ЦЕЛІАКІЯ ТА НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ГЛЮТЕНУ Новини

Gluten_free

Глютен лишається харчовою речовиною, про яку багато пишуть і говорять на різних ресурсах, у більшості ЗМІ, безглютенова дієта утримує місце серед найпопулярніших трендів у харчуванні. Наявні наукові дані дозволяють ґрунтовно розглядати дві проблеми, пов’язані із вживанням харчових продуктів із вмістом глютену – целіакію та чутливість до глютену за відсутності целіакії. Поширеність, а скоріше частота виявлення, обох станів продовжує зростати у різних країнах світу. Ще більше зростання спостерігається у масі людей, які емпірично виключають глютен, щоб позбутись різноманітних симптомів та дискомфорту. Яка ж ситуація склалася сьогодні з можливостями виявлення патологічних станів, асоційованих із вживанням глютену? Целіакія – це глютен-індукована імунна ентеропатія, що характеризується специфічним генотипом (гени HLA-DQ2 та HLA-DQ8), а також продукцією аутоантитіл (до власної тканинної трансглутамінази та власного ендомізію). Запальний процес при целіакії має тропність до слизової оболонки тонкої кишки, тому зазвичай пацієнти мають ознаки та симптоми патології шлунково-кишкового тракту. Водночас, можуть спостерігатись і позакишкові прояви, тому целіакію вважають системним захворюванням. Чутливість до глютену у людей, які не хворіють на целіакію, також спричинює симптоми, пов’язані або не пов’язані з травленням, у відповідь на споживання злакових продуктів із вмістом глютену. Додатковою ознакою такої чутливості є покращення стану пацієнта після виключення глютену. Тим не менше, встановити такий діагноз досить непросто, зважаючи на значну варіабельність клінічних проявів та відсутність надійних біомаркерів. Диференціація специфічних глютен-асоційованих захворювань від інших патологічних станів із подібними симптомами повинна базуватись на рекомендованих алгоритмах із застосуванням сучасних діагностичних методів. Розрізнити целіакію та чутливість до глютену за відсутності целіакії лише шляхом аналізу клінічних симптомів надзвичайно складно, зважаючи на їх схожість. Виключення целіакії повинно здійснюватись із застосуванням чутливих та специфічних тестів до призначення безглютенової дієти. Остання може суттєво впливати на валідність досліджень, які застосовуються для виявлення целіакії. Діагноз целіакії передбачає ретельне подальше спостереження щодо дотримання безглютенової дієти, виявлення дефіциту нутрієнтів та супутніх захворювань. Посилання на оригінальну публікацію: Leonard MM, Sapone A, Catassi C, Fasano A. Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity. A Review. JAMA.2017;318(7):647–656

ЦЕЛІАКІЯ ТА НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ГЛЮТЕНУ
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *