05.11.2015 р. Питання та відповіді щодо канцерогенного ефекту червоного м’яса та м’ясної продукції Без рубрики

Meat_2

Після публікації звіту за результатами аналізу наукових доказів зв’язку між споживанням червоного мяса і ризику раку, експерти ВООЗ надали відповіді на найбільш поширені питання з цієї проблеми

 

  1. Яке м’ясо вважається червоним?

Червоне м’ясо — це м’язова тканина всіх видів ссавців. Наприклад, яловичина, телятина, свинина, баранина, м’ясо ягнят, коней чи кіз.

  1. Що таке м’ясна продукція?

М‘ясна продукція — це м’ясо тварин, оброблене шляхом засолювання, консервування, ферментації, копчення чи інших методів, що покращують смак або подовжують термін зберігання продукту. Найчастіше такій обробці піддаються свинина та яловичина, однак іноді використовуються інші види червоного м’яса, птиця, субпродукти чи побічні продукти переробки, такі як, кров.

Прикладом можуть слугувати сосиски та сардельки, шинка, ковбаса, засолене, в’ялене, копчене м’ясо, м’ясні консерви, заправки та соуси з м’ясом (наприклад, болоньєзе).

  1. Чому Міжнародна агенція з вивчення раку (МАВР) обрала предметом дослідження червоне м’ясо та м’ясну продукцію?

Міжнародний консультативний комітет на зібранні у 2014 році обрав м’ясо та м’ясну продукцію як особливо важливий предмет вивчення для робочої групи МАВР. Такі рекомендації базувалися на епідеміологічному припущенні, що незначне підвищення ризику виникнення деяких видів раку можливо пов’язане з високим рівнем споживання червоного м’яса та продуктів м’ясопереробки. Незважаючи на те, що ризики незначні, вони можуть виявитися надзвичайно важливими для громадського здоров’я, тому що мільйони людей по всьому світу споживають м’ясо і рівень його споживання стрімко зростає у країнах з малим та середнім рівнем прибутків. Хоча деякі організації з охорони здоров’я вже публікували рекомендації щодо зменшення кількості  м’яса в раціоні, в своїй більшості вони були сфокусовані на зниженні ризику виникнення інших захворювань. Маючи це на увазі, для МАВР було важливо отримати надійне наукове підтвердження щодо ризику розвитку раку при вживанні червоного м’яса та м’ясної продукції.

  1. Чи змінюють ризик способи приготування м’яса?

Приготування м’яса при високій температурі супроводжується утворенням сполук, які можуть підвищувати канцерогенність продукту, однак їхня роль ще точно не вивчена. Meat

  1. Які способи приготування м’яса є найбезпечнішими      ( наприклад, тушкування, варіння, смаження чи приготування на грилі)?

Приготування м’яса при високій температурі на відкритому вогні, на гарячих поверхнях, як при смаженні чи приготуванні барбекю сприяє утворенню більшої кількості певних канцерогенних сполук ( таких як поліциклічні ароматичні вуглеводні чи гетероциклічні ароматичні аміносполуки). Тим не менш, робоча група МАВР не отримала достатньо даних для висновку про вплив способу приготування м’яса на ступінь його канцерогенності.

  1. Можливо безпечніше їсти сире м’ясо?

Дані, які б свідчили про зв’язок вживання сирого м’яса та розвиток раку, на сьогоднішній день відсутні. Однак завжди слід пам’ятати про інший ризик — небезпеку інфікування бактеріями та паразитами.

  1. Червоне м’ясо було класифіковане, як група 2A, фактори, ймовірно канцерогенні для людини. Що це насправді означає?

 

У випадку червоного м’яса, класифікація заснована на даних незначної кількості епідеміологічних досліджень, що свідчать про зв’язок між вживанням червоного м’яса та розвитком колоректального раку. Недостатня кількість доказів означає лише констатацію причинно-наслідкового зв’язку, проте інші пояснення такого результату ( на зразок випадковості, упередженості чи помилки в оцінці даних) не можна виключити.

 

  1. М’ясна продукція класифікована як Група 1, фактори канцерогенні для людини. Що це означає?

 

Ця категорія використовується коли існує достатньо доказів канцерогенності для людини. Іншими словами, достовірно відомо, що цей агент викликає рак. Оцінка, як правило, формується на основі епідеміологічних досліджень, що засвідчують розвиток раку у осіб, які піддаються дії даного агента.

 

Що стосується м’ясної продукції, дана класифікація заснована на достатній кількості результатів епідеміологічних досліджень, які доводили зв’язок вживання продуктів м’ясопереробки та розвитку колоректального раку.

  1. М’ясну продукцію класифікують як канцероген для людини ( Група 1). Тютюнопаління та азбест також відносяться до Групи 1, фактори канцерогенні для людини. Чи значить це, що вживання м’яса таке ж небезпечне для людини, як паління чи контакт з азбестом?

Ні, м’ясна продукція була віднесена до тієї ж категорії причин раку, що і паління та азбест ( МАВР Група 1, фактори канцерогенні для людини), але це НЕ означає, що вони однаково небезпечні. Класифікація МАВР скоріше показує силу наукових доказів, що підтверджують активність агента як причини раку, аніж оцінює ступінь ризику.

  1. Які види раку пов’язані з вживанням червоного м’яса?

Найбільш аргументовані, однак досі недостатні, докази зв’язку були виявлені у випадку колоректального раку. Також існують підстави вважати рак підшлункової та передміхурової залози пов’язаними з вживанням червоного м’яса.

  1. Які види раку пов’язані з вживанням м’ясної продукції?

Робоча група МАВР стверджує, що вживання м’ясної продукції спричинює розвиток колоректального раку. Рак шлунка також може бути пов’язаний з цими продуктами, проте остаточний висновок неможливо зробити через недостатню кількість доказів.

  1. Скільки нових випадків раку на рік можуть бути спричинені вживанням м’ясної продукції та червоного м’яса?

Згідно з останніми підрахунками,  проведеними незалежною науковою дослідницькою організацією Global Burden of Disease, близько 34 000 смертей від раку в рік спричинено дієтою із високим рівнем споживанням м’ясної продукції.

Вживання червоного м’яса ще не визнано причиною розвитку раку. Тим не менш, якщо такий причинно-наслідковий зв’язок все-таки буде встановлений, очікувана цифра смертей від раку, що пов’язаний з великою кількістю червоного м’яса у раціоні, налічуватиме близько 50 000 на рік.

На противагу цим цифрам доречно навести дані загальної кількості смертей від раку пов’язаного з палінням — близько 1 мільйона щороку, 600 000 смертей пов’язаних з вживанням алкоголю та 200 000 смертей, що пов’язані з забрудненням повітря.

  1. Чи можливо кількісно оцінити ризик від споживання червоного м’яса та м’ясної продукції?

У розглянутих дослідженнях, вживання м’ясної продукції було пов’язане з незначним підвищенням ризику розвитку раку. Важливо, що він зростав зі збільшенням кількості м’яса в раціоні. Аналіз результатів 10 досліджень показав, що кожні 50 грамів м’ясних продуктів на день підвищують ризик колоректального раку приблизно на 18%.

Ризик розвитку раку при вживанні червоного м’яса важче обчислити, адже доказова база його канцерогенності недостатня. Так чи інакше, якщо оцінювати ризик за наявними  даними, кожні 100 грамів червоного м’яса на день підвищують ризик розвитку колоректального раку на 17%.

  1. Чи відрізняється ступінь ризику серед різних груп населення: дітей, літніх людей, чоловіків чи жінок? Ризик якої групи найвищий?

Доступні дані не дозволяють зробити висновки щодо різниці ризиків серед кількох груп населення.

  1. А як щодо людей, хворих на рак товстої кишки? Чи варто таким особам припинити вживати в їжу червоне м’ясо? Meat_3

Для того, щоб визначити негативний вплив вживання червоного м’яса у хворих на рак товстої кишки даних, отриманих в останньому дослідженні недостатньо.

  1. Чи необхідно всім припинити вживати м’ясо?

Загалом, вживання м’яса корисне для здоров’я. Однак багато державних керівництв з харчування рекомендують зменшити вживання технологічно-обробленої м’ясної продукції та червоного м’яса, так як ці продукти також підвищують ризик серцево-судинних захворювань, діабету та ряду інших захворювань.

  1. Яка кількість м’яса в раціоні вважається безпечною для здоров’я?

Ризик підвищується зі збільшенням кількості споживаного м’яса, проте представлені для оцінки дані не дозволяють визначити, чи існує безпечна кількість.

  1. Які сполуки у м’ясі та м’ясних продуктах підвищують ризик розвитку раку?

М’ясо містить багато різних сполук, наприклад, гем заліза. Там також можуть міститися хімічні сполуки, які утворюються під час його обробки чи приготування. Прикладом таких канцерогенних сполук можуть бути нітросполуки та поліциклічні ароматичні вуглеводні. В процесі приготування червоного м’яса чи при технологічній обробці м’ясної продукції можуть також синтезуватися гетероциклічні ароматичні аміносполуки, які часто виявляються у інших продуктах харчування чи в забрудненому повітрі.  Деякі з класу цих речовин вже давно відомі канцерогени, інші — розглядаються як можливі канцерогени. Незважаючи на це, достеменно невідомо як червоне м’ясо та м’ясна продукція підвищують ризик розвитку раку.

 

  1. Чи можна порівняти ризик від вживання червоного м’яса з ризиком від технологічно-оброблених м’ясних продуктів?

При вживанні визначених порцій червоного м’яса та м’ясних продуктів ( 100 та 50 грамів відповідно), ризик розвитку раку однаковий. Однак, у випадку з червоним м’ясом, точний причинно-наслідковий зв’язок не встановлений.

  1. Які рекомендації ВООЗ щодо зниження ризику пов’язаного з вживанням червоного м’яса та м’ясної продукції?

МАВР — це науково-дослідницька організація, що займається оцінкою ризиків розвитку раку, проте не надає рекомендацій. На плечі урядів держав та ВООЗ покладений обов’язок розробки рекомендацій з харчування.  Останні висновки МАВР лише підтверджують рекомендації ВООЗ 2002 року щодо зменшення споживання м’ясної продукції з метою  попередження виникнення колоректального раку. Деякі інші рекомендації з харчування радять зменшити кількість червоного м’яса та м’ясних продуктів у раціоні, однак вони в більшості випадків сфокусовані на обмеженні вживання жирів та солі, які є факторами ризику серцево-судинних захворювань та ожиріння. Якщо ви стурбовані з приводу ризику виникнення колоректального раку, можете обмежити споживання м’ясних продуктів, поки не будуть опубліковані відповідні рекомендації.

  1. Виходить, тепер можна їсти лише птицю та рибу?

Ризик розвитку раку при споживанні птиці чи риби не оцінювався.

  1. Чи варто усім ставати вегетаріанцями?

Вегетаріанський раціон та раціон, що включає м’ясо мають свої переваги та недоліки для здоров’я. В даних дослідженнях не порівнювали ризики вегетаріанців та осіб, які вживають м’ясо, тому досить складно співставити ці дві групи. Більше того, групи можуть відрізнятися не лише за наявністю чи відсутністю м’яса у раціоні.

  1. Можливо, якийсь з видів червоного м’яса безпечніший ніж інші?

Автори кількох досліджень працювали над визначенням зв’язку розвитку раку та вживання різних видів червоного м’яса, таких як яловичина та свинина, і різноманітних м’ясопродуктів, на зразок шинки чи сосисок. Тим не менш, на сьогодні неможливо точно визначити ступінь ризику від вживання певних видів м’яса, тому що ми не маємо достатньо інформації.

  1. Чи можна з допомогою певних способів ( наприклад, засолювання чи глибоке заморожування) знизити ризик?

Різні способи, що подовжують термін зберігання м’яса можуть бути причиною утворення канцерогенів ( частіше нітросполук), однак невідомо чи сприяють вони підвищенню ризику при вживанні.

  1. Яка кількість досліджень була оцінена?

Робоча група МАВР врахувала результати 800 різних досліджень причин раку серед людей ( деякі дослідження містили дані щодо обох видів м’яса; загалом більш ніж 700 дослідження стосувалися червоного м’яса та більше 400 епідеміологічних досліджень містили дані щодо технологічно-оброблених м’ясних продуктів).

  1. Скільки експертів були залучені у процес оцінки досліджень?

Робоча група МАВР складалася з 22 експертів з 10 країн світу.

  1. Які дії, на вашу думку, повинні вжити уряди країн, базуючись на отриманих результатах?

МАВР — це науково-дослідна організація, яка займається оцінкою ймовірних причин раку, проте безпосередньо не надає  рекомендації для здоров’я. Тим не менш, рекомендації МАВР часто використовуються у якості основи при ухваленні міжнародних і державних стратегій, керівництв та рекомендацій щодо зниження ризику розвитку раку. Уряди держав на власний розсуд можуть включити отримані дані про м’ясну продукцію, як фактор ризику розвитку раку, в контексті інших шкідливих для здоров’я факторів  у оновлених рекомендаціях з харчування.

 

 

05.11.2015 р. Питання та відповіді щодо канцерогенного ефекту червоного м’яса та м’ясної продукції
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *