02.12.2015 р. Вплив середземноморської дієти на структури мозку у літніх пацієнтів Без рубрики

Mediterranian

У дослідження з метою вивчення впливу одного з найбільш популярних здорових способів харчування було включено 674 особи старечого віку без ознак деменції, середній вік яких складав близько 80 років. Учасники відповіли на запитання анкети щодо їхнього раціону, за якими були розподілені у групу низької, середньої та високої прихильності до середземноморської дієти. Усім учасникам провели сканування головного мозку, щоб визначити об’єми різних його ділянок.  Найкращу оцінку «9» отримували ті, хто споживав наступні продукти:

  • Овочі
  • Бобові
  • Зернові
  • Рибу
  • Горіхи/фрукти
  • Мононенасичені жири ( оливкова олія )
  • Невелику чи помірну кількість алкоголю
  • Незначну кількість м’яса
  • Небагато молочних продуктів

 

У осіб з найвищою прихильністю до середземноморської дієти спостерігався найменший ступінь атрофії головного мозку. Найкращі прогностичні параметри мали пацієнти, які вживали багато риби та незначну кількість м’яса. У тих, хто отримав оцінку від 5 до 9 мозок був в середньому на 5 років “молодшим”.
Серед інших факторів, що асоціювалися з кращими когнітивними функціями та меншою інтенсивністю атрофії мозкової тканини були наступні:

  • Сконцентроване розмірковування
  • Навчання новому, наприклад, вивчення мови чи хобі
  • Когнітивно-поведінкова терапія ( особливо у осіб, які страждають на хронічну втому)
  • Відмова від застосування препаратів з антихолінергічною побічною дією
  • Збереження фізичної активності

 

Дослідження важливості раціонального харчування на стан здоров’я тільки набирають оберти. Проте, перед тим як призначати літнім людям неймовірну кількість медикаментів, чи не варто спочатку скорегувати їх дієту?

 

 

Цілі

 

Визначити, чи пов’язане дотримання середземноморського типу дієти зі збільшенням товщини кори головного мозку чи інших мозкових об’ємів.
 

Методи

Під час даного поперечного одномоментного дослідження експерти обстежили за допомогою високороздільної МРТ 674  літні людини (середньостатистичний вік вибірки становив 80.1 років). Всі піддослідні не мали в анамнезі деменції, когорти складалися з осіб різних національностей та були відібрані за територіальним принципом.

Інформація щодо раціону обстежуваних була зібрана за допомогою анкетування. Дані загального мозкового об’єму (ЗМО), загального об’єму сірої речовини (ЗОСР), загального об’єму білої речовини (ЗОБР), середньої товщини кори головного мозку (СТКГМ) та регіональних її об’ємів (РТКГМ) були отримані за допомогою МРТ-сканування з використанням програми FreeSurfer. Науковці дослідили зв’язок між об’ємами мозку і товщиною мозкової тканини пацієнтів  та ступенем дотриманням середземноморської дієти ( від 0 до 9 балів) чи інших раціонів.  Щоб отримати достовірні дані, дослідники використали моделі регресії для віку, статі, етнічної приналежності, індексу маси тіла, діабету та когнітивних функцій.

 

Результати

Висока (5-9 балів) прихильність до середземноморської дієти, порівняно з низькою (0-4 бали), характеризувалася збільшенням ЗМО, ЗОСР та ЗОБР на 13.11 (р =0.007), 5.00 (р = 0.05) та 6.41 (р = 0.05) мл відповідно. Споживання більшої кількості риби (b -7.06, p = 0.006) та меншої кількості м’яса (b = 8.42, p = 0.002) виявилося пов’язаним з більшим загальним об’ємом сірої речовини (ЗОСР). У осіб, які споживали меншу кількість м’яса, також спостерігався більший показник ЗМО (b = 12.20, p = 0.02), а ті, хто вживав більше риби, мали вищі на 0.019 мм (р = 0.03) цифри СТКГМ. Об’єми кори поясної звивини, тім’яної ділянки, скроневої долі, гіпокампа та РТКГМ передньо-верхної області також виявилися залежними від харчових факторів.

 

Висновки

Серед літніх людей дотримання середземноморської дієти пов’язане з меншим ступенем атрофії мозкової речовини. Мозок обстежуваних осіб був на 5 років “молодший” в порівнянні з іншими учасниками дослідження. Споживання більшої кількості риби та меншої кількості м’яса  —  два можливі ключові елементи, що пояснюють позитивний вплив середземноморської дієти на структуру мозку.

 

Підготувала Анна Гециву

 

02.12.2015 р. Вплив середземноморської дієти на структури мозку у літніх пацієнтів
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *