ЧОРНИЙ ШОКОЛАД З ОЛИВКОВОЮ ОЛІЄЮ МОЖЕ ПОКРАЩИТИ ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ФУНКЦІЮ Новини

Choco_01

Вживання щодня невеликого батончика шоколаду, який містить оливкову олію, покращує ендотеліальну функцію відповідно до результатів невеликого перехресного рандомізованого дослідження [1].

Дорослі учасники (середній вік 26 років) мали принаймні три кардіоваскулярні фактори ризику. Вони вживали шоколадний батончик з чорного шоколаду, збагачений оливковою олією вагою 40 г, щодня протягом місяця. В результаті було встановлено покращення рівня ендотеліальних клітин-попередників – важливого фактору відновлення ендотелію кровоносних судин. Кількість таких клітин часто зменшується у людей з факторами ризику серцево-судинних захворювань.

Під час Конгресу Європейського товариства кардіологів (серпень 2018 р., Барселона, Іспанія) керівник дослідження д-р Роселла Ді Стефано (Університет Пізи, Італія) повідомила, що отримані результати можуть мотивувати людей їсти невелику порцію чорного шоколаду (з вмістом какао понад 70%) для подовження життя.

Подібний ефект не спостерігався при споживанні учасниками дослідження чорного шоколаду з додаванням червоного яблука.

Стаття, опублікована у поважному New England Journal of Medicine [2] демонструє важливість ендотеліальних клітин-попередників у відновленні ендотелію та зменшенні серцево-судинного ризику. «Ми можемо вплинути на це, наприклад, застосовуючи статини, але ситуація покращується і просто при вживанні такого шоколадного батончика» — говорить доктор Ді Стефано в інтерв’ю сайту theheart.org.

Учасники дослідження повідомили про те, що шоколадні батончики з оливковою олією смакують добре. Доступно декілька версій таких шоколадок у вільному продажі.

Покращення ендотеліальної функції судин, на думку авторів дослідження, пов’язане із синергічним ефектом поліфенолів оливкової олії та какао.

Перелік літературних джерел

  1. Di Stefano R, Felice F, Belardinelli E, et al. Extra virgin olive oil and apples enriched dark chocolate consumption and endothelial function: a randomized crossover trial in patients with cardiovascular risk factors. European Society of Cardiology (ESC) 2017 Congress. August 29, 2017, Barcelona, Spain. Abstract P5319

 

  1. Hill JM, Zalos G, Halcox JP, et al. Circulating endothelial progenitor cells, vascular function, and cardiovascular risk. N Engl J Med2003; 348:593-600. Article
ЧОРНИЙ ШОКОЛАД З ОЛИВКОВОЮ ОЛІЄЮ МОЖЕ ПОКРАЩИТИ ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ФУНКЦІЮ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *