ЧИ Є ПРОРОЩЕНІ ЗЛАКИ БІЛЬШ КОРИСНИМИ У ПОРІВНЯННІ ІЗ ЗВИЧАЙНИМИ ЦІЛЬНИМИ ЗЛАКАМИ? Новини

злаки

Вже багато років популярність пророщених злакових культур продовжує зростати, з’являються нові продукти та збільшується кількість їх прихильників.

Пророщені зернові, наприклад, спельту (різновид пшениці, який раніше широко культивувався в Європі) додають при випічці хліба. Але чи змінює це суттєво поживну цінність продукту?

Пророщення злаків є нескладним процесом, добре відомим нам з дитинства. Для цього необхідні дві обов’язкові умови – волога та тепло. У домашніх умовах можна цей процес може бути організований без особливих складнощів. Спеціальні технології використовуються для постачання пророщених злаків у промислових масштабах.

Слід знати і пам’ятати, що тепле і вологе середовище, у якому пророщують злакові, є також надзвичайно сприятливим для розмноження бактерій. Тому споживання пророщених зернових у сирому вигляді є небезпечним, вони повинні обов’язково піддаватись термічній кулінарній обробці.

Чи мають пророщені злакові переваги перед звичайними цільними злаками?

Споживання пророщених зернових може принести чисельні корисні наслідки. Вони зумовлені захопленням і фіксуванням зерна у період активного зростання. У цей час відбувається розщеплення крохмалю із одночасним зростанням кількості більш корисних харчових речовин. Паралельно також розщеплюється фітат – похідна форма фітинової кислоти, що зменшує абсорбцію вітамінів та мінералів в організмі.

Таким чином, пророщені злакові культури, можуть постачати більше корисних та доступних харчових речовин у порівнянні із зрілими зерновими. Серед таких речовин слід згадати фолати, залізо, вітамін С, цинк, магній та білок. Зменшення вмісту крохмалю також робить легшим процес перетравлення продуктів і страв.

Наскільки пророщені злаки є кращими?

Звичайні та пророщені зернові продукти містять аналогічні харчові речовини, але у різних кількостях. І не завжди порівняння буде на користь пророщених. Визнаючи певні переваги пророщених злакових, мова не йде про повну заміну ними звичайних цільних злаків. Серед рекомендованих трьох порцій цільних злаків на добу (одна порція – 30 г цільнозернового хлібу або 35 г цільнозернових вівсяних пластівців) одна порція може бути з достатньо термічно обробленого пророслого зерна.

Зберігання, приготування та споживання продуктів і страв з пророщених злакових обов’язково повинно відбуватись з огляду на максимальне гарантування їх безпечності.

ЧИ Є ПРОРОЩЕНІ ЗЛАКИ БІЛЬШ КОРИСНИМИ У ПОРІВНЯННІ ІЗ ЗВИЧАЙНИМИ ЦІЛЬНИМИ ЗЛАКАМИ?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *