливі на вагу. Те, що вживання фруктів та овочів допомагає залишатися стрункими — є загальновизнаним фактом, що підтверджений цілою низкою інших досліджень. Найімовірніше, така властивість пов’язана з низькою калорійністю цих продуктів та високим вмістом клітковини, а не з типом флавоноїдів, які вони містять.
Підготувала Анна Гециву

14.02.2016 р. Публікація тижня. Чи допомагають флавоноїди завжди залишатися струнким?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *