05.12.2015 р. Волоський горіх — корисне доповнення Вашого раціону Без рубрики

Wallnut

покращують функціонування ендотелію та знижують рівень холестерину, і водночас не мають негативного впливу на артеріальний тиск чи концентрацію глюкози в крові.

У проведеному рандомізованому дослідженні взяли участь 112 учасників. Частина з них протягом перших 6 місяців вживали в їжу волоські горіхи, наступні півроку — ні. Інша частина групи навпаки — спочатку не їли горіхи, а протягом наступних 6 місяців повинні були додати їх у свій раціон. Усі учасники, які вживали горіхи, мали більш збалансований раціон, незалежно від того чи консультувалися вони з дієтологом (9.14±17.71 на противагу 0.40±15.13 за підрахунками Індексу здорового харчування (Health Eating Index) 2010 року; P=0.02) чи ні (7.02±15.89 проти −5.92±21.84;P=0.001).

Також дослідження свідчить, що у тих, хто вживав близько жмені волоських горіхів на день ( в середньому — 56 грамів), істотно покращилася ендотеліальна функція та зменшилися рівні загального холестерину і холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), порівняно з вихідними значеннями. Про це повідомляє провідний автор дослідження Девід Кац, професор медичної школи Єльського університету.

“Незважаючи на те, що дослідження мало певні обмеження, можна з впевненістю сказати — волоські горіхи надзвичайно поживні і мають корисні властивості, що не притаманні іншим видам горіхів. Загалом, вживання горіхів пов’язують з позитивним впливом на серцево-судинну систему та зменшенням смертності від різних причин. Однак лише кілька видів досліджувалися самостійно — найчастіше це волоські горіхи, мигдаль, і, рідше, фісташки,”- прокоментував у інтерв’ю доктор Кац.

При порівнянні двох груп, виявилося, що волоські горіхи значно не зменшують, але і не збільшують індекс маси тіла, відсоток жирової тканини, долю рідини в організмі обстежуваних чи відсоток вісцерального жиру. Окружність талії виявилася єдиним параметром, що був достовірно більший у групі тих, хто вживав горіхи. Також вживання волоських горіхів істотно не впливало на артеріальний тиск чи рівень глюкози крові.

Автори стверджують, що такі результати підтвердилися і після врахування віку, статі, кількості спожитої клітковини, мононенасичених, поліненасичених, омега-3 жирних кислот та рівня фізичної активності учасників.

У порівнянні з іншими горіхами, волоські містять більше поліненасичених жирних кислот. Кац та його колеги занепокоєні тим, що волоські горіхи мають високу енергетичну цінність та можуть сприяти набору ваги, хоча дані про такий вплив не підтвердилися у проведеному дослідженні. Wallnut_2

За попередніми даними, позитивні впливи від вживання волоських горіхів дуже різняться —  від покращення якостей сім’яної рідини до зменшення серцево-судинних ризиків. Згідно з Дослідженням здоров’я медичних сестер (Nurses Health Study), вживання великої кількості горіхів пов’язане зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. Проте автори даного дослідження не виявили доказів підвищення чутливості тканин до інсуліну чи зменшення рівня глікозильованого гемоглобіну (HbA1c). На думку авторів, результати можуть відрізнятися у різних популяціях, за різної тривалості досліджень, кількості горіхів у раціоні чи через інші фактори.

Щотижня учасники дослідження повинні були з’їдати певну кількість волоських горіхів і не мали ніяких обмежень у кількості спожитих калорій. Переважну більшість учасників складали жінки (81), на противагу лише 31-му чоловікові. Усі вони були відібрані в Коннектикуті з допомогою поширених листівок чи реклами у газетах. Усі учасники чоловічої статі (вік від 25 до 75 років) не палили та мали високий ризик розвитку діабету відповідно до обводу талії, рівня глюкози в крові натще чи наявності метаболічного синдрому.

 

Критеріями виключення слугували:

  • особи, які мають алергію на волоські чи інші горіхи;
  • ті, хто мали розлади харчової поведінки на момент формування групи досліджуваних;
  • особи, які самостійно (за власними переконаннями) обмежують себе у певній їжі;
  • пацієнти, які отримують медикаментозне лікування з приводу ожиріння;
  • ті, хто вживає дієтичні добавки, на зразок риб’ячого жиру чи лляної олії;
  • хворі на діабет та пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання.

15 учасників вибули з дослідження до його закінчення.

Після фази дослідження, в якій учасники включали у раціон волоські  горіхи, усі вони мали так звану “перерву” (washout phase) — 3 місяці на те, щоб вивести з організму сполуки, які накопичились під час вживання горіхів. За словами авторів, дієтологи могли модифікувати раціон досліджуваних, щоб виділити окрему “нішу” для горіхів, однак учасники мали вільний вибір — дотримуватися рекомендацій чи вирішувати на власний розсуд як вживати даний продукт.

Індекс здорового харчування (Healthy Eating Index), що ґрунтується на Американських рекомендаціях з харчування 2010 року, використовувався для того, щоб визначити чи ефективною є зміна раціону особи.

Недоліком дослідження є те, що більшість учасників становили білі жінки, тож результат не можна узагальнити. Основним завданням дослідницької групи було визначення Індексу здорового харчування (Healthy Eating Index), в той час як деякі умови експерименту були недопрацьовані. Висновки дослідження базувалися на самозвітах учасників — методу збору інформації, що застосовується відносно рідко та має цілу низку обмежень, виходячи з досвіду попередніх досліджень. Ще одним недоліком стала відсутність суворого контролю раціону обстежуваних. Тож, на думку авторів, необхідні подальші дослідження, щоб оцінити вплив вживання волоських горіхів на різні групи населення.

 

Підготувала Анна Гециву

05.12.2015 р. Волоський горіх — корисне доповнення Вашого раціону
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *