06.03.2017. ЧИ МОЖЕ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЗМЕНШИТИ РИЗИК НЕБЕЗПЕЧНИХ НАСЛІДКІВ КУРІННЯ ТЮТЮНУ? Новини

smoking

Курці та колишні курці, які дотримуються здорової збалансованої дієти із значною кількістю фруктів та овочів, вірогідно мають більший захист проти хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ) згідно звіту за результатами проспективного популяційного дослідження із включенням 44 335 чоловіків середнього та старшого віку у Швеції.
Високий рівень споживання фруктів і овочів (сумарно ≥5.3 порції/день) порівняно з низьким рівнем споживання (<2 порцій/день) був асоційований із зменшенням на 40% ризику ХОЗЛ серед чоловіків, які курять та на 34% меншим серед колишніх курців відповідно до результату аналізу даних дослідження Cohort of Swedish Men (COSM), середня тривалість спостереження в якому становила 13.2 роки.
Водночас із тим, що попередження куріння тютюну та припинення куріння лишаються головною метою громадського здоров’я та найбільш ефективним способом профілактики ХОЗЛ, Джоанна Калуза, PhD з Варшавського університету біологічних наук з колегами написали про важливу роль здорового харчування у зменшенні ризику ХОЗЛ.
«Результати цього першого проспективного дослідження зв’язку між рівнем споживання фруктів та овочів і захворюваністю на ХОЗЛ відповідають результатам, отриманим в інтервенційному трьох річному дослідженні пацієнтів з ХОЗЛ, де було встановлено поліпшення легеневої функції на фоні збільшення споживання, а також результатам перехресних досліджень функції зовнішнього дихання» — пишуть дослідники в он-лайн журналі BMJ Thorax.
Популяційне дослідження включало чоловіків у віці між 45 та 79 роками без історії ХОЗЛ при включенні. Середній вік учасників дослідження склав 60±9.7 років, середній ІМТ був 25.8±3.3 кг/м2, 62.8% з них були курцями протягом дослідження, 38.5% колишніми курцями. Чоловіки з високим рівнем споживання фруктів та овочів мали вищий рівень освіти та з більшою вірогідністю вже кинули курити.
Протягом середнього спостереження тривалістю 13.2 роки, загальна захворюваність ХОЗЛ склала 1918 випадків. Аналіз даних у дослідженні
COSM продемонстрував потужну зворотну асоціацію між загальним споживанням фруктів та овочів та ХОЗЛ у курців, але не у тих, хто ніколи не курив:
• Чоловіки з найвищим квінтилем загального споживання фруктів та овочів (≥5.3 порцій/день) у порівняння з найнижчим квінтілем (<2 порцій/день) мали на 35% (95% ДІ, 24%-45%) менший ризик ХОЗЛ;
• Коли вплив споживання фруктів та овочів оцінювався окремо, ризик ХОЗЛ був на 27% нижчим (95% ДІ, 15%-38%) для фруктів та на 18% (95% ДІ, 3%-30%) нижчим для овочів при порівнянні найвищого квінтіля споживання із найнижчим;
• Аналіз чутливості на повній базі даних (32,363 учасників; 1,286 випадків ХОЗЛ) демонструє аналогічні результати: відносний ризик ХОЗЛ для чоловіків у порівняння вищого квінтіля у порівнянні з нижчим квінтилем становив 0.60 (95% ДІ, 0.49-0.74) для загального споживання фруктів та овочів, 0.72 (95% ДІ, 0.59-0.88) для фруктів та 0.79 (95% ДІ, 0.64-0.97) для овочів.
У редакційній статті, опублікованій разом з результатами дослідження Д-р Рафаел Варрасо з Французського інституту здоров’я та медичних досліджень (Париж) та Д-р Сейф О’Шахін з Університету Королеви Мері (Лондон) пишуть про необхідність подальших досліджень для встановлення можливостей зменшення ризику ХОЗЛ, але, водночас, вже зараз необхідно говорити пацієнтам з ризиком ХОЗЛ про необхідність збільшення споживання фруктів та овочів.
«Не може бути жодних сумнівів у тому, що попередження ХОЗЛ має продовжувати фокусуватись на припиненні куріння тютюну, разом з тим результати останніх проспективних досліджень дозволяють дійти до висновку, що здорове харчування (разом із високим споживанням фруктів та овочів) має потенціальні можливості зменшувати ризик ХОЗЛ у курців» — пишуть Варрасо та О’Шахін.
«Критики можуть сказати, що існує висока вірогідність впливу інших факторів у таких емпіричних дослідженнях і ми повинні дочекатись переконливих доказів з рандомізованих контрольованих досліджень для підтвердження причинно-наслідкових зв’язків, сміло можна стверджувати, що ніщо не заважає нам діяти прямо зараз. Ми повинні сприймати аргументи щодо потенційної користі від впливу здорового харчування для здоров’я легень, клініцисти повинні рекомендувати більше вживання фруктів і овочів курцями, які поки що не можуть кинути цю згубну звичку».

Оригінальна публікація знаходиться за посиланням:

http://thorax.bmj.com/content/early/2017/01/03/thoraxjnl-2015-207851

06.03.2017. ЧИ МОЖЕ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ЗМЕНШИТИ РИЗИК НЕБЕЗПЕЧНИХ НАСЛІДКІВ КУРІННЯ ТЮТЮНУ?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *