05.12.2016 Р. ОБОВ’ЯЗКОВІ СНІДАНОК ТА ОБІД РАЗОМ ІЗ УТРИМАННЯМ ВІД ПІЗНЬОЇ ВЕЧЕРІ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ ПОПЕРЕДИТИ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ Новини

11 листопада 2016 року у Бостоні (США) пролунала наступна думка: дотримання певних правил харчової поведінки може знизити ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП).
Такий висновок був сформульований на підставі аналізу результатів,отриманих під час Третього національного дослідження з оцінки здоров’я та харчування (NHANES III) та представлений на конференції Американської асоціації по вивченню хвороб печінки, яка проходила 11-15 листопада 2016 року.
Доктор James Philip G. Esteban, з Медичного коледжу штату Вісконсін (Мілуокі) у своїй доповіді пояснив, що НАЖБП виникає внаслідок надмірного накопичення жиру в печінці за відсутності вживання надмірної кількості алкоголю. НАЖБП має сильну асоціацію із серцево-судинним факторами ризику, включаючи ожиріння, діабет та метаболічний синдром.
Дослідження показали, що печінка, як і все тіло, працює в своєму біологічному ритмі відповідно годиннику з двадцятьма чотирма годинами. Планування режиму харчування, як вважають, є механізмом, здатним тримати печінку відповідно до добового ритму. Доктор Естебан разом із колегами поставили перед собою задачу з’ясувати чи пов’язаний ризик виникнення НАЖБП не лише з тим, що ми їмо, але і з тим коли та як ми їмо.
Керівник дослідження говорить: «У сучасному суспільстві можна побачити, що все більше людей працюють вночі або лягають спати пізніше ніж це було раніше, що значно збиває «нормальні» режими сну та їжі. Ми лише почали досліджувати, чи мають ці зміни у режимі харчування та сну потенційно шкідливі наслідки для здоров’я.»
«Наприклад, дослідження показали, що змінна робота може збільшити ризик захворіти цукровим діабетом або ожирінням. В нашому дослідженні, ми ставимо перед собою задачу вияснити, чи впливають специфічні режими харчування на ризик захворіти НАЖБП» — продовжував він.
Команда доктора Естебана проаналізувала дані 9015 дорослих в США з 1988 по 1994 рік. Учасникам дослідження проводили ультрасонографію жовчного міхура, оцінку накопичення жиру у печінці, а також запитували у них про особливості їх харчування за останню добу. У дослідження було включено лише тих людей, які не хворіли на гепатит В чи С, не зловживали алкоголем та не приймали гепатотоксичних препаратів.
Протягом дня було встановлено чотири інтервали, які приблизно відповідали прийомам їжі : ранок (04:00-10:00); день (10:00-16:00), вечір (16:00-22:00), ніч (22:00-04:00).
Під час дослідження оцінювались: пропуски прийому їжі, специфічні години її вживання, частка калорій, спожитих протягом кожного інтервалу та їх вплив на тяжкість жирової дистрофі, наявність фіброзу або цирозу печінки. У досліджені враховувались різниця у віці, статі, расі, наявності таких шкідливих звичок як паління та вживання алкоголю, а також загальна кількість калорій, які споживали учасники.
Розподіл загальної добової калорійності їжі на більшу кількість її прийомів був пов’язана із зменшенням ризику НАЖБП та вираженого фіброзу печінки. Шанси захворіти зменшуються на 10% з кожним додатковим прийомом їжі. meal_timing
Ризик захворіти на НАЖБП також можна зменшити на 14-21% шляхом збільшення відсотка денних калорій, які споживаються вранці. І навпаки, якщо ми будемо пропускати вранішні чи обідні прийоми їжі, або збільшувати калорійність вечері або надто ранніх сніданків, то ризик захворіти збільшується.
Учасники дослідження, які нічого не їли з 04:00 до 10:00 ранку та з 10:00 ранку до 16:00 сали від 20% до 73% вищий ризик НАЖБП.
У порівнянні з учасниками, які вечеряли о 22:00, люди, що надали перевагу вечерям в період з 01:00 до 04:00, мали на 65% більшу вірогідність фіброзу печінки.
Підсумовуючи отримані результати, доктор Естебан сказав : «Наше дослідження дозволяє припустити, що шанси розвитку НАЖБП можуть бути зменшені за рахунок простих змін харчової поведінки та часу вживання їжі, а також дотримання двох елементарних правил: не пропускати прийоми їжі вдень та утримуватись від пізніх вечерь».
«Отриманні нами дані віддзеркалюють лише певні елементи впливу харчування на людське здоров’я. Необхідні додаткові дослідження для визначення більш точних або потенційно важливих причинно-наслідкових зв’язків» — додає доктор Esteban.
Оригінальна публікація знаходиться за посиланням:

http://www.practiceupdate.com/c/46352/32/0

05.12.2016 Р. ОБОВ’ЯЗКОВІ СНІДАНОК ТА ОБІД РАЗОМ ІЗ УТРИМАННЯМ ВІД ПІЗНЬОЇ ВЕЧЕРІ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ ПОПЕРЕДИТИ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *